Valdančiosios koalicijos partneriai stiprina ryšius


2004-02-14
Stasys JOKŪBAITIS
Valdančiosios koalicijos partneriai stiprina ryšius

Socialdemokratai ir socialliberalai ir toliau pasiryžę tempti valdžios naštą  

Užvakar valdančiosios daugumos partneriai socialdemokratai ir socialliberalai susitarė bendradarbiauti ne tik artėjančiuose Seimo rinkimuose, bet ir po jų sudarant koaliciją ir, esant reikalui, formuojant Vyriausybę. Dauguma politologų, nors ir nuogąstaudami, kad, išsiskyrus nuomonėms dėl Prezidento apkaltos, sutartis gali žlugti, gana teigiamai įvertino šį žingsnį. Ką apie naują bendradarbiavimo sutartį mano Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pirmasis pavaduotojas Česlovas JURŠĖNAS.  

- Su kuo susijęs toks palyginti ankstyvas - iki Seimo rinkimų dar daugiau kaip pusė metų - būsimų koalicijų formavimas, naujų bendradarbiavimo sutarčių su dabartiniais ir būsimais politiniais partneriais sudarymas?  

- Atsakymas labai paprastas. Mes norime ramiai užbaigti šią savo kadenciją, iki jos pabaigos išlaikyti stabilią Vyriausybę ir gerai pasirengti rinkimams. Jie nėra jau taip toli, kaip kai kam atrodo. Juk jau birželį rinksime savo atstovus į Europos Parlamentą. Norint tikėtis sėkmės, reikia iš anksto viską gerai apgalvoti, grubiai tariant, pasidalyti rinkimų apygardomis, kad be reikalo tarpusavyje nekonkuruotume, aptarti kai kuriuos taktikos ir strategijos reikalus, kad nepadarytume visai nereikalingų klaidų. Ne laikas bus šiuos dalykus svarstyti, kai jau reikės eiti į rinkimus.

- Kas buvo pastarosios sutarties pasirašymo iniciatoriai - socialdemokratai ar socialliberalai? 

 

- Mūsų derybos prasidėjo dar prieš dvejus metus abipusiu susitarimu. Mes manome, jei esame valdančiojoje koalicijoje ir mums visai neblogai sekasi, tai kodėl šio bendradarbiavimo nepratęsus? Artėjant rinkimams tai yra labai svarbu.

- Ar pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su socialliberalais kartais jus nepaskatino dešiniųjų partijų jungimasis - prieš savaitę savo jėgas suvienijo konservatoriai ir politkaliniai bei tremtiniai, taip pat sparčiai kylantis Viktoro Uspaskicho įkurtosios Darbo partijos reitingas? 

 

- Žinoma, tai taip pat turėjo reikšmės. Bet dešiniųjų telkimasis ir Viktoro Uspaskicho partijos augantis populiarumas buvo tik antrinis dalykas, kurį irgi įvertinome.

- Ko tikitės iš šio bendradarbiavimo? 

 

- Europos Parlamento ir Seimo rinkimuose rengsime bendras akcijas, vengiant vieni kitų kritikos bei derinant kandidatų kėlimą vienmandatėse apygardose. Abi partijos taip pat pasižadėjo informuoti viena kitą apie derybas dėl bendradarbiavimo rinkimuose su kitais partneriais. Tam kelias nėra užkirstas.

- Su kuo dar esate numatę plėsti bendradarbiavimą? Pasigirdo gandų, kad net su į vidurio jėgas pretenduojančia Socialdemokratų sąjunga ir Nacionaline centro partija. Kiek čia tiesos? 

 

- Ne, tai netiesa. Jokių sutarčių nei su Arvydo Akstinavičiaus vadovaujama Socialdemokratų partija, nei su ne taip seniai Romualdo Ozolo įkurtąja Nacionaline centro partija mes nesame pasirašę jokių susitarimų ir netgi nebuvo jokių derybų. Tos partijos eina savo keliu, mes - savo.

- O kaip bus su Rusų sąjunga?  

- Su ja mes tikriausiai artimiausiu metu pasirašysime bendradarbiavimo sutartį.