Tragiškosios Niujorko akimirkos


2003-08-30
Tragiškosios Niujorko akimirkos
Pagalbos tarnybų išrašai iki smulkmenų parodo rugsėjo 11-osios siaubą

Reuters-BNS. Tūkstančiai puslapių pagalbos prašymų, kraują stingdančių nukritusių kūnų aprašymų bei raginimų bėgti iš degančio Pasaulio prekybos centro - tai ketvirtadienį paskelbti išrašai iš pagalbos skambučių išklotinių, gautų 2000 metų rugsėjo 11-ąją iki tos akimirkos, kai Niujorko dangoraižiai dvyniai virto ugnies kamuoliu ir griuvėsių kalnu.

Daugeliu atveju skambino žmonės, įstrigę viršutiniuose dangoraižių aukštuose. Viena moteris iš restorano “Windows of the World” pasakojo matanti ugnį pastate bei lifto šachtoje ir klausė, ką jai daryti. Ketvirtą kartą skambindama policijai ir prašydama patarimo moteris, vardu Kristin, mėgino paaiškinti ir padėties siaubą: “Gryno oro sparčiai mažėja! Aš neperdedu”.

Vienas moteriškas balsas sako: “Mes 88-ame aukšte. Mes įstrigome... Ant manęs tuoj užgrius visas pastatas. Pastatas pradeda... griūti (sunku iššifruoti)...”.

Kito skambučio metu kažkoks vyras pasakojo: “Visur pilna kūno dalių. Jų labai daug. Kūnai išlėkė iš pastato. Čia turbūt žuvo tūkstančiai žmonių. Kūno dalys mėtosi net už kokių penkių kvartalų”.

Kito vyro skambutis: “Šalia manęs - daugybė lavonų, žmonės tiesiog šoko žemyn nuo pastato viršaus... prie pirmojo dangoraižio... lavonai tiesiog krenta iš dangaus... nuo pastato viršaus”.

Laikraščiui “The New York Times” pateikus ieškinį, Niujorko ir Niū Džersio uosto valdybai, kuriai priklauso Prekybos centro teritorija, teisėjas nurodė paskelbti beveik 2 tūkstančius puslapių išrašų.

Dokumentai atspindi ne tik tai, ką kalbėjo vilties netenkantys pastatuose buvę žmonės, bet ir bejėgių gelbėtojų jausmus.

“Mes pamatėme, kad žmonės pradeda šokinėti iš dangoraižių. Keletas jų degė. Pradėjome skaičiuoti, tačiau po keturioliktojo liovėmės. Tai buvo šlykštu, mus apėmė gėda, nes negalėjome niekuo jiems padėti”, - pranešime apie tą rytą, kai buvo surengtos atakos, rašė detektyvas R.P.Mendenholas.

Raštiškoje ataskaitoje Uosto valdybos policininkas prisiminė “garsų riaumojimą”. Pakėlęs akis, jis pamatė, kaip lėktuvas įsirėžė į pastatą. “Bėgdami į pastatą mes turėjome manevruoti, nes iš jo pradėjo šokinėti žmonės, jie krito ant šaligatvio”, - rašė jis.

Kitas Uosto valdybos pareigūnas, Timotis Norisas, rašė buvęs prie antrojo dangoraižio, kai “pajuto didžiulę vibraciją ir neįtikėtiną garsą, “lyg lėktų tūkstantis prekinių traukinių”.

“Iš karto supratau, kad dangoraižis griūva, - sakė jis. - Meldžiausi, kad likčiau gyvas”.

“Vaizdas priminė pragaro aprašymą iš Biblijos”, - sakė vienas policijos seržantas. Išrašai atspindi skambučius beveik šimtu Uosto valdybos policijos ir vietoje įrengtų civilinių radijo kanalų, taip pat - skambučius į Uosto valdybos policijos nuovadas.