Pensininko pramogos


2009-02-02
Parengė Julijanas Gališanskis
Pensininko pramogos

Prezidento postą palikęs George'as W.Bushas pagaliau gali atsipūsti ir pagyventi sau. Tik, deja, 62 metų politikas neturi tokio mėgstamo dalyko, kurį galima būtų pavadinti tikru pomėgiu.

Į pagalbą be veiklos likusiam G.W.Bushui atskubėjo verslo žurnalas "Forbes". Žurnalistai pasiūlė buvusiam šalies vadovui pasikapstyti po ankstesnių JAV prezidentų biografijas ir pasisemti idėjų iš savo pirmtakų gyvenimo. Kad kadenciją baigęs prezidentas negaištų savo laiko, iš karto buvo pateikti ir kelių ankstesnių JAV vadovų pomėgiai.

Štai 42-asis JAV prezidentas Billas Clintonas, kaip žinia, puikiai groja saksofonu, tai ne kartą viešai demonstravo. Ne toks žinomas politiko pomėgis yra kryžiažodžiai. Jis netgi siuntė atsakymus laikraščiui "The New York Times". Sklando gandai, kad B.Clintonas taip pat yra aistringas krepšinio totalizatoriaus dalyvis.

Vienas didžiausių Ronaldo Reagano pomėgių buvo jodinėjimas. Jis mėgo fotografuotis ant savo didingų eržilų Del Cielo rančoje Kalifornijoje. Tačiau 1989 m. politikas nukrito nuo žirgo ir jo galvoje atsirado kraujo krešulys. Eksprezidento žmona Nancy Reagan sakė, kad tai galėjo būti priežastis atsirasti Alzheimerio ligai.

Thomas Jeffersonas palikęs šalies vadovo postą įsteigė Virdžinijos universitetą, suprojektavo jo pastatus, taip pat Kapitolijaus pastatą Ričmonde. Be to, trečiasis JAV prezidentas išbandė savo, kaip archeologo, rašytojo, vyndario, kulinaro jėgas.

26-asis prezidentas Theodore'as Rooseveltas turbūt turėjo daugiausia pomėgių už bet kurį kitą Jungtinių Valstijų vadovą. Vaikystėje daug sirgęs ir per mažai svėręs, paauglystėje jis pradėjo lavinti kūną ir kilnoti svarmenis. Vėliau pradėjo lankyti džiudžitsu ir bokso pamokas. Politikas lavino ne tik kūną, bet ir protą: daug skaitė, rašė, domėjosi ornitologija.

Būta ir keistuolių

Kai kurie JAV prezidentai pagarsėjo neįprastais ir netgi netoleruotinais pomėgiais. Andrew Jacksonas, turėjęs silpnybę alkoholiui, mėgdavo siausti baruose. Prieš tai, kai buvo išrinktas prezidentu, dvikovoje nužudė žmogų. Tapęs šalies vadovu, A.Jacksonas dažnai su draugais girtuokliaudavo Baltuosiuose rūmuose. Jis taip pat mėgo azartinius lošimus ir arklių lenktynes.

Lakoniškas ir laisvų pažiūrų dėl valstybės valdymo Calvinas Coolidge'as turėjo jam labai tikusį pomėgį – miegą. Ir būdamas prezidentu, ir palikęs šį postą jis kasdien po priešpiečių nusnūsdavo keletą valandų. Politikas dėl savo įpročio teisinosi tuo, kad miegodamas bent jau negali imtis nepopuliarių valstybės programų.

Johnas Quincy Adamsas esant geram orui mėgo nuogas maudytis Potomako upėje. Pasakojama, kad kartą jį besipliuškenantį užklupo žurnalistė ir neleido išlipti iš vandens, kol jis davė jai išskirtinį interviu.

Lyndonui B.Johnsonui, turėjusiam automobilį amfibiją, kuris iš išvaizdos niekuo nesiskyrė nuo paprasto kabrioleto, patikdavo gąsdinti svečius. Jis išgėręs važinėdavo po rančą, suvaidindavo, kad sugedo stabdžiai ir įvažiuodavo į ežerą, ir taip sukeldavo aplinkiniams paniką.

G.W.Bushui tiktų golfas

L.B.Johnsonas nėra geriausias pavyzdys G.W.Bushui. Apžvalgininkai sako, kad jis galėtų imtis ramesnės ir rimtesnės veiklos – golfo. Kartą G.W.Bushas pasiaukodamas atsisakė šio žaidimo, siekdamas pademonstruoti solidarumą su amerikiečių kariais, tarnaujančiais Irake. Pastarieji pasijuto įžeisti, kilo didžiulis skandalas.

Bet dabar G.W.Bushas nėra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, todėl gali vėl grįžti prie savo ir jo pirmtakų pomėgio. Dwightas Eisenhoweris taip mėgo golfą, kad kartą netgi paprašė golfo klubo "Augusta National" nukirsti aukštą pušį prie septynioliktos duobutės, nes medis trukdė jo tolimiems smūgiams. Politiko prašymas buvo atmestas, o medis dabar vadinamas Eisenhowerio pušimi.

V.Putino pavyti nepavyks

Postą palikęs JAV prezidentas galėtų pasimokyti ir iš užsienio kolegų. Štai buvusią didžiosios Britanijos premjerę Margaret Thatcher ir Rusijos eksprezidentą Vladimirą Putiną patraukė menas.

M.Thatcher palikusi postą ėmė dažnai lankytis operoje, o V.Putinas paėmė į rankas dailininko teptuką. Per 20 minučių jis nutapė žiemos vaizdą pro langą, vėliau jį pataisė profesionalus dailininkas. Šis kūrinys buvo parduotas aukcione už 1,1 mln. dolerių (2,9 mln. litų).

Deja, G.W.Bushui nepavyks susirasti kitų papildomų pareigų, kaip V.Putinui – premjero.