Buteliuose vanduo kaip iš balos?


2009-04-21
Tadas Širvinskas
Buteliuose vanduo kaip iš balos?

Beveik pusėje Lietuvoje geriamąjį vandenį fasuojančių bendrovių rasta įvairių pažeidimų. Dvejose iš jų sustabdyta veikla.

Ministrą rezultatai šokiravo

"Kauno diena" rašė, kad žemės ūkio ministrui Kazimierui Starkevičiui įtarimų sukėlė ministerijai tiekiamo mineralinio vandens "Tichė" kokybė. Ministro uoslė neapgavo. Daugkartinio naudojimo plastikiniuose 19 l buteliuose aptikta mikrobinė tarša.

K.Starkevičius, kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT), kad ši ministerijai pateiktų išsamią ataskaitą apie visų Lietuvoje vandenį išpilstančių bendrovių tiekiamos produkcijos kokybę. Vakar gauti duomenys ministrą šokiravo. Įvairių pažeidimų rasta septyniose iš 15 patikrintų įmonių.

"Atrodo, kad vanduo iš čiaupo kokybiškesnis nei buteliuose", – stebėjosi K.Starkevičius.

Septyniose įmonėse nustatyta padidinta mikrobinė tarša, bendri higienos bei kiti pažeidimai.

Tarnybą įtaria aplaidumu

K.Starkevičius mano, kad iki šiol visi prekyboje esančio geriamojo vandens tyrimai buvo atliekami aplaidžiai. Negali būti, kad toks didelis pažeidimų skaičius išlindo tik šiais metais. Iki šiol apie juos daug viešai nekalbėta. "Prieš pirmąjį patikrinimą perspėjau, kad bus dar vienas patikrinimas. Manau, kad todėl ir turime tokius blogus rezultatus", – kalbėjo žemės ūkio ministras.

VMVT pavojaus varpais neskambina ir tvirtina, kad daugeliu atveju pažeidimai yra menki.

"Įprasta, kad kasmet pažeidimų randame maždaug pusėje įmonių. Tai nieko baisaus", – aiškino VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyr. specialistė Vilija Galdikienė.

Pasak jos, daugelis įmonėse rastų pažeidimų tiesioginės įtakos vandens kokybei neturi. Įmonė į reikalavimams nusižengusių bendrovių sąrašą gali patekti ir už netvarkingas patalpas ar teritoriją.

Sulaukė griežtų sankcijų

Tačiau dviejų įmonių fasuotame vandenyje rasta padidinta mikrobinė tarša.

K.Starkevičiaus išaiškintai, "Tichė" vandenį fasuojančiai "Baltijos mineralinių vandenų kompanijai" uždrausta pilstyti ir pardavinėti vandenį daugkartinio naudojimo 19 l talpyklose. Į tokias talpyklas išpilstytame vandenyje nustatyta mikrobinė tarša – rasta bakterijų žaliamėlių pseudomonų. Bendrovė ketino imtis aktyvių dezinfekcinių priemonių, tačiau atlikus finansinius skaičiavimus apsisprendė daugiau vandens į didelius daugkartinio naudojimo indus nebepilstyti.

VMVT "Baltijos mineralinių vandenų kompaniją" įtraukė į didesnės rizikos įmonių sąrašą, kuriame atsidūrusios bendrovės tikrinamos dažniau, sugriežtinta jų gamybos cecho kontrolė.

Tokios pat "garbės" sulaukė ir Kauno bendrovė "Aldigus". Vandens fasavimo darbai sustabdyti. Įmonė nesispyriodama sustabdė veiklą ir teigia, kad taršos išpilstymo sistemoje nebėra. Tai parodė praėjusią savaitę atlikti mikrobiniai bandymai. Jie bus pakartoti šiandien. Jei rezultatai bus palankūs, įmonė veiklą atnaujins.

"Tos bakterijos vandenyje negalėjo būti. Gal kas nors nešvariomis rankomis čiaupą pasukinėjo. O ginčytis su patikrinimą atlikusiais specialistais nebuvo jokio reikalo. Jeigu jie pasakė, kad mikrobų buvo, reiškia buvo. Mes neturime įrangos patys tokius tyrimus atlikti", – teisinosi "Aldigus" vadovas Audrius Kumpauskas.

Iš prekybos išimti savo tiekiamą vandenį "Aldigus" neturėjo didelių sunkumų. Bendrovės produkcija parduodama tik Kaune, apyvarta nedidelė.

Prieš savaitę A.Kumpauskas "Kauno dienai" užsiminė, kad bendrovė nuo rudens gazuoto vandens išpilstymą į nerūdijančio plieno talpyklas gali nutraukti, nes veikla finansiškai ne itin naudinga.

Gyrė lietuvišką vandenį

Visos Lietuvoje geriamąjį vandenį fasuojančios įmonės per metus tikrinamos bent kartą. VMVT jose apsilanko ir dažniau. Mažiausiai dviejų patikrinimų per metus reikia, jei įmonėje rasta pažeidimų. Už juos piniginės baudos skiriamos retai. Radus šiurkščius pažeidimus dažniausiai apsiribojama gamybos sustabdymu.

Pasak V.Galdikienės, mikrobinė ar cheminė tarša išpilstytame vandenyje nustatoma itin retai.

"Lietuvoje labai geras požeminis vanduo. Pažeidimų būna, bet palyginti su kitais maisto produktais, jų mažai. Mūsų įmonėse apsilankę Vokietijos ekspertai nieko netikėto neatrado. Tokių pat pažeidimų būna ir pas juos", – ramino specialistė.


Šiemet rasti pažeidimai

"Baltijos mineralinių vandenų kompanija" – 19 l talpos tarų vandenyje nustatyta padidinta mikrobinė tarša.

"Darja" – neatlikti fasuojamo vandens savikontrolės tyrimai.

"Vanvita" – bendri higienos pažeidimai.

"Šaltinėlio vandenys" – bendri higienos pažeidimai.

"Aldigus" – nustatyta padidinta vandens mikrobinė tarša.

"Jusilta" – bendri higienos pažeidimai.

"Sileka" - bendri higienos pažeidimai.


Skaičiai

18 – tiek įmonių Lietuvoje fasuoja geriamąjį vandenį

6 – tiek įmonių veikla dėl pažeidimų sustabdyta 2008 m.

Šaltinis: VMVT


Natūralus mineralinis vanduo

Natūralus mineralinis vanduo yra vienintelis maisto produktas, kurį oficialiai pripažįsta valstybė. Jos įgaliota institucija įvertina, ar požeminis vanduo atitinka natūraliam mineraliniam vandeniui taikomus reikalavimus ir apie tai oficialiai paskelbia.

Natūralus mineralinis vanduo - vertingas produktas. Jis nuo paprasto geriamojo vandens skiriasi natūraliu švarumu ir originalia chemine sudėtimi, kurią nulemia ištirpusios mineralinės medžiagos, mikroelementai ir kitos sudėtinės dalys, lemiančios vandens teigiamą poveikį žmogaus organizmo fiziologinėms funkcijoms.

Natūralus mineralinis vanduo turi būti fasuojamas jo gavybos vietoje, griežtai draudžiama bet kokiomis priemonėmis vandenį dezinfekuoti ar kitaip ruošti, nes dėl to gali pasikeisti jo mikrobiologiniai rodikliai.

Šaltinis: VMVT