Senoliai žuvo liepsnose


2009-02-02
BNS, newsru.com inf.
Senoliai žuvo liepsnose

Tragiškas gaisras senelių ir neįgaliųjų namuose sukrėtė visą Rusiją. Mažiausiai 23 žmonės tapo šeštadienį kilusio gaisro aukomis.

Sudegė iki pelenų

Gaisras visiškai sunaikino Komijos respublikoje esančius namus. Kaip pranešė Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija, per gaisrą senelių namuose Podelsko kaime, esančiame už daugiau kaip 100 km nuo šio atokaus regiono sostinės Syktyvkaro, rasti 23 žuvusieji. Koks likimas ištiko dar du žmones per šį incidentą, kol kas nežinoma. Senelių namuose dirbantys medicinos seselė ir socialinis darbuotojas vakar dar buvo ieškomi.

Iš viso internate gyveno daugiau kaip 20 žmonių. Pranešama, kad per gaisrą pastate buvo ir sargas. Jis pirmasis pastebėjo gaisrą, bet užuot iškvietęs ugniagesius, pats puolė jo gesinti.

Vieno aukšto medinis namas sudegė iki pelenų. Iš viso gaisras buvo apėmęs daugiau kaip 1000 kv. m plotą.

Neatmeta jokių versijų

Pasak Nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovo Grigorijaus Gorbunovo, apie gaisrą ugniagesiams buvo pranešta per vėlai. Kai jie atvyko, namas jau liepsnojo. Ugniai lokalizuoti prireikė dviejų valandų. Gelbėtojai mano, kad gaisras galėjo kilti nuo neužgesintos cigaretės. Teigiama, kad vakarą, kai kilo gaisras, senelių namuose buvo švenčiamas vieno gyventojo gimtadienis.

"Bus ištirti ir kiti variantai, – vis dėlto patikino Tyrimo komiteto prie Rusijos prokuratūros respublikinės valdybos vadovas Nikolajus Basmanovas. – Mes neatmetame ir tyčinių veiksmų, kuriais galėjo būti sukeltas gaisras, ir pareigūnų priešgaisrinio saugumo taisyklių pažeidimo versijų."

Gaisras iš tiesų galėjo kilti dėl prastos elektros prietaisų būklės. "Virtuvėje maistas buvo gaminamas ant elektrinių viryklių", – apie padėtį senelių namuose pasakojo Podelsko kaimo seniūnė Liudmila Paniukova. Jos nuomone, aukų nepavyko išvengti tik dėl to, kad daugelis internato gyventojų tiesiog sunkiai sirgo. "Skyrių, kuriuose gyveno seneliai, durys nebuvo rakinamos. Daugelis jų dėl ligų sunkai vaikščiojo", – sakė ji.

Pavedė atlikti tyrimą

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pareiškė asmeniškai stebėsiantis tyrimą, kurį atlikti jis pavedė aukštiems valstybės pareigūnams. Tyrimui vadovaus generalinis prokuroras Jurijus Čaika ir Nepaprastųjų situacijų ministerijos vadovas Sergejus Šoigu.

Tai jau toli gražu ne pirmas gaisras senelių namuose Rusijoje. 2007 m. kovą 62 žmonės žuvo pensione Krasnodaro krašte. Tų pačių metų birželį 10 žmonių žuvo ir septyni buvo sužeisti per gaisrą senelių namuose Omsko srities šiaurėje. 2007 m. lapkritį 32 žmonės žuvo panašiomis aplinkybėmis netoli Tulos. O pernai rugpjūtį gaisras senelių namuose Belgorodo srityje nusinešė šešių žmonių gyvybes.

Daugelis Rusijoje esančių senelių namų gyventojai giminaičių palikti likimo valiai.