Košmaras ėmė pildytis


2009-01-05
BNS, BBC, "Reuters", newsru.com inf.
Košmaras ėmė pildytis

Juodasis scenarijus, kurio baiminosi Europa, pradėjo pildytis. Dėl Maskvos ir Kijevo konflikto kitos Europos valstybės patyrė dujų stygių. Po dešimties dienų tiekimas gali išvis sustoti.

Tiekti pradėta mažiau

Lenkija savaitgalį pranešė, kad per Ukrainą tiekiamų rusiškų dujų kiekis sumažėjo maždaug 10 proc., dėl to Varšuva turėjo padidinti importą per Baltarusiją. Rumunijos bendrovė "Transgaz" pranešė, kad rusiškų dujų tiekimas sumažėjo 30 proc. Apie sumažėjusį tiekimą taip pat pranešė Vengrija ir Bulgarija.

Rusijos bendrovė "Gazprom" apkaltino Kijevą, kad šis kasdien iš tranzitinių dujotiekių pasisavina 21 mln. kub. m mėlynojo kuro.

Kijevas šiuos kaltinimus paneigė ir pareiškė, kad siekdamas palaikyti tranzitą netgi nukreipė į Europą dujas iš savo saugyklų.

Tranzitas gali sustoti

Europa turi pakankamai dujų saugyklose, kurios gali patenkinti vidaus paklausą kelias dienas negaunant dujų iš Rusijos. Tačiau analitikai pabrėžia, kad Europos šalims gali iškilti sunkumų, jeigu Maskvos ir Kijevo konfliktas užsitęs, ypač didėjant dujų paklausai šildyti žiemą.

Ukrainos prezidento patikėtinis tarptautinio energetinio saugumo klausimais Bohdanas Sokolovskis įspėjo, kad Maskvai nepadidinus dujų tiekimo, Europa po dešimties dienų turės didelių nemalonumų.

"Jeigu Ukrainos vamzdynai negaus reikiamo dujų kiekio, spaudimas juose nukris. Tuomet atsiras trikdžių, ir jie bus automatiški, nepriklausys nuo mūsų. Sistemą gali tekti netgi visiškai išjungti, kad vėl atsirastų spaudimas", – paaiškino B.Sokolovskis.

Derybos atsidūrė aklavietėje

Maskva ir Kijevas derybas nutraukė gruodžio 31 d. ir iki šiol jų neatnaujino. Pozicijos dėl dujų kainos Ukrainai ir tranzito į Europą lieka skirtingos.

Šeštadienį kontroliuojančioji bendrovė "Naftogaz Ukrainy" pareiškė, kad "Gazprom" siūlymas Ukrainai 2009 m. tiekti dujas po 418 JAV dolerių už 1 tūkst. kub. m prieštarauja Kijevo ir Maskvos susitarimams.

"Naftogaz Ukrainy" tai pat pareiškė, jog nori sugrįžti prie buvusios iki 2005 m. dujų tranzito tvarkos ir kaip mokestį už tranzitą gauti dujų. "Gazprom" valdybos pirmininkas Aleksandras Medvedevas mano, kad ukrainiečių siūlymas gauti dujų už tranzitą neatitinka jokios ekonominės logikos.

Ginčas pasiekė teismą

"Gazprom" pažadėjo kreiptis į Stokholmo arbitražo teismą, kad priverstų "Naftogaz Ukrainy" užtikrinti nepertraukiamą dujų tranzitą į Europą.

Du ieškinius prieš "Naftogaz Ukrainy" šiam teismui jau pateikė "RosUkrEnergo" – tarpininkė, per kurią Maskva tiekia dujas Kijevui. Rusijos ir Austrijos bendrovė "RosUkrEnergo" reikalauja laikytis tranzito įsipareigojimų ir grąžinti 614 mln. JAV dolerių skolą.