Sportininkai grasina boikotu


2008-03-18
Sportininkai grasina boikotu

Į Vasaros olimpiadą Pekine gali atvykti ne visi sportininkai. Grupė garsių atletų svarsto galimybę boikotuoti Olimpines žaidynes siekdami parodyti, kad nepritaria kinų susidorojimui su protestuotojais Tibete.

„Svarsčiau, ar galiu varžytis Kinijoje tokiomis sąlygomis“, – sakė Vokietijos atstovas jojikas Ludgeris Beerbaumas. Jį palaiko ir kiti atletai. Tačiau sportininkų idėjai nepritaria Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK). „Įvertinę situaciją jie supras, kad geriau pasirodyti, nei neatvykti“, – sakė šios institucijos pirmininko pavaduotojas Thomas Bachas. Pasak jo, TOK laikosi nuomonės, kad tarptautinis dėmesys teigiamai paveiks padėtį Kinijoje.

Tremtyje gyvenantis Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama sek-madienį pasmerkė smurtą savo tėvynėje, bet sakė, kad Pekino olimpiada turėtų įvykti.

Smurto banga Tibete ir gretimuose Kinijos rajonuose, kur gyvena daug tibetiečių, kilo kovo 14 d.
Keli šimtai vienuolių surengė demonstraciją šalies sostinėje Lasoje. Mitingą išvaikė kinų kariuomenė ir saugumo pajėgos. Suvaldyti padėtį buvo atsiųsti papildomi kariuomenės daliniai. Tremtyje esančios Tibeto vyriausybės duomenimis, žuvo apie 100 žmonių.

Šalies nepriklausomybės reikalaujančių vienuolių protestą Kinijai lojali vietos valdžia pristatė kaip kriminalinio pobūdžio incidentą. „Riaušes, plėšikavimus ir padegimus suorganizavo Dalajaus klika, susimokiusi su separatistinėmis jėgomis šalyje ir užsienyje“, – sakė Tibeto autonominio rajono vyriausybės vadovas
Qiangba Puncogas.

Vakar Tibeto sostinėje vis dar tvyrojo įtampa – Lasos gyventojai stengiasi nesirodyti gatvėse. Kinijos valdžia pagrasino, kad imsis griežtų represijų prieš riaušių Tibete dalyvius.

BBC, „The Times“, BNS inf.