Rūkalių išsigelbėjimas – knyga


2008-11-21
Tomas Jarusevičius
Rūkalių išsigelbėjimas – knyga

Kol vieni rūkaliai, mėgindami atsikratyti žalingo įpročio, griebiasi specialių pleistrų, kramtomosios gumos, kiti pasitelkia knygą.

Studentas tapo leidėju

Daugelyje knygynų matomiausioje lentynų vietoje galima išvysti prieš metus išleistą knygą "Lengvas būdas mesti rūkyti". Britų autoriaus Alleno Carro kūrinį išleisti lietuvių kalba sumanė Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentas Julius Mikalajūnas.
Dabar 25 metų J.Mikalajūnas vadovauja savo įkurtai bendrovei "Lengvas būdas".

Jis skaičiuoja, kad  "Lengvas būdas mesti rūkyti" pirmąjį 3 tūkst. egzempliorių tiražą teko ne sykį pakartoti. Bendras tiražas  siekia 16 tūkst. knygų. "Kauno dienos" kalbintas jaunasis verslininkas viliasi, kad šių knygų poreikis dar labiau išaugs: "Galbūt pasirodysiu esąs idealistas, tačiau norėčiau, kad ne tik suaugusieji, bet ir vaikai nuo pat mažens žinotų, kas per klampynė yra rūkymas. Kaip verslininkas, tokiais savo siekiais pjaunu šaką, ant kurios pats sėdžiu, tačiau mano pagrindinis tikslas nėra vien pelnas. Šiandien neminime kokios nors tarptautinės heroino nesileidimo dienos, tad galbūt kada nors nebereikės minėti ir nerūkymo datos."

Greitai tapo bestseleriu

J.Mikalajūnas buvo gana užkietėjęs rūkalius, turėjo maždaug šešerių metų rūkymo stažą. Prieš kelerius metus atsitiktinai iš bendramokslių sužinojo apie A.Carro knygą. Iš pradžių į ją žiūrėjo skeptiškai, tačiau vėliau pats vos galėjo patikėti rezultatais – kelerius metus vaikinas nerūko. J.Mikalajūnas nustebo, kai pamatė, kad lietuvių kalba ši knyga neišleista. Su leidyba nieko bendra niekada neturėjęs vaikinas, apimtas entuziazmo, ėmė rūpintis, kad tokia idėja būtų įgyvendinta.

Jaunasis verslininkas su šypsena prisimena, kad daugelis jo bičiulių įtartinai žiūrėjo į tokius pasikeitimus: "Draugai manė, kad mane kas nors užkalbėjo. Sunku buvo juos įtikinti, kad ir patys paskaitytų šią knygą. Simboliška: kažkada pats kviesdavau draugus parūkyti, o staiga ėmiau atkalbinėti nuo šio žalingo įpročio. Dar galiu paminėti, kad pirmame kurse man nebuvo leista laikyti anglų kalbos egzamino, o netrukus pats ryžausi išversti knygą iš anglų į lietuvių kalbą. Žinau, kad tą patį yra padaręs dar vienas lietuvis, bet jo vertimas platinamas internete."

Pašnekovas pasakojo, kad 2006 m. lapkritį "Lengvo būdo mesti rūkyti" autorius A.Carras mirė nuo plaučių vėžio. Tai davė dar daugiau peno skeptikams, tačiau J.Mikalajūnas turi jiems parengęs atkirtį: "Sužinojęs medikų diagnozę, Allenas Carras pasakė, kad jaučiasi laimingas, jog tie 23 metai, kai jis sėkmingai nerūkė ir savo patirtį aprašė knygoje, leido nuo šio įpročio išgelbėti apie 10 mln. pasaulio žmonių. Iki tol jis buvo prisiekęs rūkalius, per dieną surūkydavo nuo trijų iki penkių pakelių cigarečių.  A.Carras pateikė akivaizdų faktą, kad mesti rūkyti gali būti taip paprasta, kaip daugelis negali įsivaizduoti."

Paklausi knygynų prekė

Dienraščio žurnalistams apsilankius Kauno centriniame knygyne, A.Carro kūriniui "Lengvas būdas mesti rūkyti" surasti prireikė vos kelių akimirkų. Darbuotojos iškart mostelėjo ranka į lentyną, nes šio leidinio dažnai teiraujasi lankytojai.

"Ši knyga yra ypač perkama. Žmonės nuolat jos ieško, o perskaičiusieji nesidrovi pasidalyti savo patirtimi ir teigiamais atsiliepimais. Girdėjau daug pasakojimų, kad "Lengvas būdas mesti rūkyti" padėjo net labai užkietėjusiems rūkaliams", – apie išskirtinį leidinio populiarumą pasakojo Laisvės alėjoje esančio Centrinio knygyno direktorė Stasė Gadliauskienė.

Donatas Lukauskas:

Dar nespėjus perskaityti knygos iki galo, noras rūkyti praėjo akimirksniu. Svarbiausia, kad viskas įvyko be jokios kankinančios abstinencijos ir kitų dažnai minimų pasekmių. Knygą pradėjau dalyti savo draugams. Kai kuriems ji taip pat padėjo, o kiti nedrįso jos atsiversti. Deja, po keturių mėnesių, būdamas laimingas nerūkantysis, visiškai atsitiktinai nusižengiau vienai pagrindinių knygos idėjų, teigiančiai, kad nėra tos vienos vienintelės cigaretės, nes, vos tik ją surūkai, nikotino poreikis vėl ima kamuoti. Būtent tai ir patyriau – vėl rūkau. Tačiau jau artimiausiu metu ketinu savo malonumui vėl paimti šią knygą į rankas ir viliuosi, kad toks savaitgalio skaitinys išgelbės mane nuo to klaikaus įpročio.