Ka­ras dėl kie­mo


2008-06-13
Kau­nie­tė
Ka­ras dėl kie­mo

Gy­ve­nu Kau­ne, Su­ki­lė­lių pr., prie 102, 106 ir t.t. dau­gia­bu­čių na­mų. Na­mai sta­ty­ti ta­da, kai au­to­mo­bi­lius tu­rė­da­vo tik vie­nas ki­tas na­mo gy­ven­to­jas. Da­bar juos tu­ri kiek­vie­nas, tad yra pro­ble­ma, kur dau­gia­bu­čių na­mų kie­muo­se, aikš­te­lė­se, ku­rios bu­vo įreng­tos tais se­nais lai­kais ir ku­rios ne­pri­tai­ky­tos šian­die­nai, pa­sta­ty­ti au­to­mo­bi­lį.

Tad, kai „ne­spė­ji lai­ku" grįž­ti po dar­bo na­mo, aikš­te­lė­se vie­tos au­to­mo­bi­liui nė­ra - kas pir­mes­nis, tas gud­res­nis. Ten­ka ieš­ko­ti vie­tos, kur sa­vo au­to­mo­bi­liu­ką įspraus­ti, tad sta­to­me ant ša­li­gat­vių, as­fal­tuo­to­je fut­bo­lo aikš­te­lė­je ir prie kon­tei­ne­rių įsprau­džia­me, net jud­rios gat­vės ša­li­ke­lė­se ne­lie­ka vie­tos. To­kie jau tie lai­kai... At­ro­do, ko­kia čia pro­ble­ma.

Bet yra toks „bet", ku­ris va­di­na­si Pen­si­nin­kas. Ke­li dau­gia­bu­čių pen­si­nin­kai su­si­bū­rė į vie­ną kla­ną ir įve­dė sa­vo tvar­ką: pir­miau­siai pra­dė­jo smaigs­ty­ti į žo­lę stik­lo šu­kes, jų pri­bars­tė ant ša­li­gat­vių, pri­ri­de­no ak­me­nų... Ne, nie­kas jų ne­mu­šė, grį­žę iš dar­bų ir vėl ne­ra­dę, kur pa­sta­ty­ti au­to­mo­bi­lį, pa­bam­bė­da­mi nu­si­ran­kio­jo­me šu­kes ir ak­me­nis, vėl pa­sta­tė­me au­to­mo­bi­lius. Į po­li­ci­ją dėl sa­va­va­liš­ko ke­lio už­tvė­ri­mo ar pa­si­kė­si­ni­mo su­ga­din­ti tur­tą tik­rai ne­si­krei­pė­me (o rei­kė­jo).

Ka­dan­gi pen­si­nin­kai pa­ma­tė, kad jų pla­nas ne­veiks­min­gas, pa­si­tel­kė po­li­ci­jos pa­jė­gas, vie­ną die­ną pra­dė­jo ding­ti au­to­mo­bi­liai, pa­si­ro­do jų nie­kas ne­vo­gė, juos nu­tem­pė po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai už sta­ty­mą ne­leis­ti­no­je vie­to­je. Tai tę­sia­si iki šiol, grį­žę po dar­bo su bai­me ir ne­ri­mu sta­to­me to­liau ant ša­li­gat­vių ir to­je fut­bo­lo aikš­te­lė­je, ku­rio­je vai­kai ne­žai­džia... Gal­vo­ja­me, ar ry­te ra­si­me au­to­mo­bi­lį, kiek vėl rei­kės su­mo­kė­ti už pa­žei­di­mą ir aikš­te­lę... Įdo­miau­sia, kad vi­suo­se Kau­no dau­gia­bu­čių kie­muo­se taip sta­to­mi au­to­mo­bi­liai, nes pa­pras­čiau­siai nė­ra kur ki­tur. Leng­va pa­sa­ky­ti, kad yra mo­ka­mos aikš­te­lės. Taip, gal už pen­kių ki­lo­met­rų ir yra, bet kam ta­da tas au­to­mo­bi­lis? Leng­va pa­sa­ky­ti, kad to­kie įsta­ty­mai. Bet juk tai - ne pik­ty­biš­kas au­to­mo­bi­lio lai­ky­mas, jie lai­ko­mi ne pri­va­čio­je val­do­je. Ko­dėl vals­ty­bė gal­vo­ja apie spor­to are­nas ir pa­na­šiai, o ne apie tai, kaip pra­pla­tin­ti kie­mus... Bu­vo leng­va gy­ven­ti, bet da­bar ne­be­pa­ken­čia­ma, net ne­si­no­ri grįž­ti na­mo.