Tvarkytis namų – su šypsena


2009-01-05
"Namų" inf.
Tvarkytis namų – su šypsena

Žodis "tvarkymasis" po švenčių daugeliui gali nuskambėti kaip vienas nešvankiausių keiksmažodžių. Žinia, ne visi eina švęsti į svečius, kažkam tenka ir šeimininkų vaidmuo, ir namų valymo rūpesčiai. Dar liūdniau, kai viena šventė būna po kitos. Tuomet sunkaus darbo vaisių – lyg nebūtų buvę. Vis dėlto į tikrovę reikia žvelgti šiek tiek filosofiškai.

Pagal mokslininkų teoriją purvas tėra cheminis junginys, esantis netinkamoje vietoje. Ir tai paties purvo bėda. Todėl purvą kiekvienas gali perkelti į kitą, jam tinkamą vietą. Pavyzdžiui, į dulkių siurblį.

Nebūtina kasdien valyti dulkių nuo paviršių, esančių aukščiau akių lygio – nuo spintų, knygų lentynų. Paprasčiau pakloti popierių, vėliau jį pakeisti švariu.

Gyvenimo patirtis rodo, kad labiausiai pirštais ištepliojamos priekinės stalčių sienelės, spintelių šonai ir durelės. Stovint priešais to dažniausiai nematyti. Tačiau foteliuose sėdintys svečiai tokius nešvarumus mato kuo puikiausiai.

Tai nereiškia, kad reikia kas savaitę poliruoti baldus. Pakanka tai padaryti kartą per metus. Vėliau užtektų retkarčiais stipriau šluoste patrinti ten, kur likę pirštų atspaudų.

Nereikėtų gaišti laiko valant tuos daiktus, kurie dar švarūs. Neverta šveisti visų durų, jeigu namiškiai ištepė tik ten, kur patogiausia stumti. Užtenka vandeniu su soda nuvalyti nešvarias vietas.

Be reikalo skalbti taip pat nebūtina. Jeigu vaikų ir kitų namiškių drabužiai metami į skalbinių dėžę, visiškai nereiškia, kad jie nešvarūs. Reikia pagalvoti – gal tiesiog tingima drabužius tvarkingai sulankstyti ir padėti į vietą. O sulankstyti ar pakabinti juk lengviau, nei skalbti, džiovinti ir lyginti.

Neverta skubinti įvykių! Kiekvieną kartą tvarkyti būstą reikėtų pradėti nuo vis kitos vietos – nebus taip nuobodu, ir kiekvienas namų kampelis nors kartą per mėnesį bus sutvarkytas dėmesingai.

Jeigu užsinorėjote ką nors sutvarkyti, tai reikėtų daryti per daug nedelsiant, nes noras gali ir praeiti.

Darbas, visiškai neseniai laikytas siaubingu, nepastebimai ims teikti malonumą. Gal tikrai tai ne taip baisu, o gal net atvirkščiai?

Niekada nereikia blogai galvoti apie svetimus namus, kad ir kokie jie "neteisingi" atrodytų. Gal tai, kad jie nepanašūs į jūsų, turi kažkokią savą tiesą? Mes daug ko nežinome, ir tai turėtų paskatinti mus patylėti.