Sentimentai lietuviškam "Šileliui"


2008-08-16
Aldona Kibirkštienė
Sentimentai lietuviškam

Lietuviškas televizorius "Šilelis" aštuntojo dešimtmečio gerovės ženklas. Jo kūrėjas ir dabar su nostalgija prisimena tuos laikus.

Anūkui aparato neatiduoda

Kulautuvoje gyvenančio inžinieriaus radiotechniko Antano Žiliaus namuose dabar puikuojasi modernus japonų gamybos televizorius "Philips". Kartu su žmona Albina 74 metų vyrui ypač patinka žiūrėti laidas apie keliones, gamtą, technikos naujienas.

Kartais ponas Antanas iš sandėliuko išsitraukia nedidelės įstrižainės ekrano neišvaizdų "Šilelį". Nuvalęs dulkes, jį įsijungia. Dėl įdomumo. Senutėlis televizorius dar veikia ir vyras pažiūri žinias arba koncertą. Kartais išsineša "Šilelį" į sodą ir, pasistatęs ant lauko stalelio, mėgaujasi rodomu vaizdu.

Inžinierius A.Žilius - "Šilelio", sukonstruoto tuometinėje Kauno radijo gamykloje, krikštatėvis ir kūrėjas. Vyras iki šiol nestokoja sentimentų senam, tačiau jam itin brangiam daiktui.

"Anūkas Ąžuolas, kaip ir aš, mėgstantis techniką, vis prašo atiduoti "Šilelį" jo eksperimentams. Negaliu, tegul dar pastovi. Žiūrėdamas į nešiojamąjį televizorių, prisimenu, kaip jį konstravome. Tai buvo patys kūrybingiausi mano gyvenimo metai", - apie vertingu eksponatu tapusį daiktą pasakojo "Šilelio" kūrėjas.

Tinklininkas liko Kaune

Žmona Albina, klausydamasi vyro pasakojimo, atlaidžiai šypsojosi. Ji, šalia savo Antano esanti jau 50 metų, gerai žino šio pirmojo Lietuvoje mažagabaritinio televizoriaus kūrimo ištakas, kiek pastangų ir jėgų darbas pareikalavo iš jos vyro. "Antanas buvo visiškai pasinėręs į konstruktoriaus darbą Radijo gamykloje. Gyveno mintimi kuo greičiau su bendraminčiais sukurti "Šilelį". Džiaugėsi, kai pirmieji bandymai buvo sėkmingi. Smagu buvo ir man. Matydavau, kaip iš džiaugsmo švytėdavo jo akys", - prisiminimais dalijosi A.Žilienė.

Radijo gamykloje A.Žilius pradėjo dirbti baigęs tuometį Kauno politechnikos institutą. "Daug sportavau. Su tinklinio komanda teko žaisti už Lietuvą. Manimi pasirūpino, kad baigęs studijas neišvažiuočiau iš Kauno. Dirbdamas dar ne vienus metus skubėdavau į treniruotes", - su šypsena pirmuosius profesinės karjeros metus prisimena A.Žilius.

Bandymai kainavo nervų

Kuriant mažagabaritį nešiojamąjį televizorių, iš Žemaitijos kilusiam specialistui buvo patikėtos konstruktorių grupės vadovo pareigos. Prieš tai kūrybingam inžinieriui teko išlieti nemažai prakaito ir kuriant magnetolas "Neringa" ir "Vaiva". Šie gaminiai taip pat buvo populiarūs.

Mažagabaričio televizoriaus kūrėjai nusprendė, kad Lietuvą geriausiai reprezentuos "Šilelio" vardas. "Dirbo apie trisdešimt žmonių komanda, o visa atsakomybė teko man. Kol "Šilelis" buvo pradėtas gaminti, teko nueiti kryžiaus kelius. Reikėjo gaminį ne tik sukonstruoti, bet ir įrodyti, kad jis atitinka visus tuometinius sąjunginius standartus", - mintimis į aštuntąjį dešimtmetį nuklysta A.Žilius. Kartu su bendraminčiais prie brėžinių buvęs grupės vadovas triūsė ketverius metus - "Šilelis" pradėtas gaminti 1973-iaisiais.

Pirmieji gaminio pavyzdžiai būdavo išbandomi Maskvoje, tuometiniame Sąjungiame moksliniame-techniniame televizijos institute. Kauniečiams tekdavo atlaikyti gausybę "centro" atakų. Griežtai cenzūrai reikėjo įrodyti, kad "Šileliai" pakenčia klimato svyravimus, yra atsparūs šalčiui, vandeniui. Į giminingą Leningrado institutą "Bangos" atstovai vykdavo patikslinti akustinių parametrų patikimumo. Bandymai tęsdavosi ne vieną savaitę.

Lietuviai aplenkė rusus

"Iš mokslinių institutų ir giminingų įmonių suvažiavusi komisija narstė mus po kaulelį. Atsilaikėme, pataisos buvo neesminės", - prisiminimais dalijosi "Šilelio" kūrėjas. Pagaminus pirmuosius "Šilelius", bandymų ciklas kartodavosi: mėnesiai sąjunginiuose mokslo ir pramonės centruose tapdavo kantrybės išbandymu. Tik tada komisija pritarė, kad būtų pradėta masinė lietuviškų televizoriukų gamyba.

Kaune pagamintus "Bangos" "mažylius" daugiausia eksportuodavo į socialistines šalis, taip pat Angliją. Jie ypač populiarūs buvo Rusijoje. Šioje šalyje "Šilelio" vardas iki šiol prisimenamas. Prieš keletą metų Rusijoje vykusioje apklausoje teirautasi, kokius Lietuvos gamintojų prekės ženklus geriausiai prisimena rusai. "Šilelis" pateko tarp žinomiausiųjų.

