Asmeninė bičiulystė ir valstybės interesai


2004-12-21
Leonas ŽALYS
Asmeninė bičiulystė ir valstybės interesai

VFR opozicija ir žiniasklaida mano, kad Vokietijos kancleris santykiuose su V.Putinu turėtų būti apdairesnis

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, vakar atvykęs į Vokietiją, šioje šalyje turi nemažai gerbėjų, bet joje nestinga ir kritikų, manančių, kad Kremliaus šeimininkas kuria autoritarinę valstybę.

Kaip tik ši aplinkybės meta šešėlį bičiuliškiems kanclerio Gerhardo Šrioderio ir V.Putino santykiams, kurie kartais susikerta su Vokietijos valstybiniais interesais.

Draugystė vertinama prieštaringai

Artima Rusijos prezidento ir Vokietijos kanclerio draugystė Vokietijoje vertinama prieštaringai. Berlyne vos ne vieningai pripažįstama, kad santykiai su Rusija, pirmiausiai ekonominiai ryšiai, yra labai svarbūs.

Tuo pat metu Vokietijos vyriausybės vadovui priekaištaujama, kad jo bičiulystė su Kremliaus šeimininku nuėjo pernelyg toli - asmeninė draugystė tapo svarbesnė negu valstybės interesai. Todėl laikraštis “Die Siuddeutsche Zeitung” vizito išvakarėse paragino G.Šrioderį priimti aukštąjį svečią “su atsargiu mandagumu”.

Laikraščio nuomone, “Rusijos dydis, jos gamtiniai ištekliai ir atominės raketos yra trys priežastys, dėl kurių federalinis kancleris su svečiu turi būti mandagiai malonus, bet Ukraina, Čečėnija ir “Jukos” yra svarbūs argumentai, dėl kurių jis neturėtų būti pernelyg malonus”.

G.Šrioderis žinomas kaip turintis su V.Putinu “ypatingus santykius”, todėl kancleris vengia viešai kritikuoti Kremliaus šeimininko veiksmus, priduria laikraštis ir abejoja, ar tokia politika yra toliaregiška. “Die Siuddeutsche Zeitung” pripažįsta, kad iš Rusijos Vokietija perka 40 proc. jos sunaudojamų dujų, tačiau tvirtina, kad “neretai ekonominiai sandėriai būna amoralūs”.

Laikraštis priduria, kad “tiekimas, kurį garantuoja vienas žmogus, nėra patikimas”. “Geriausia dujų tiekėja būtų Rusija, kurioje veiktų rinkos ekonomika ir kurioje svarbiausias prioritetas būtų įstatymas”, - tvirtina leidinys.

Sutrukdė tragedija Beslane

Vokietija - viena stambiausių Rusijos prekybos ir ekonomikos partnerių. Jai tenka maždaug 10 proc. Rusijos užsienio prekybos (tarpusavio prekių apyvarta praėjusiais metais sudarė 18,5 milijardo dolerių; per devynis šių metų mėnesius - 16,8 milijardo dolerių) ir 12,8 proc. investicijų Rusijoje. Septintasis Rusijos ir Vokietijos valstybinių aukščiausio lygio konsultacijų ratas, kuriame dalyvauja abiejų šalių lyderiai ir svarbiausi ministrai, turėjo įvykti rugsėjį, bet buvo atidėtas tarpusavio susitarimu dėl tragedijos Beslane.

Tokie dvišaliai susitikimai vyksta kasmet nuo 1998 metų paeiliui tai Rusijoje, tai Vokietijoje.

Vakar prasidėjusios konsultacijos - šeštasis V.Putino ir G.Šrioderio susitikimas šiais metais. Balandį Kremliaus šeimininkas Vokietijoje viešėjo privačiai - tada Vokietijos kancleris šventė savo 60-metį.

Labai panaši kilmė

Kitas Vokietijos laikraštis - “Die Welt” savo ruožtu reiškia nuomonę, kad abu lyderiai tapo “natūraliais sąjungininkais” dėl beveik vienodos kilmės. “Tiek Putinas, tiek Šrioderis yra kilę iš vargingų sluoksnių, o tai nuolat skatino juos išsiveržti iš užburto skurdo ir niūrių perspektyvų rato, - rašo laikraštis. - Tokie bendri bruožai skatina labai tvirtus asmeninius ryšius, neretai nesutampančius su valstybės interesais”.

G.Šrioderis gimė praėjus dviem mėnesiams po to, kai 1944-aisiais Rumunijoje žuvo jo tėvas. Kanclerio vaikystė buvo sunki. Jis autobiografinėje knygoje pripažįsta, kad jam kartu su močiute karo nusiaubtoje šalyje ne kartą teko elgetauti, o sykį, verčiamam bado, prisiėjo nuo palangės net pavogti dubenį aušinamos sriubos.

Rusijos žiniasklaida yra jau plačiai išnarsčiusi V.Putino biografiją. Dabartinio Kremliaus šeimininko gyvenimo kelias, anot radijo stoties “Vokiečių banga”, “nebuvo rožėmis klotas”. Buvęs KGB karininkas, tarnavęs Vokietijoje, liko prie suskilusios geldos, kai žlugo Sovietų Sąjunga ir sugriuvo “geležinė” uždanga.

Pats V.Putinas Rusijos žiniasklaidai prisipažino, kad, grįžęs iš tarnybos Vokietijoje, neturėjo jokių perspektyvų, todėl ketino įsidarbinti taksi vairuotoju. Laimei, jis kažkuo įtiko pirmajam Sankt Peterburgo merui žinomam demokratui Anatolijui Sobčiakui, kuris jį pasirinko savo pavaduotoju.

“Die Welt” nepagailėjo kritikos kancleriui, kuris Vokietijoje praėjusį mėnesį išprovokavo didelį triukšmą, kai vienoje televizijos laidų V.Putiną pavadino “tikrų tikriausiu demokratu”. G.Šrioderis vėliau aiškinosi: “Žinomas demokratas savo pavaduotoju galėjo pasirinkti tik žmogų su jam artimomis pažiūromis”.

Kanclerį tada labai atakavo tiek jo oponentai Vokietijoje, tiek Rusijos opozicija. Vienas Dešiniųjų jėgų sąjungos lyderių, buvęs vicepremjeras Borisas Nemcovas, komentuodamas G.Šrioderio žodžius buvo itin kategoriškas: “Arba mintys apie tikrų tikriausią demokratą yra nevykęs pokštas, arba kanclerio galvoje kažkas atsitiko”.

Dar vienas motyvas

Šiais metais kanclerio šeimos gyvenime atsirado dar vienas rusiškas motyvas. G.Šrioderis su žmona Doris Šrioder-Kepf įsidukrino trejų metų mergaitę rusę, vardu Viktorija. Vokietijos vyriausybės vadovas žiniasklaidai tvirtino, kad ši mergaitė “pakeitė jo gyvenimą”.

Tik tada, kai mergaitė buvo įdukrinta, paaiškėjo, kad per vieną susitikimų G.Šrioderis V.Putinui pasakė, kad jis norėtų auginti mergaitę, bet būtent iš Rusijos.

Dabar Viktorija gyvena Šrioderių namuose Hanoveryje kartu su Klara - 13-mete D.Šrioder-Kepf dukra.