Valdančiosios daugumos ateitis priklausys ir nuo apkaltos sėkmės


2004-01-26
Stasys GUDAVIČIUS
Valdančiosios daugumos ateitis priklausys ir nuo apkaltos sėkmės
Socialdemokratai kol kas nėra aiškiai apsisprendę, ar reikia nušalinti Prezidentą

Valdantieji socialdemokratai vengia sureikšminti apkaltos Prezidentui Rolandui Paksui procesą šalies politinei ateičiai. Jie kol kas tyli valdančiosios koalicijos partnerių socialliberalų klausinėjami apie poziciją per numatomą apkaltą. “Ką čia turi bendro su mūsų tolesniu partiniu gyvenimu? Nereikia trukdyti to proceso. Kai ateis laikas, apsispręsime”, - tvirtina Socialdemokratų partijos lyderis, Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas.

Ragino neduoti jokių kozirių

Šeštadienį įvykusiame Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) tarybos posėdyje profesorius Bronius Genzelis savo kalboje akcentavo, kad visos politinės jėgos, įskaitant ir socialdemokratus, jau dabar turėtų nustatyti savo prioritetus dėl prezidentinės krizės. Jis siūlė nesuteikti R.Paksui jokių tiesioginių ir netiesioginių kozirių politinėje kovoje, tokių kaip draudimas jo šalininkams rinktis Sporto rūmuose, naujametės kalbos netransliavimas per televiziją ir panašių. “Atmosferos įkaitinimas yra jam į naudą. Todėl nereikia daryti nieko, kas tą atmosferą kaitina”, - pastebėjo B.Genzelis. Taryboje šiuo klausimu daugiau niekas nekalbėjo. Socialdemokratai aptarė regioninės politikos perspektyvas Lietuvoje, pasirengimą Seimo ir Europos Parlamento rinkimams. Patvirtintos programinės nuostatos rengiantis rinkimams į Europarlamentą, tarybos nariams pasiūlyta reitinguoti abėcėlinį 49 galimų šios partijos kandidatų sąrašą. Jame yra Seimo narių Gedimino Kirkilo, Alfonso Macaičio, Birutės Vėsaitės ir dar dvidešimties parlamentarų pavardės. Ten pat - ir keli ministrai bei kai kurie žinomi veikėjai, pavyzdžiui, žurnalistas Algimantas Čekuolis ar buvęs užsienio reikalų ministras Povilas Gylys. Iki balandžio pabaigoje įvyksiančios LSDP konferencijos iš šio sąrašo bus atrinkti 26 asmenys, kurie ir bus registruojami socialdemokratų kandidatais į europarlamentarus. Viena iš sąlygų, parenkant kandidatus, bus anglų arba prancūzų kalbos mokėjimas.

Tarybos nariams taip pat pasiūlyta parinkti geriausią partijos šūkį būsimiems rinkimams. Iš pateiktų 25 šūkių paprašyta išrinkti skambiausią. Pateiktame sąraše yra ir “Už klestinčią Lietuvą Europoje”, ir “Būkime europiečiai - kartu saugiau”, ir “Tavo balsas gerovės Europoje”.

Revoliucijų laikai praėjo

Partijos lyderis A.Brazauskas tik įžanginėje kalboje šiek tiek užsiminė apie dabartinę politinę padėtį. Premjeras pliekė populistus, iškylančius Prezidentūros skandalo fone. “Visi tie dalijami pažadai yra nerealūs, nes neturi jokio pagrindo. Nei ekonominio, nei finansinio - jokio. Revoliucijų laikai pasaulyje ir Europoje praėjo. Žmonės nori gyventi ir dirbti ramiai”, - pastebėjo A.Brazauskas. Vėliau žurnalistams jis pridūrė, kad populistai “tik kalba, bet nieko nedaro”: “Neateis joks Jėzus Kristus ir nepadarys stebuklų”. Atsakydamas į klausimą dėl apkaltos proceso poveikio socialdemokratų santykiams su socialliberalais, A.Brazauskas pareiškė čia nematąs didesnių problemų. “Nepainiokim sąvokų - partinis-politinis gyvenimas ir apkalta. Reikia tam procesui ramiai leisti pasibaigti, o mums toliau gyventi, dirbti, rengtis ateinantiems iššūkiams”, - sakė premjeras.

Dar nesusitarta

Derybas su Naująja sąjunga (NS, socialliberalais) dėl veiksmų koordinavimo rengiantis būsimiems Seimo rinkimams A.Brazauskas pavadino “vykstančiomis neblogai”. Jis tikisi, kad netrukus derybos sėkmingai baigsis. Paklaustas, ar galima tikėtis bendro socialdemokratų ir socialliberalų kandidatų sąrašo, A.Brazauskas atsakė: “Detaliau dar nesusitarėm. Tvirtos nuomonės tuo klausimu dar nėra, bet variantas įmanomas. Dar devyni mėnesiai iki rinkimų, per tą laiką daug kas gali atsitikti. Per devynis mėnesius ir žmogus atsiranda”.