Dar vienas žingsnis į mados istoriją


2011-09-09
KD inf.
Dar vienas žingsnis į mados istoriją

Garsiausių Prancūzijos mados namų gaminiai, itin reti 1820–1940 m. moterų kostiumai, vėduoklės, skėčiai, skrybėlės, papuošalai, korsetai. Tai tik keli naujosios mados istoriko Aleksandro Vasiljevo rengiamos parodos eksponatai.

Sąsajų su Lietuva turintis teatro dailininkas, knygų mados istorijos temomis autorius, jau supažindino lietuvius su įvairių laikotarpių aprangos tendencijomis. Parodų erdvėse Vilniuje buvo pristatyti jo kolekcijos eksponatai temomis "Karalienės Viktorijos laikų mada 1830–1900 m." bei "Art deco stilius (1918–1939)". Beje, pastarieji iš Vilniaus keliauja į Veneciją.

Šį kartą žymusis menininkas atveria duris į du šimtmečius apimantį mados istorijos laikotarpį nuo romantizmo iki art deco. Taikomosios dailės muziejuje atidaromoje parodoje eksponuojama per 60 suknelių, daugiau kaip 600 aksesuarų, fotografijų, grafikos ir tapybos darbų, taikomosios dailės kūrinių.

Paroda, kaip ir ankstesnės, yra ilgalaikė, todėl lengvai prieinama ne tik vilniečiams, bet ir kitų miestų gyventojams. Tiesa, A.Vasiljevas žada, kad ji nebus statiška ir iki šių metų pabaigos gerokai išsiplės: apims ir baroko laikotarpį bei XX a. pabaigą.

"Ši paroda – dar viena dovana moterims, kuri padės pajusti, kaip puošėsi moterys per du šimtmečius, kokie suvaržymai jas ribojo, kaip jie keitėsi, o kai kurie ir iš viso negrįžtamai išnyko", – sakė A.Vasiljevas.

Iliustratyvų foną parodai suteikia padidintos antikvarinės nuotraukos iš privačių A.Vasiljevo rinkinių, akvarele ir aliejiniais dažais nutapyti paveikslai, įvairių laikotarpių portretai, puikiai atspindintys įvairių metų mados tendencijas.

"Nors šioje parodoje pristatomi drabužiai iš Anglijos, Prancūzijos, Italijos, Rusijos, JAV ir kitų šalių, tačiau Lietuvos didmiesčių turtingi miestiečiai tikrai vilkėjo panašiai, taigi ši paroda – ir Lietuvos kultūros istorijos dalis", – teigia A.Vasiljevas.


Kas: paroda "Du mados šimtmečiai". Iš Aleksandro Vasiljevo kolekcijos.

Kur: Taikomosios dailės muziejuje (Arsenalo g. 3A, Vilniuje).

Kada: atidaroma rugsėjo 9 d. 18 val. Veiks iki 2012 m. rugsėjo 9 d.