Išgelbėtas Benas ieško šeimininko


2009-04-25
Virginija Skučaitė
Išgelbėtas Benas ieško šeimininko

Raudondvario seniūnijos gyventojas Alfonsas Gilevičius, talžęs kastuvu savo šunį ir leisgyvį užkasęs, bandydamas išvengti teismo, kurpia savo versijas. Visuomenė reikalauja jį griežtai nubausti.

Kaimynai netiki Alfonsu

"Nesu regėjęs taip kraupiai sudaužyto gyvūno. Jį man atvežė sunkiai sužeistą – perkirsta galva, antakiu ir akimi. Pastarąja jis daugiau nebematys. Padariau viską, kas buvo įmanoma. Tiesą sakant, netikėjau, kad šuo liks gyvas. Jį globojusių žmonių meilė padarė stebuklą. Buvęs šuns šeimininkas vertas pačios griežčiausios bausmės, kad neatsirastų daugiau tokių smurtautojų", – įsitikinęs kaunietis veterinarijos gydytojas Arvydas Burinskas.

Šunį išgelbėjęs Julius Bezzubovas jį pavadino Benu. Aplinkiniams sunku suvokti, kam šitaip šunį reikėjo daužyti ir leisgyvį užpilti žemėmis duobėje. "Joks jis ne Benas. Tai buvo Dikas. Jį man padovanojo prieš kokius ketverius penkerius metus. Tą nelaimingą vakarą aš buvau tvarte, o Dikas ištrūko iš savo aptvaro ir puolė kelis kartus už jį mažesnį kitą mano šunį. Aš pradėjau jį ginti su kastuvu. Tada Dikas man įkando. Gindamasis nuo jo, taip trenkiau kastuvu, kad šis lūžo", – bandė teisintis gerokai įkaušęs buvęs šuns šeimnininkas Alfonsas.

Egzekutorius dabar labiausiai bijo teismo ir žada daugiau nekankinti gyvūnų. Alfonso kaimynai juo netiki. Jų teigimu, girtas Alfonsas net pro vištą negali praeiti jos nepaspyręs.

Linki griežtos bausmės

Teisindamasis A.Gilevičius pažėrė ir daugiau kraupaus įvykio detalių, tačiau negalėjo parodyti rankos įkandimo, apie kurį jis pasakojo ir rašė pasiaiškinime Kauno rajono Raudondvario policijai.

Spėjama, kad dėl šio įvykio greičiausiai kaltas žiauriu elgesiu su gyvūnais išgarsėjęs sodybos šeimininkas, išgertas alkoholis, kurio tvaiko nekenčia visi šunys.

"Aš kažkada pati sukaliau šuniui būdą, – braukdama ašaras kalbėjo su Alfonsu gyvenanti Ona. – Jei tą vakarą būčiau laiku grįžusi namo, nebūčiau leidusi šitaip kankinti šuns. Alfonsas nusipelnė bausmės. Kuo bus grežtesnė, tuo geriau."

Išgelbėjo akylas septintokas

Pakaunę sudrebinusi šuns egzekucija galėjo pasibaigti dar kraupiau, jeigu jos nebūtų pamatęs iš mokyklos grįžtantis Kulautuvos vidurinės mokyklos septintokas Kernius Vaitulevičius.

"Kiekvieną dieną einu šalia dėdės Alfonso sodybos. Tą pavakarę pastebėjau, kad jis kasa duobę, o šalia guli didelis šuo. Buvau sukrėstas, kai pamačiau, kad dėdė kelis kartus trenkė jam kastuvu, o šuo nuo smūgių sujudėjo ir pradėjo lyg žmogus dejuoti. Sudrausminti girto dėdės nedrįsau", – prisiminė septintokas.

Parbėgęs namo moksleivis viską papasakojo mamai. Kartu su kaimynais visi išskubėjo gelbėti šuns. "Jis jau buvo užkastas, bet žemė virš jo judėjo. Atkasėme. Buvo dar gyvas. Šalia jo duobėje radome virvę su kilpa – matyt, girtas vyras tempė ta virve iki duobės leisgyvį šunį. Greitai nuvežėme jį pas dėdės Juliaus pažįstamą gydytoją, kuris kraujuojantį gyvūną atgaivino, prileido visokių vaistų", – pasakojo Kernius, glostydamas prie jo prigludusį Beną.

Ieško naujų šeimininkų

"Pasilikčiau Beną pas save – labai mielas šuo, tačiau negaliu, nes turiu priglaustas dvi dideles kalytes. Nuo jų šuo nenuleidžia akių ir stengiasi prie jų prieiti. Vadinasi, tikrai sveiksta", – šypsojosi būsimasis inžinierius statybininkas Julius Bezzubovas.

Jis norėtų sveikstantį Beną padovanoti jį mylėsiantiems žmonėms. Juliaus tel. 8 685 28 758. Juliaus kaimynas, priglaudęs labai panašią į vokiečių aviganę kalę, kurią kažkas atvežęs išmetė prie Netonių, teigė taip pat ieškantis jai šeimininkų (tel. 8 685 43 800).


Nusikaltimų nemažėja

Seimo narys Donatas Jankauskas, sužinojęs apie Beno egzekuciją ir pasidomėjęs galimomis bausmėmis, ketina inicijuoti įstatymo, reglamentuojančio bausmes už žiaurų elgesį su gyvūnais, pataisas. Parlamentaro nuomone, bausmės turi būti griežtesnės.

Raudondvario policijos nuovados tyrėja Lijana Jimantaitė tikisi netrukus perduoti visą tyrimo medžiagą prokuratūrai.

Teisėjai spręs, kokią bausmę pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 331 straipsnį (žiaurus elgesys su gyvūnais) skirti A.Gilevičiui: viešuosius darbus, areštą, baudą ar laisvės atėmimą iki metų.

Kauno apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas inspektorius Ramūnas Jokūbauskas įsitikinęs, kad būtina griežtai bausti už žiaurų elgesį su gyvūnais, nes kasmet tarnyba gauna apie 60 pranešimų apie žiaurų ar aplaidų elgesį su gyvūnais.