Įkurtuvių ilgai laukti neteko


2009-02-02
Darius Babickas
Įkurtuvių ilgai laukti neteko

Greita statyba, nėra rūpesčių įsirengiant, mažos eksploatavimo išlaidos. Šie trys pranašumai nusvėrė vilniečio Viliaus dvejonių svarstykles, kokį namą statytis. Su šeima nusipirkęs sklypą, po dviejų mėnesių jis jau šventė įkurtuves. Gyventojas įsitikinęs: jeigu būtų statęsis ne surenkamą modulinį, bet kitokį namą, įkurtuves švęstų ne anksčiau kaip po metų.

Didžiausias rūpestis – aplinka

Iki šiol Viliaus šeima gyveno trijų kambarių maždaug 60 kv. m ploto bute. Gimus antram vaikui, atsirado didesnės erdvės poreikis. Miesto pakraštyje gyventojas rado patinkantį žemės sklypą ir ėmė dairytis namo projekto.

"Turėjau nedaug kriterijų. Svarbiausias – kad namas stovėtų kaip įmanoma greičiau, kad nebūtų sudėtinga įsirengti. Apie mūrinį namą net negalvojau, nes žinojau, kad tokio statyboms sugaišiu labai daug laiko. Ieškodamas alternatyvų, aptikau surenkamus modulinius namus", – pasakojo Vilius.

Vyriškiui patiko tai, kad nereikia rūpintis statybinėmis medžiagomis, darbuotojų paieška, jų priežiūra. Vilnietis buvo anksčiau girdėjęs apie modulinius namus ir jų pranašumus, tad daug dvejonių dėl tokio būsto kokybės ir ilgaamžiškumo nekilo. Žinoma, klausimą namo projektu ir statybomis besirūpinusiam architektui Algirdui Kaušpėdui pateikė ne vieną. Atsakymai vyrą įtikino, kad toks statinys nėra kortų namelis.

Paklaustas, kokius darbus įsikėlus į namą reikėjo padaryti pačiam, Vilius iš pradžių atsakė, kad susukti elektros lemputes. Bet tuoj pat pasitaisė – tuo irgi pasirūpino darbininkai.

"Pakabinau televizorių ir sustačiau vaiko kambario baldus. Svetainei ir kitiems kambariams baldų dar ieškau, bet tai gyventi netrukdo – daugiau erdvės vaikams žaisti. Žinoma, teks ieškotis šviestuvų, kitų interjero detalių. Bet viskas, kas būtiniausia, atkeliavo jau su namo sienomis. Pavasarį didžiausias rūpestis – aplinkos tvarkymas", – kalbėjo namo šeimininkas.

Galima padidinti ar sumažinti

Vilniečio 125 kv. m ploto vieno aukšto name yra penki gyvenamieji kambariai, nuo svetainės neatskirtas valgomasis ir virtuvė, du vonios kambariai, koridorius ir sandėliukas-katilinė.

Paklaustas, iš ko padarytos statinio išorės sienos ir vidaus pertvaros, Vilius prisipažino pernelyg į tai nesigilinęs. Tik žino, kad jo namas susideda iš trijų atskirų modulių. Du moduliai yra tarsi viso namo pagrindas – čia yra svetainė su virtuve ir valgomuoju, koridorius, du kambariai ir sandėliukas-katilinė.

Trečiasis modulis tarsi papildomas, jame yra du vaikų kambariai. "Statytojai paaiškino, kad modulius galima kaitalioti. Jeigu bus poreikis, tą trečiąjį bus galima pakeisti didesniu, praplėsti plotą. O jeigu norėsime, pavyzdžiui, vaikams užaugus ir palikus namus, vieno modulio bus galima atsisakyti. Sumažės plotas, sumažės ir komunalinės išlaidos", – pasakojo Vilius.

Didelėmis sąskaitomis už šildymą namo šeimininkai ir dabar negali skųstis. Šildymas, karšto vandens ruošimas ir kitos išlaidos siekia apie 300 litų. Ir tik tuomet, kai už lango spaudžia didesnis šaltis. Gyvendama bute šeima už komunalines paslaugas mokėdavo tiek pat. Tik namo plotas – dvigubai didesnis.

"Įvairių abejonių esu girdėjęs tiek dėl modulinių namų sandarumo, tiek dėl geoterminio šildymo nepakankamumo. Įsitikinau, kad tos abejonės neturi pagrindo", – džiaugėsi gyventojas.

Apdailą galėjo rinktis

Paties namo statybos truko tik mėnesį. Dar maždaug tiek pat laiko užėmė paruošiamieji darbai, inžinerinių tinklų įrengimas. Modulinis namas su stogine automobiliui laikyti kainavo 550 tūkst. litų. Į namo kainą įskaičiuota ir apdaila, korpusiniai baldai (virtuvės komplektas, sieninės kai kurių kambarių spintos, sandėliuko baldai), santechnikos įranga (skandinaviška vonia, maišytuvai, klozetai), geoterminė šildymo sistema, rekuperacinė sistema ir lauko inžineriniai tinklai.

Namo sienos į statybvietę atkeliavo jau visiškai parengtos – su reikiama inžinerinių tinklų instaliacija, apdaila. Tiesa, visa apdaila nebuvo atlikta, ištapetuoti ir nudažyti buvo tik didieji sienų plotai. Sujungę skydus ir padarę sandarius visus kampus, darbininkai apdailą baigė vietoje.

Šeimininkai galėjo rinktis iš kelių apdailos variantų. Pagal savo skonį galima išsirinkti sienų spalvas, grindų dangą, grindų plyteles. Baldų spalvas irgi galima rinktis derinant prie sienų.

"Nemanau, kad daug išleidau. Kai pradedi skaičiuoti atskirais etapais, sumuoji, kiek būtum išleidęs sienoms, kiek stogui, kiek fasadams šiltini, šildymo ir kitai įrangai bei apdailai, suma susidaro didesnė. Ką ir kalbėti apie laiko eikvojimą, rūpestį dėl statybininkų ir galimo jų broko", – sakė Vilius.


Statant eksperimentuoti netenka

Algirdas Kaušpėdas, architektas

Yra žmonių, kurie painioja modulinius namus su skydiniais. Tai – skirtingi produktai. Modulinių namų gamybą galima palyginti su automobilių. Gamykloje išbaigtumas siekia net 95 proc. Skyduose, atvežamuose į statybvietę, jau būna sumontuota visa reikiama inžinerija. O skydinių namų išbaigtumas gamykloje siekia tik 20 proc. Visa kita daroma statybvietėje.

Esminiai šių tipų namų skirtumai – statybos sparta ir kokybė. Moduliniai namai pastatomi per mėnesį, nes beveik viskas padaroma gamykloje. O įrengti skydinį būstą gali trukti ir metus. Konstruojant modulinius namus, gamykloje dirbama laikantis kokybės kontrolės, nereikia šalti subjurus orams, tad ir klaidų tikimybė smarkiai sumažėja.

Moduliniai namai yra tipiniai. Tačiau architektai dirba tam, kad suprojektuoti namai būtų funkcionalūs, juose būtų daug erdvės. Žinoma, išskirtinumo mėgėjams tokie gal netiks. Moduliniai namai labiau sietini su įperkamu būstu – jo kvadratinio metro kaina yra apie 3 tūkst. litų.

Didžiausias modulinių namų pranašumas – ekonomiška eksploatacija. Sienų sandara leidžia pasiekti, kad išlaidos už 120 kv. m ploto namo šildymą per mėnesį būtų apie 100 litų.