Verslininkų atsakas merui: mes ne vagys


2009-12-11
Tadas Širvinskas
Verslininkų atsakas merui: mes ne vagys

Po Kauno mero priekaištų, kad mieste esą klesti šešėlinis verslas, pasipiktino ir mokesčių inspektoriai, ir verslininkai. Gyventojų pajamų mokesčių (GPM) badą pajutusio Andriaus Kupčinsko kreipimasis į mokesčių inspektorius, kad šie aktyviau medžiotų šešėlinio verslo atstovus, sulaukė atsako.

Atkirto miesto vadovui

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovai teigia, kad nėra jokio pagrindo visų šunų karti ant esą į šešėlinį verslą masiškai pasitraukusių verslininkų.

"Sakyti, kad Kaune yra vien tik vagys ir šešėlininkai, negalima. Čia padėtis nėra išskirtinė, o kai kurie rodikliai rodo, kad Kauno apskrityje jis geresnė nei kitose apskrityse", – teigė Kauno apskrities VMI viršininkas Antanas Nesteckis.

Skolininkų smaugti neskuba

Dešimt didžiausių Kauno miesto GPM mokesčių mokėtojų per šių metų 11 mėnesių mokesčių sumokėjo 47 mln. litų mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Vien "Senukų prekybos centras" mokesčių sumokėjo 23 mln. litų mažiau.

"Gal pasakysite, kad "Senukai" pasitraukė į šešėlį? Ne, bet jų apyvarta sumažėjo, atitinkamai mažėjo ir darbuotojų, ir sumokėtų mokesčių", – aiškino A.Nesteckis.

A.Nesteckis neneigia, kad sunkmečiu šešėliniame pasaulyje veikiančių verslininkų padaugėjo, tačiau reiškinys nėra masinis. Be to, daugelis šiuo metų mokesčių nemokančių įmonių tai daro ne iš gero gyvenimo ir į šešėlinius krūmus neneria. Daugiau nei keli šimtai bendrovių Kauno apskrities VMI paprašė mokėjimus atidėti ir išskaidyti bent per kelis mėnesius.

"Mes juos papjauti bet kada galime, bet kas iš to? Jie mokesčius sumokės kitais metais", – sakė A.Nesteckis.

Ministerijos nepergudravo

Atidėtų sumokėti mokesčių suma siekia daugiau nei 100 mln. litų. Juos sumokėjus skylė savivaldybės biudžete itin susitrauktų.

Specialistai pastebi, kad savivaldybė ne pirmus metus patvirtina pernelyg optimistinį biudžetą, todėl metų pabaigoje verkšlena, kad jis neįvykdymas.

Finansų ministerija planavo, kad šiemet Kaune GPM bus surinkta per 322 mln., tačiau savivaldybė, planuodama savo išlaidas, šią kartelę pasikėlė beveik 34 mln. litų. Dėl perdėtai optimistinių prognozių metų pradžioje patvirtintą 803 mln. litų biudžetą teko mažinti ne kartą, tačiau ir po apkarpymų jis liks neįgyvendintas.

Bankrotų lavina baigėsi?

A.Nesteckis atmeta priekaištus, kad esą VMI per mažai kontroliuoja verslininkus. Šiais metais patikrinimų ir tyrimų Kauno apskrities VMI atliko 40 proc. daugiau nei pernai. Daugiau nei dvigubai padidėjo priskaičiuotų baudų ir delspinigių sumos. Tačiau jų drastiškai išieškoti neskubama ir ieškoma būdų, kad bendrovėms netektų nutraukti veiklos.

Šiais metais Kaune bankrutuojančių įmonių padaugėjo penktadaliu, tačiau pastebima, kad bankrotų lavina sustojo ir nauja banga neprognozuojama.

"Pajamas ir išlaidas turėjusios sureguliuoti bendrovės tai jau padarė, o to neatlikusios įmonės bankrutavo. Todėl bankrutuojančių bendrovių skaičius turėjo stabilizuotis", – mano A.Nesteckis.

Jau aišku, kad ir kitų metų savivaldybės biudžetas bus krizinis, tačiau manoma, kad, tiksliai apskaičiavus, jame milžiniškų skylių neturėtų atsirasti.


Daugiausiai gyventojų pajamų mokesčio sumokėjo:

"Senukų prekybos centras": pernai per 11 mėnesių – 33,7 mln., šiemet – 10,1 mln. litų.

SANITEX: pernai – 11,9 mln., šiemet 5,5 mln. litų.

"Nemuno vaistinė": pernai – 5,2 mln., šiemet – 4,5 mln. litų.

"Kauno tiltai": pernai – 6,9 mln., šiemet – 4,4 mln. litų.

"KRAFT FOODS Lietuva": pernai – 6,8 mln., šiemet – 3,8 mln. litų.

Ūkio bankas: pernai – 7,3 mln., šiemet – 3,8 mln. litų.

"Autrolis": pernai – 3,7 mln., šiemet – 2,6 mln. litų.

"Šviesa": pernai – 3 mln., šiemet – 2,3 mln. litų.

"Axis Industries": pernai – 6,5 mln., šiemet – 2,1 mln. litų.

"Kauno autobusai": pernai – 3,2 mln., šiemet – 2,1 mln. litų.