Mirtininkė susisprogdino prie šventyklos


2009-01-05
BNS, AFP, BBC inf.
Mirtininkė susisprogdino prie šventyklos

Religinė šventė Irake virto tragedija. Šiauriniame Bagdade mirtininkei vakar susisprogdinus prie garsios Kazimijos šventyklos, mažiausiai 35 žmonės, tarp jų moterys ir vaikai, žuvo.

Moteris susisprogdino prie šventyklos vartų. Dauguma žuvusiųjų – maldininkai iš Irano. Jie dalyvavo procesijoje, susijusioje su šiitų religinės šventės Ašūros, kurios kulminacija vyks sausio 7 d., minėjimu.

Per Ašūrą šiitai mini pranašo Mahometo vaikaičio, imamo Husseino, kuris 680 m. žuvo per mūšį su sunito kalifo Yazido kariauna, kankinystę. Per ką raudodami vyrai mušasi į krūtinę ir plakasi iki kraujo.

Vakarykštis sprogimas yra jau antras išpuolis prie Kazimijos šventyklos per pastarąsias devynias dienas. Gruodžio pabaigoje 17 žmonių žuvo sprogus automobiliui. Kitame Bagdado rajone penktadienį per teroristinį išpuolį žuvo 23 žmonės.

Jungtinių Valstijų ir Irako vadovybė tvirtina, kad saugumo padėtis karo nualintoje šalyje pagerėjo, bet išpuolių vis dar pasitaiko. Irako valdžia nuo sausio 1 d. perėmė visišką saugumo kontrolę šalyje. Amerikiečių ir britų pajėgos liks Irake, bet negalės patruliuoti miestuose.