Kaune įsikurs V.Adamkaus biblioteka-muziejus?


2010-12-16
Vaida Milkova
Kaune įsikurs V.Adamkaus biblioteka-muziejus?

Kauno miesto taryba šiandien spręs, ar savivaldybė taps viena prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus steigėjų.

Tvarkomas archyvinis fondas

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) bendruomenė kreipėsi į miesto savivaldybę kviesdama ją tapti viešosios įstaigos „Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus“ dalininke su kitais steigėjais – VDU, viešąja įstaiga „Išeivijos institutas“ ir prezidentu V.Adamkumi. Šiandien miesto taryba svarstys, ar pritarti tam, kad būtų įsteigta V.Adamkaus biblioteka-muziejus.

Ji turėtų įsikurti S.Daukanto gatvės 25-ame name, kur veikia VDU ir Kauno miesto savivaldybės įsteigtas „Išeivijos institutas“. Trečiame šio aukšto pastate jau kuris laikas saugomas ir tvarkomas V.Adamkaus archyvinis fondas. „Fondą sudaro daugiausia su V.Adamkaus veikla JAV susiję dokumentai. Sunku tiksliai pasakyti, kiek muziejinių vienetų čia yra, nes dokumentai vis dar tvarkomi, tačiau keletas tūkstančių dokumentų bylų tikrai yra“, – sakė fondą tvarkantis VDU doktorantas Arūnas Antanaitis. Tarp prezidento perduotų daiktų – jo sportiniai apdovanojimai, dienoraščiai.

Vadovaujasi amerikietiška tradicija

Pasak vieno bibliotekos-muziejaus idėjos autorių VDU profesoriaus, VšĮ „Išeivijos institutas“ direktoriaus Egidijaus Aleksandravičiaus, VDU Išeivijos studijų centre tvarkomas V.Adamkaus archyvinis fondas sudarytų labai nedidelę būsimo muziejaus fondų dalį. „Šis fondas – lašas jūroje. Muziejaus idėją esame aptarę su prezidentu. Kalba eina apie viso V.Adamkaus daiktiškojo palikimo perėmimą. Į muziejų galėtų patekti ir baldai, kitos interjero detalės, paveikslai, stalo įrankiai ar iškilmingomis progomis pirmosios ledi dėvėtos suknelės“, – E.Aleksandravičius užsiminė, kad muziejuje galėtų būti eksponuojami įvairūs daiktai, susiję su vakarietiškąja tradicija, V.Adamkaus atvežta į Lietuvą. Vadinamąją prezidentinę biblioteką (angl. – presidential library) numatoma kurti pagal JAV prezidentų palikimo saugojimo ir sklaidos tradiciją.

Į su prezidentine V.Adamkaus veikla susijusius dokumentus biblioteka-muziejus nepretenduotų – šie dokumentai turėtų būti saugomi Centriniame valstybės archyve.

Taptų traukos centru?

Tikimasi, kad prezidentinė biblioteka taptų traukos centru mokslininkams, studentams ir visuomenei. „Prezidentinė biblioteka ir Išeivijos institutas būtų labai unikalus kompleksas. Tai galėtų tapti populiari memorialinė vieta Kaune: visuomenę, manau, tikrai sudomintų ekspozicija, o akademinę visuomenę – archyvas“, – pabrėžė E.Aleksandravičius.

Lėšų bibliotekai-muziejui steigti, veiklai bei pastatui remontuoti, pasak profesoriaus, būtų ieškoma iš privačių mecenatų ir fondų. Preliminariais architektų skaičiavimais, pastatui remontuoti prireiktų 0,8–1,2 mln. litų.

Universiteto atstovai pabrėžia, kad Kaunas yra V.Adamkaus gimtasis miestas, todėl muziejų steigti Kaune – labai prasminga. „Tikimės, kad su V.Adamkaus palikimu neatsitiks taip, kaip su dailininko, kolekcininko Kazio Varnelio palikimu“, – užsiminė E.Aleksandravičius. Prieš dešimtmetį JAV lietuvis pasiūlė savo kolekciją Kaunui su sąlyga, kad jo kolekcijai saugoti bus skirtas atskiras pastatas. Kauno miesto savivaldybei neradus pastato, K.Varnelio namai-muziejus buvo įsteigti Vilniuje.


Prezidentinės bibliotekos JAV

Prezidentinės bibliotekos, kaip kadenciją baigusio prezidento paveldo saugojimo tradicija, pradėtos steigti JAV prieš 60 metų. „JAV Nacionalinė registrų ir archyvų agentūra tokioms bibliotekoms perduoda visą su prezidento veikla susijusią medžiagą – daugybę dokumentų, kitokios medžiagos. Dažnai tokios bibliotekos kuriasi šalia universitetų, koledžų. Tai užtikrina nuolatinį kontaktą su akademine visuomene“, – pastebėjo A.Antanaitis.

Abrahamo Lincolno prezidentinė biblioteka ir muziejus (The Abraham Lincoln Presidential Library and Museum) Springfilde, Ilinojaus valstijoje, nuo pat jo atidarymo 2005 m. yra viena labiausiai lankomų valstijos vietų. Per 6 mėnesius muziejus uždirbo 1 mln. dolerių, o per beveik dvejus metus muziejuje apsilankė 1 mln. lankytojų.

Kalifornijoje, Simi Valley mieste, veikia didžiulis Ronaldo Reagano prezidentinis fondas ir biblioteka (The Ronald Reagan Presidential Foundation and Library), kuriame eksponuojami net buvę prezidentiniai boingai, naikintuvai, šarvuočiai, kabrioletai. Į muziejų perkeltas R.Reagano darbo kabinetas, tarp eksponatų – stalo įrankiai, indai, ranka rašyti laiškai, kostiumai, prezidento žmonos Nancy Reagan suknelės. Pirmosios ponios atminimui skirti ir atkurti jaukūs miegamieji.

Šalia tokių eksponatų prezidentinėse bibliotekose saugomi daugybė su prezidento veikla susijusių dokumentų.

Prezidentiniai muziejai turi modernias interneto svetaines, kai kurios jų, kaip R.Reagano prezidentinio fondo ir bibliotekos, siūlo net virtualią ekskursiją po muziejų.

„Steigiant prezidentines bibliotekas, JAV laikomasi decentralizacijos politikos. Nei vienas toks muziejus neveikia Vašingtone, jie paprastai steigiami prezidentų gimtuosiuose miestuose arba vasarvietėse. Be to, manoma, kad ne sostinė, o tiesiogiai su prezidento gyvenimu susijęs miestas gali geriau pasirūpinti jo atminimu“, – tikino A.Antanaitis.