O.Koršunovas: prancūzai sugeba įvertinti meną


2009-02-02
Agnė Klimčiauskaitė
O.Koršunovas: prancūzai sugeba įvertinti meną

Režisierius Oskaras Koršunovas nuo šiol gali didžiuotis Prancūzijos Meno ir literatūros kavalieriaus titulu. Prieš keletą dienų Prancūzijos ambasadoriaus rezidencijoje už nuopelnus menui, ordinu pasipuošęs režisierius prasitarė, kad be Prancūzijos nebūtų ir jo teatro.

Kreipėsi kaip į maištautoją

"Brangus maištautojau, jūs prisijungėte prie menininkų, kurie suprato, kiek interpretacija yra kūrybinga", – pradėdamas apdovanojimų ceremoniją tarė Prancūzijos ambasadorius Lietuvoje Francois Laumonier. Vėliau O.Koršunovas prisipažino, kad šis kreipinys – didžiausias komplimentas jam.

Apdovanojimų ceremonijoje dalyvavo ir seniausio bei prestižiškiausio Prancūzijos teatro "Comedie-Francaise" aktoriai, Lietuvoje pristatę du spektaklius. Su šia trupe O.Koršunovas dirbo režisuodamas spektaklį pagal Williamo Shakespeare'o pjesę "Užsispyrėlės sutramdymas".

Pagerbti ir pasveikinti režisieriaus atvyko Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis – šiam taip pat teko būti jo spektaklių herojumi, aktorių trupė, parlamentaras Artūras Zuokas su žmona, J.Masiulio knygyno savininkė Karolina Masiulytė-Paliulienė, gausus būrys Vilniuje gyvenančių ir dirbančių prancūzų.

Prancūzai vertina labiau

O.Koršunovas po apdovanojimų ceremonijos sakė, kad ypač džiaugiasi sulaukęs ordino būtent iš Prancūzijos. Šios šalies festivaliuose ir teatro scenose režisierius jaučiasi labiau laukiamas nei gimtinėje.

"Jokia kita šalis neparodė tiek daug dėmesio mūsų kūrybai kiek Prancūzija. Vien į Avinjono festivalio pagrindinę programą mus kvietė šešis kartus. Prancūzai sugeba įvertinti meną. Bendravimas su Prancūzija trunka beveik tiek, kiek gyvuoja mūsų teatras. Jau dešimt metų vykstame į šios šalies festivalius. Galiu net sakyti, be prancūzų mūsų teatras nebūtų išsilaikęs", – "Vilniaus dienai" sakė O.Koršunovas.

Jis ir dabar yra gavęs keletą kvietimų gastroliuoti Prancūzijoje. Susigraudinęs ilgą padėkos kalbą režisierius taip pat skyrė tėvams, broliui, atlydėjusiai draugei Agnei Jagelavičiūtei ir savo aktoriams.

Pirmasis apdovanotas J.Miltinis

Prancūzijos Meno ir literatūros kavalierius, Nacionalinės premijos laureatas ir daugelio Europos teatrų prizų laimėtojas O.Koršunovas nuo 1999 m. vadovauja Vilniuje įsikūrusiam O.Koršunovo teatrui, kuriam 2004 m. buvo suteiktas Vilniaus miesto teatro vardas. Režisierius yra pastatęs daugiau nei 30 spektaklių Lietuvos ir užsienio teatruose.

O.Koršunovas tapo antru lietuviu, kuriam įteiktas prestižinis Prancūzijos apdovanojimas. Iki šiol Prancūzijos Meno ir literatūros ordino kavalieriaus titulas 1995 m. buvo suteiktas žinomam Lietuvos režisieriui Juozui Miltiniui (po mirties).


Catherine Hiegel, "Comedie-Francaise" aktorė

Neturėjau laimės ir garbės dirbti su O.Koršunovu, bet jo spektaklius mačiau keletą kartų. Mano kolegos iš "Comedie-Francaise" yra labai patenkinti, kad režisierius aktoriams duoda visišką laisvę pasireikšti. O spektakliuose žiūrovas būtent šią laisvę ir pastebi – tai daro įspūdį.


Serge'as Bagdassarianas, "Comedie-Francaise" aktorius

Su O.Koršunovo teatru susipažinau dar prieš jam dirbant su "Comedie-Francaise" – kai jis pristatė spektaklį "Ugnies veidas". Buvau tiesiog abstulbintas jo režisūrinio darbo, jo sukurtų vaizdinių ir spektaklio kokybės. Kartais, kai žiūri kokį nors spektaklį, gali iškart pasakyti, kad jį statė didis režisierius. Meno ir literatūros ordinas teikiamas žmogui, kurio darbai yra pačios aukščiausios kokybės. Labai džiaugiuosi, kad Prancūzija nelaukė, kol O.Koršunovui sukaks 80 metų, kad jam įteiktų šį apdovanojimą. Jį gavo jaunas, kūrybingas ir ordino vertas režisierius, koks yra O.Koršunovas.