Dangų papuoš šimtai aitvarų


2009-04-25
Mantas Tomkūnas
Dangų papuoš šimtai aitvarų

Aitvarų gerbėjai šiandien Kauno rajone, Zapyškyje, paskelbs pavasario sezoną. Padangę raižys šimtai aitvarų.

Didžiausia šventė Lietuvoje

Į tradicinę aitvarų šventę Nemuno slėnyje turėtų atvykti šimtai aitvarų kūrėjų ir entuziastų iš visos Lietuvos.

"Tai didžiausia aitvarų šventė Lietuvoje. Joje užsiregistruoja iki trijų šimtų dalyvių, tačiau aitvarų į dangų pakyla daugiau. Registruojame tik savo gamybos aitvarus, o dalyvauti ir leisti aitvarus gali kas nori", – pasakojo šventės koordinatorė, aistringa aitvarų mylėtoja Giedrė Aleksandravičiūtė.

Moteris tikino, kad aistringiausi aitvarų gerbėjai į dangų juos leidžia bet kokiomis oro sąlygomis. Netrukdo nei lietus, nei sniegas – svarbiausia, kad būtų tinkamas vėjas. Aitvarų į dangų nerekomenduojama leisti tik jei griaudėja perkūnija. Tuomet žaibas ant žemės stovintį žmogų gali pasiekti per aitvaro stropą.

Sutaria su aviatoriais

"Aitvarus smagiausia leisti Santakos parke, Nemuno saloje, tačiau idealiausia vieta yra S.Dariaus ir S.Girėno stadionas Aleksote. Ten pučia smarkūs vėjai. Aviatoriai mus geranoriškai priima. Jei pastebi, kad trukdome, gražiai paprašo patraukti aitvarus nuo pakilimo tako", – pasakojo G.Aleksandravičiūtė.

Kaune yra apie 20 tikrųjų aitvarų entuziastų. Jie bet kurią akimirką, jeigu tik tinkamos oro sąlygos, nepraleidžia progos paraižyti padangės aitvarais.

"Vyrams priimtini jėgos aitvarai. Man asmeniškai patinka vieno stropo aitvaras, rankomis pagamintas ir išpieštas. Vaikams dažniausiai taip pat patinka aitvarus pasidaryti patiems, tačiau yra ir paprastesnių variantų. Galima nueiti prekybos centrą ir jį įsigyti", – teigė G.Aleksandravičiūtė.

Geriausias vėjas – pajūryje

Klaipėdoje gyvenantis aitvarų aistruolis Giedrius Bumblys įsitikinęs, kad tinkamiausia vieta leisti aitvarus – pajūris. Čia nuolat pučiantys vėjai sudaro galimybę aitvarus į dangų leisti beveik visus metus.

"Tinkamiausios vietos leisti aitvarams yra pievos, kur nėra medžių ir elektros laidų. Tokia vieta turėtų būti bent 100 m ilgio ir 20 m pločio", – tikino G.Bumblys.

G.Bumblys pastebi, kad aitvarai Lietuvoje nuolat populiarėja, tačiau kol kas jie nėra tokie populiarūs kaip kitose užsienio valstybėse.

"Vaikai, ypač 11–12 metų, labiausiai mėgsta vienstropius aitvarus. Dvistropiai sportiniai aitvarai labiau patinka suaugusiesiems", – pasakojo G.Bumblys.

Yra dar ir trečioji aitvarų grupė – jie skirti papuošti įvairiems renginiams. Aitvarai užsakomi švenčių progomis ir pakimba danguje. Kabantys ore aitvarai siekia ir 7 m.

G.Bumblys į aitvarų šeimos būrį įskaičiuoja ir vis labiau populiarėjančius jėgos aitvarus, kuriuos yra pamėgę aktyvaus laisvalaikio ir ekstremalaus sporto gerbėjai.


Aitvarų kainos

Pigiausių, nuo 15 litų, galima įsigyti prekybos centruose arba pasigaminti patiems.

Brangiausi kainuoja apie 10 tūkst. litų, juos galima įsigyti specializuotose parduotuvėse.


Kaip pasigaminti aitvarą

Konsultuoja aitvarai.lt specialistai

Aitvarui pagaminti reikės. Medinių lentjuosčių, tačiau jas galima pakeisti bambukinėmis lazdelėmis, išdžiovintomis karklo arba lazdyno vytelėmis, plastmasiniais vamzdeliais. Jų ilgis nėra labai svarbus. Iš trumpų lentjuosčių padarysite mažesnį, iš ilgesnių – didesnį aitvarą. Lengvos plėvelės. Puikiai tam tiks ploni prekybos centrų maišeliai arba vėjo izoliacinės plėvelės. Lipnios juostos. Ji reikalinga sujungti strypeliams ir priklijuoti aitvaro dangai. Tvirto kaproninio siūlo. Iš jo padarysite aitvaro pavadėlius ir leidimo siūlą.

Pirmas žingsnis. Išmatuokite strypelius pagal brėžinyje pateiktas proporcijas. Vienas pagaliukas – skersinis, kitas – išilginis. Skersinis pagaliukas turi būti šiek tiek išlenktas. Medinius pagaliukus galima sudrėkinti ir sulenktus išdžiovinti. Skersinį pagaliuką galima išlenkti įtempiant virvę, pririštą už galų.

Antras žingsnis. Pažymėtose vietose sukryžiuokite strypelius ir sujunkite juos apvyniodami kryžmę lipnia juostele.

Trečias žingsnis. Aitvaras turi būti simetriškas. Patikrinkite, ar skersinis strypelis pritvirtintas tiksliai per jo vidurį, ar sijelės sujungtos 90 laipsnių kampu. Netikslumus pataisykite.

Ketvirtas žingsnis. Aitvaro karkasą padėkite ant išskleistos plėvelės. Išsikirpkite 1–2 cm didesnį aitvaro dangalą nei jo karkasas.

Penktas žingsnis. Lipnia juosta priklijuokite plėvelę prie sijelių galų.

Šeštas žingsnis. Užlenkite plėvelės kraštus ir lipnia juostele sustiprinkite.

Septintas žingsnis. Brėžinyje pažymėtose vietose plėvelėje padarykite kiaurymes. Per jas praverkite siūlų galus ir juos pririškite. Tai – aitvaro skraidinimo pavadėlis. Pavadėlio siūlai turi būti priešingoje pusėje nei pagaliukai. Pradurtas plėvelės vietas sutvirtinkite užklijuodami lipnios juostelės gabalėlius.

Aštuntas žingsnis. Ant pavadėlių sumegzkite kilpą, kad ištiesus pavadėlį ir priglaudus prie aitvaro kilpos sutaptų su aitvaro apatiniu kraštu.

Devintas žingsnis. Iš plėvelės likučių suriškite aitvarui uodegą. Ji turi būti ilgesnė nei aitvaras bent 5 kartus.

Finalas. Prie pavadėlio kilpelės pririškite leidimo siūlą. Aitvaras – parengtas skrydžiui.


Verta žinoti

Prieš leidžiant aitvarą reikia patikrinti, ar teisingai ir tvirtai sujungtos jo dalys, ar nesusipynusi virvė. Skraidinti aitvarą geriausia laukuose, atviroje vietoje. Aitvaras bijo labai stipraus vėjo.

Neleisk aitvaro arti medžių, namų ir elektros laidų!

Jei aitvaras blaškosi, pabandyk pailginti uodegą. Aitvaras gali blaškytis dėl sūkuriuoto ir gūsingo vėjo, tada geriau jį leisti kitą kartą arba kitoje vietoje.