Reabilituokime žodį


2008-11-21
Provizorius Pranas Tamošiūnas
Reabilituokime žodį

Dažnas per televiziją girdėjome skelbiant: dėl vaistų vartojimo šalutinio (tiksliau, nepageidaujamojo – aut. past) poveikio būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Su gydytoju – iš dalies taip, nors neskiria susirgimo nuo ligos, o su vaistininku?!

Vartau kompensuojamųjų vaistų pasą. Nuo kada, apsilankęs vaistinėje, tapau pacientu, o gal tiksliau būtų vadinti klientu? Kokiu būdu vaistininkas Gražina Lilijana Č. tapo vyru? Nuo kada Gražina vadinama vaistininkas (juk ji moteris!). Kas tai? Anglicizmas! Penkiasdešimt metų mus rusino, o dabar kas?!

Atsiverčiu "Dabartinės lietuvių kalbos žodyno" 911 p. Skaitau: vaistininkas,~ ė dkt. (1) vaistinės tarnautojas, farmaceutas, provizorius: Diplomuotas v. Be jokio pagrindo sulietuvinome nuo seno įprastą žodį – provizorius. Taip lietuvindami galime išeiti į lankas. Pagrįsdamas šį teiginį, grįžtu į praeitį. Dar 1680 m. privilegijoje, duotai Kėdainių vaistinei, Liudvika Karolina kunigaikštytė Radvilaitė rašė: "... su ta nuostata, kad jų provizoriai pagal paprotį ištikimybės ir stropumo būtų davę, pagal tą kurią siunčiu, kad gerus ir šviežius vaistus ir visus medicinos daiktus turėtų... mano paliepimu bus tikrinamos ir vaistų kainos." Tuo tarpu šiandien kainos, nors turėtų būti kontroliuojamos, bet vaistų pirkėjas mulkinamas nebūtomis nuolaidomis, sukčiaujama.

P.S Autoriaus gimimo metus, provizoriaus vardo suteikimo metus ir darbovietę rasite įrašytus 842-uoju numeriu, 1971 m. sausio 1 d. Lietuvos Respublikos farmacininkų sąraše.