118 dienų be širdies


2008-11-21
"Reuters", newsru.com inf.
118 dienų be širdies

Amerikiečių medicinoje įvyko sensacija. Beveik keturis mėnesius be širdies gyvenusi paauglė trečiadienį buvo išrašyta iš Majamio ligoninės ir galės grįžti į normalų gyvenimą.

"Jaučiausi, tarsi būčiau buvusi netikras žmogus, tarsi manęs nebūtų", – savo patirtį pasakojo D'Zhana Simmons. Šeštadienį paauglė ruošiasi švęsti 15-ąjį gimtadienį.
Pernai gydytojai nustatė, kad mergaitės širdis nusilpo ir padidėjo, todėl negalėjo užtikrinti normalios kraujotakos. Pacientei buvo persodinta kita širdis, bet ji tai pat funkcionavo prastai. Po dviejų dienų gydytojai buvo priversti pašalinti naują organą.

118 dienų mergaitės kraujotakos veiklą užtikrino du pulsuojantys įrenginiai. Pacientės būklė buvo pasiekusi kritinę ribą – ji negalėjo kvėpuoti, sutriko kitų organų veikla. Tačiau spalio 29 d. gydytojai sėkmingai mergaitei įdėjo naują širdį ir ją išgelbėjo.

Pasak medikų, D'Zhana gali grįžti į normalų gyvenimą: lankyti mokyklą, pramogauti su draugais. Tačiau iki 30 metų jai greičiausiai reikės atlikti dar vieną širdies persodinimo operaciją.