Vietoj bausmės - ligoninės palata


2004-06-11
Vietoj bausmės - ligoninės palata

Švedijos užsienio reikalų ministrės žudikas tikriausiai išvengs kalėjimo

Vyriškis, kuris prisipažino nužudęs Švedijos užsienio reikalų ministrę Aną Lind, greičiausiai bus gydomas psichiatrijos ligoninėje ir nebus įkalintas iki gyvos galvos, nes psichiatrai nustatė, jog jis serga psichikos liga.  

Komisijų išvados - skirtingos  

Nacionalinė sveikatos komisija trečiadienį sakė, kad 25 metų Michailo Michailovičius buvo psichiškai nesveikas, kai praėjusių metų rugsėjį vienoje iš Stokholmo parduotuvių nudūrė A.Lind. Ši komisijos išvada prieštarauja ankstesnės psichiatrinės ekspertizės išvadoms, kad M.Michailovičius suvokė savo veiksmus.

“Sveikatos komisija sutinka su nuomone, kad veiksmas buvo atliktas esant rimtam psichikos sutrikimui, kuris iki šiol nepraėjęs, todėl būtina psichiatrų priežiūra ir izoliacija, nes esama rizikos, kad vėl gali būti įvykdytas sunkus nusikaltimas”, - sakė komisija.

Teismai retai neatsižvelgia į Nacionalinės sveikatos komisijos nuomonę. Apeliacinio teismo teisėjas Karlas Bergkvistas, kuris teisėju dirba jau daugiau nei 30 metų, sakė: “Per visą savo darbo praktiką aš nė karto nesu priėmęs sprendimo, kuris prieštarautų ekspertų rekomendacijoms”.  

Nauja ekspertizė  

Kovo 23 dieną teismas nuteisė M.Michailovičių kalėti iki gyvos galvos, nes nusprendė, kad kaltinamasis neserga ir gali atsakyti už savo veiksmus. Balandį M.Michailovičius pateikė apeliaciją, o jo advokatas paprašė atlikti naują psichiatrinę ekspertizę.

M.Michailovičius niekada nekalbėjo apie šios žmogžudystės motyvus, tačiau tvirtino, kad tai neturi nieko bendra su politika. Žudikas sakė buvęs išvargintas nemigos ir apsvaigęs nuo antidepresantų, kai išgirdo balsus, kurie jam liepė pulti A.Lind.

46 metų dviejų vaikų motina A.Lind, kuri buvo laikoma galima premjero Jorano Peršono įpėdine, mirė rugsėjo 11-osios rytą, praėjus dienai po užpuolimo.

Nacionalinės sveikatos komisijos nurodymu M.Michailovičius savaitei buvo paguldytas į teismo psichiatrijos skyrių, kur jį 24 valandas per parą stebėjo medikai, nustatę jam psichikos sutrikimų, kurie nebuvo pastebėti prieš teismo procesą.  

Bus gydomas 

Antradienį komisija nusiuntė savo išvadas, kurioms pritarė ne visi jos nariai, Apeliaciniam teismui. M.Michailovičius apeliacijos svarstymas prasidės birželio 28 dieną.

Jei Apeliacinis teismas sutiks su Nacionalinės sveikatos komisijos išvadomis, A.Lind žudikas bus paguldytas į psichiatrijos ligoninę, kur bus gydomas, kol nebekels grėsmės visuomenei. “Gali praeiti nemažai laiko, kol jo psichikos būklė tiek pagerės, kad būtų galima jį paleisti”, - sakė profesorius Andersas Forsmanas, stebėjęs M.Michailovičių.

M.Michailovičius buvo teistas ir anksčiau - 1997 metais jam buvo paskirta bausmė už tėvo užpuolimą virtuviniu peiliu.

BNS, KD inf.