Naujai atgimęs senasis Pieno baras


2009-09-02
Šarūnė Kutinskaitė
Naujai atgimęs senasis Pieno baras

Ore sklandantis šiltų bandelių kvapas ir balta pieno puta – legendinis Laisvės alėjos "Pieno baras" vėl laukia miestiečių.

Dieviškas pyrago kąsnis

"Bandelę su cinamonu ar lašinukais? O gal lėkštę saldžios sriubos su plakta grietinėle? Gersite juodos ar balintos kavos? O gal puodelį karšto pieno su medumi?" – išvydusios šventiškai nusiteikusių miestiečių būrelį, antradienio vidudienį iš už prekystalio šypsojosi naujai duris atvėrusio senojo "Pieno baro" darbuotojos. Glostydamas pilvą garbaus amžiaus vyras paprašė dviejų bandelių su dešrelėmis, eilėje nekantriai trypčiojęs pirmokėlis pirštu bedė į vaniliniu cukrumi pabarstytus keksus. Darbinį kostiumėlį taisydama šviesiaplaukė atidžiai žvalgėsi į salotas.

"Kaip skaniai viskas atrodo!" – nuostabos neslėpė kaunietė Gitana. Išgirdusi, kad "Pieno baras" grįžo į senąsias patalpas, trijų vaikų mama su jauniausiuoju sūnumi Aidu mokslo metų pradžia nusprendė paminėti būtent čia. "Vaikystėje bare praleidau daug laiko. Regis, dar jaučiu pynutės su razinomis ir šilto pieno skonį", – uosdama iš virtuvės sklindančius kvapus šypsojosi Gitana. Norėdama prisiminti vaikystę, tądien moteris susigundė aviečių skonio pieno kokteiliu. Penktaklasis sūnus rugsėjo 1-ąją šventė skanaudamas marcipanais ir džemu gardintas bandeles.

"Pieno negeriu – dėl manęs jo gali nebūti. Bet obuolių pyrago skonis tikrai dieviškas", – nuo lūpų kampučių šluostydamasi trupinius šyptelėjo kaunietė Julija, seniesiems laikams nejaučianti ypatingos nostalgijos, o į "Pieno barą" užsukusi visiškai atsitiktinai.

Šventei – šimtai bandelių

Rugsėjo 1-osios šventei "Pieno baro" darbuotojos iškepė apie pusę tūkstančio įvairiausių bandelių: įdarytų lašinukais, vištiena, dešrelėmis, marcipanu, džemu, sezamų sėklomis, cinamonu ir aguonomis.

"Žinau, kad pirmiausiai neliks marcipaninių bandelių. Jas labai mėgsta ir mažieji, ir garbaus amžiaus miestiečiai", – žvelgdama padėklus su saldžiosiomis pagundomis šyptelėjo "Pieno baro" direktorė Danutė Černiauskienė. Visos saldžios bandelės čia įkainotos 1,2 lito. Dvigubai daugiau sumokėsite už dar šiltą keksą su razinomis. Sočiosios – bandelės su mėsa – kainuoja 3 litus.

"Mūsų kepiniai natūralūs, be jokių priedų. Deja, tenka konkuruoti su masine produkcija, – atsiduso nuo 1993 m. "Pieno barui" vadovaujanti moteris. – Ne kartą teko matyti miestiečius, kurie nusiperka pas mus arbatos stiklinę, o iš krepšelio traukia pūstas prekybos centruose pirktas bandeles."

Bandelės vilioja užsieniečius

Kol kas baltos "Pieno baro" sienos tuščios. Tačiau jau netrukus čia kabės įvairių nuotraukų.

"O štai šioje vietoje bus didžiulis, senus laikus menantis fototapetas", – ranka modama į vieną sienų kalbėjo D.Černiauskienė. Virš baro durų greitai atsiras iškaba, primenanti, kad šioje vietoje galima paragauti skaniausių pieno kokteilių ir bandelių.

D.Černiauskienė vylėsi, kad prieškariu ir pokariu klestėjusi vieta vėl susigrąžins populiariausiosios vardą, o klientūros skaičiumi galės konkuruoti su senąja "Spurgine" ir kitomis miesto įžymybėmis.

"Bent jau kol kas mus labiau vertina užsieniečiai. Nusiperka vokiečiai penkias bandeles su cinamonu, suvalgo, vėl ateina ir stebisi iš kur toks skonis", – šyptelėjo moteris. Be kitakalbių, dažniausiai baro duris varsto mamos su vaikais ir garbaus amžiaus miestiečiai. Studentai, anksčiau buvę vieni aktyviausių baro klientų, dabar mieliau suka į "Akropolį". "Visai neseniai ir aš apsilankiau tame gigante. Judesys ten verda. Bet pas mus geriau", – apsilankyti "Pieno bare" kvietė D.Černiauskienė.


"Pienocentro" pastato istorija

1937 m. "Pienocentro" penkiaaukštis pastatas pastatytas pagal architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio projektą. 1937 m. jis už šį pastatą apdovanotas  garbės diplomu ir bronzos medaliu tarptautinėje parodoje Paryžiuje. Pirmajame aukšte buvo pieno gaminių užkandinė ir paduotuvė, dalyje antro aukšto veikė kirpykla. Likusioje antroje aukšto dalyje – "Pienocentro" biurai, viršutiniuose aukštuose – butai.

Sovietmečiu čia taip pat veikė "Pieno baras".

2001 m. Kauno paveldosaugininkai davė sutikimą pakeisti istorinę "Pienocentro" pastato funkciją, todėl greitai šiose patalpose vietoj "Pieno baro" įsikūrė bankininkai.

2009 m. bankininkai išsikraustė, todėl nuspręsta atkurti "Pieno barą".