Žurnalistai raginami boikotuoti Seimą


2009-01-05
BNS inf.
Žurnalistai raginami boikotuoti Seimą

Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) sausio 13-ąją, Laisvės gynėjų dieną, siūlo paskelbti Tautos diena be valdžios. Taip reaguojama į Seimo valdybos priimamus sprendimus, kuriais ribojama visuomenės teisė žinoti apie Seimo veiklą.

Žurnalistai stengiasi priminti Seimo nariams, kad "atskaitomybė Tautai už savo veiklą – būtina."

"Neatsakingai prieš Tautą besielgianti Seimo valdyba iš esmės pamina Konstitucijos 5 straipsnį ir jo nuostatą, kad valdžios įstaigos tarnauja žmonėms", – rašoma LŽS išplatintame pranešime.

LŽS ragina prie akcijos prisijungti visas redakcijas ir siūlo iki sausio 13-osios kasdien pirmuosiuose laikraščių puslapiuose, žinių laidose radijuje ar televizijoje, interneto portaluose priminti Konstitucijos nuostatą, kad valdžios įstaigos tarnauja žmonėms.

Seimo valdyba patvirtino Viešosios informacijos rengėjų atstovų akreditavimo tvarkos aprašo pakeitimus, kurie numato, kad darbui Seime kiekvienas viešosios informacijos rengėjas savo nuožiūra galės akredituoti po tris reporterius, operatorius, fotografus. Jų skaičius iki šiol nebuvo ribojamas. Nė viena institucija nėra įvedusi tokių kvotų žurnalistams.

Seimo vadovybė taip pat nustatė vietas, kuriose žurnalistai gali kalbinti parlamentarus. Nenurodytose vietose kalbinti, filmuoti ir fotografuoti bus galima tik gavus Seimo nario sutikimą.

Taip pat užkirstas kelias žurnalistams patekti į Seimą per parlamentarus. Seimo narys turi teisę išrašyti vienos dienos leidimą, tačiau tokį turintis žurnalistas savo darbo dirbti negalės.

Be to, naujos kadencijos Seimo valdyba patvirtino patalpų, į kurias draudžiama įsinešti filmavimo kameras, fotoaparatus, garso įrašymo techniką, rengti interviu, filmuoti, fotografuoti, sąrašą.

LŽS šiuos sprendimus apskundė teismui. Valdančiųjų sprendimą sukritikavo ir Prezidentas Valdas Adamkus, ir premjeras Andrius Kubilius, tačiau Seimo valdyba iki šiol į tai nekreipė dėmesio.

Tiesa, prieš Naujuosius metus LŽS pirmininkui Dainiui Radzevičiui pagaliau pavyko su Seimo pirmininku susitarti, kad po švenčių bus tariamasi dėl žurnalistų darbo Seime taisyklių.

LŽS pirmininko nuomone, bet kokių naujų taisyklių žiniasklaidai įvedimas turėjo būti derinamas su jos atstovais, o pačios taisyklės priimamos abipusiu susitarimu. Seimo valdyba žurnalistų darbą suvaržė sprendimus priimdama už akių.

"Sutarėme, kad sausio 6 d. bandysime susitikti jau pasiruošę argumentus raštu. Mūsų principinė pozicija yra tokia, kad sausio 12 d. Seimo valdyba vis dėlto turėtų atšaukti savo taisykles ir grįžti į buvusį status quo", – teigė jis.