Užsienio reikalų ministrai tebedemonstruoja vienybę


2005-01-17
Užsienio reikalų ministrai tebedemonstruoja vienybę

Baltijos šalys turėtų priimti bendrą deklaraciją dėl požiūrio į Antrojo pasaulinio karo pabaigą

Nepaisant to, kokiu lygiu bus atstovaujama pergalės Antrajame pasauliniame kare minėjimo iškilmėse Maskvoje, Baltijos šalys turėtų priimti bendrą deklaraciją, kurioje būtų išdėstyti istoriniai argumentai, pagrindžiantys Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų požiūrį į Antrojo pasaulinio karo pabaigą. Tai nusprendė neformaliame susitikime Palangoje dalyvaujantys Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai Antanas Valionis, Artis Pabrikas ir Kristina Ojuland.

Ministrai taip pat pabrėžė, kad Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai patys turės priimti sprendimus dėl dalyvavimo Antrojo pasaulinio karo pabaigos iškilmėse Maskvoje gegužės 9-ąją.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM), Palangoje, viešbutyje “Auska”, vykusiame neformaliame Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrų susitikime buvo svarstyta galimybė trijų Baltijos šalių valstybiniams okupacijos ir KGB aukų muziejams šių metų pavasarį surengti bendrą parodą Europos Sąjungos (ES) ir kitose šalyse.

Susitikime ministrai detaliau aptarė santykius su Rusija, Ukraina, Moldova ir Pietų Kaukazo šalimis, Europos Sąjungos politiką šių valstybių atžvilgiu.

Kaip rašoma URM pranešime, ministrai neformaliuose pokalbiuose išskyrė galimą trišalį Baltijos šalių bendradarbiavimą derybose dėl būsimosios ES finansinės perspektyvos 2006-2013 metams. Buvo pripažinta, kad šis klausimas yra vienas pagrindinių per Liuksemburgo pirmininkavimą ES šį pusmetį.

ELTA, KD inf.