Naujienos trumpai


2007-02-09
Naujienos trumpai

PAKVIETIMAS.

Prezidentas Valdas Adamkus, susitikęs su San Francisko meru Geivinu Njusomu, pakvietė jį apsilankyti Lietuvoje. V. Adamkus pabrėžė, kad San Franciskas garsėja kaip itin pažangus ir liberalus miestas, kuriame daug pasiekta mokslo ir informacinių technologijų srityse. Šalies vadovas pažymėjo, kad Lietuva rengiasi įgyvendinti ambicingą integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų koncepciją visuose didžiuosiuose mūsų šalies miestuose, o JAV Vakarų pakrantėje sukaupta ilgametė patirtis būtų labai naudinga Lietuvai.

SUSITIKIMAS.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas Ispanijos Sevilijos mieste dalyvauja neoficialiame NATO gynybos ministrų susitikime. Ministrai iš 26 valstybių aptaria NATO operacijas Kosove ir Afganistane bei tolesnę Aljanso karinę transformaciją. Kosove NATO taikdariai yra dislokuoti nuo 1999 metų. Šiuo metu provincijoje tarnauja apie 16 tūkst. karių.

BYLA.

Lietuva nebus svarstoma Europos Tarybos Ministrų komiteto žmogaus teisių atstovų posėdyje kitą savaitę Strasbūre. Kaip vykdomas Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimas bylose dėl pažeistų buvusių KGB darbuotojų teisių, Lietuvos Vyriausybė galės informuoti Ministrų komitetą bendra tvarka, paaiškindama situaciją raštu. 2004-aisiais du buvę sovietinio saugumo KGB darbuotojai laimėjo bylą Strasbūro teisme prieš Lietuvą. Teismas nustatė, kad KGB darbuotojams nepagrįstai buvo apribotos teisės dirbti privačiame sektoriuje, ir įpareigojo Lietuvą pataisyti savo įstatymus.

PREVENCIJA.

Vidaus reikalų ministro Raimundo Šukio nuomone, Lietuva, Latvija ir Estija turėtų veikti išvien civilinėse gelbėjimo operacijose bei likviduojant krizinių situacijų padarinius. Tai jis sakė Rygoje vakar surengtoje spaudos konferencijoje, įvykusioje po Baltijos šalių vidaus reikalų ministrų susitikimo, kuriame buvo aptarta galimybė kurti bendrą greitojo reagavimo padalinį stichinių nelaimių ar katastrofų padariniams likviduoti. Prisiminę pragaištingus miškų gaisrus ir kelis incidentus Baltijos jūroje, ministrai taip pat svarstė galimas krizių prevencijos priemones.

ĮVAIZDIS.

Sostinėje prie Neries, piečiau Vingio parko, iškils aukštybiniai pastatai. Tarp Geležinio Vilko gatvės, Laisvės prospekto ir Neries upės 32 ha vietovėje planuojamas modernus komercinis gyvenamasis rajonas su visuomeninės paskirties ir poilsio zonomis. Ši teritorija bus suskirstyta į kvartalus. Didesnėje jos dalyje numatyta komercinė daugiabutė gyvenamoji statyba. Čia iškils ir biurų pastatai, visuomeninės paskirties statiniai, prekybos, pramogų centrai.