Savo "Šileliais" kauniečiai sudarė didžiausią konkurenciją Maskvos "Rubino" gamyklai, gaminusiai analogiškus televizorius "Junostj". "Maskviečiai nuolat mums kaišiodavo pagalius į ratus. Jų televizorių ekranai buvo didesni, bet mūsų techninės charakteristikos geresnės", - neslepia pasididžiavimo prityręs specialistas. Sąjunginę komisiją po Lietuvą lydėję kauniečiai atliko bandymus su "Šileliu" ir "Junostj". Lietuvių konkurentų gaminys nustojo veikęs iš Kauno neprivažiavus Trakų.

Darbe užuojautos nesulaukė

Radijo gamyklos valdžia už pastangas kūrybingam specialistui sudarė galimybę nusipirkti "Moskvičių", vėliau - "Žigulius". Keturių asmenų šeimai anksčiau buvo paskirtas dviejų kambarių butas. Geresnių gyvenimo sąlygų dirbdamas "Bangoje" A.Žilius taip ir nesulaukė. Buityje atsitikus nelaimei, vyras stipriai apdegė. Ne vieną mėnesį teko praleisti ligoninėje, patirti kelias operacijas. Daugiau kaip metus buvo nedarbingas. Skaudu buvo, kai iš savo viršininkų sulaukė siūlymo pasiieškoti lengvesnio darbo.

Iš "Bangos", kur paskutiniaisiais metais dirbo laboratorijos vadovu, vyras išėjo būdamas 46 metų. Buvę viršininkai vėliau neužmiršo skirti talono, už kurį ir įsigijo naują spalvoto vaizdo "Šilelį". Jį A.Žilius padovanojo sūnui.

"Išvažiavome į vyro gimtinę Žemaitijoje, auginome daržoves. Reikėjo kažkaip verstis, ant kojų pastatyti vaikus. Užsidirbę pinigų grįžome į Kulautuvą, kur prabėgo mano vaikystė ir jaunystė. Čia, įsikūrę krikšto tėvų dovanotoje sodyboje, gyvename iki šiol. Mūsų pomėgiu ir šiokiu tokiu verslu tapo gėlių, dekoratyvinių augalų auginimas. Jis dabar širdžiai teikia daugiausia atgaivos", - pasakojo "Šilelio" kūrėjas.

Parveždavo egzotiškų vaisių

A.Žilienė neslepia, kad nuolatinės vyro komandiruotės būdavo didelis išbandymas namiškiams. Šeimos galvai dažnai tekdavo minti sąjunginių įmonių ir mokslo centrų duris, važinėti po parodas Tarybų Sąjungoje ir užsienyje. "Šilelis" tarp gausybės eksponatų atrodydavo kukliai, bet gėdos jo kūrėjams nedarė. Kai kuriose šalyse A.Žiliui ranką spaudė ir valstybių vadovai.

Išvažiavus vyrui, moteriai tekdavo vienai rūpintis atžalomis - sūnumi ir dukra. "Laukdavome Antano grįžtančio su lauktuvėmis. Iš Maskvos ar Leningrado vyras parveždavo deficitinių produktų: geros kavos, apelsinų, egzotiškų vaisių. Antanas mokėdavo išrinkti ir mums reikalingos avalynės, drabužių", - nelengvus, bet šeimai įdomius laikus prisimena ponia Albina.

Atšventė auksines vestuves

Žurnalistams lankantis jaukiuose Žilių namuose Kulautuvoje, šeimos galva atkimšo vyno butelį, iš vienos kelionės atsivežtą prieš 30 metų. Nusistebėjus, kad taip ilgai jį išlaikė, ponas Antanas šypsodamasis sakė, kad vyną saugojo labai svarbiai progai. Per Žolinę jiedu su žmona Albina šventė savo auksines vestuves.

"Įprasminti penkiasdešimt bendro gyvenimo metų ir sulaukti palaiminimo labai norėjome Prisikėlimo bažnyčioje. Pastate, kur sovietmečiu buvo Radijo gamykla, teko išdirbti daugiau kaip dvidešimt metų. Dabar čia apsilankius suvirpa širdis. Smagu, kad istoriniam statiniui sugrąžinta šventovės misija", - mintimis apie šventinius rūpesčius dalijosi A.Žilius.

Taures, iš kurių sutuoktiniai ragavo tauraus gėrimo ir ant kurių buvo išgraviruoti skaičiai "50", dovanojo dukra Rita. Ji - ekonomistė, sūnus Žilvinas - medikas. Žiliai džiaugiasi ir trimis vaikaičiais. Kartu su artimiausiais giminaičiai jie visi vakar, susirinkę išpuoselėtoje Žilių sodyboje, prisiminė laimingai kartu nugyventus Antano ir Albinos metus, linkėjo sutuoktiniams stiprybės.

Žvalūs, jaunatviškai atrodantys sutuoktiniai, pasirėmę vaikų dovanotomis simbolinėmis lazdomis, atrodė laimingi. Prabėgę metai jiems dovanojo prisiminimų, kuriuos laikas iš atminties ištrinti bejėgis.

Televizoriaus "Šilelis" istorija

Kauno radijo gamykla nuo 1957 metų gamino radijo imtuvus "Majak", radiolas "Daina", magnetolas "Neringa", "Vaiva", "Minija".

1973 m. išleisti pirmieji mažagabaričiai nešiojamieji nespalvoto vaizdo "Šileliai". Jų ekrano įstrižainė - 16 cm.

Nuo 1978-ųjų "Šilelis" tapo spalvotas. Tais pačiais metais pagamintas televizorius "Banga".

Į užsienio šalis "Šilelis" buvo eksportuojamas pavadinimu "Schiljalis".