Mįslingos žūties aplinkybių tyrimas artėja prie finišo


2007-06-18
Stasys GUDAVIČIUS
Mįslingos žūties aplinkybių tyrimas artėja prie finišo

Seimo laikinoji komisija netrukus pateiks savo išvadą, kas galėjo susprogdinti buvusį savanorį

Buvusio savanorio ir saugumo pareigūno Juro Abromavičiaus žūties aplinkybes tiriančiai parlamentinei laikinajai komisijai neprireiks papildomo laiko savo išvadoms paskelbti. Jos turėtų būti komisijos patvirtintos iki birželio pabaigos. Politikai spėja, kad dėl kai kurių formuluočių gali kilti nemažai diskusijų, todėl kol kas nesiryžta vertinti, ar išvados bus griežtos.

Daugiau kaip metus dirbančiai Seimo laikinajai komisijai J.Abromavičiaus žūties aplinkybėms ištirti vadovauja Darbo partijos atstovė Loreta Graužinienė. Komisija buvo numačiusi iki šių metų kovo pabaigos baigti darbą ir pateikti savo išvadas. Tačiau nespėjo, todėl jos darbas buvo pratęstas iki birželio 1-osios. Ir šis terminas pasirodė esąs per ankstyvas, todėl Seimas gegužę pratęsė komisijos įgaliojimus iki birželio 30 dienos. Aiškinta, kad komisijai trūksta baudžiamosios teisės specialisto, kuris padėtų parengti išvadas. Prieš porą savaičių toks teisininkas buvo Seimo kanceliarijos surastas.

Komisijos pirmininkės pavaduotojas Vaclovas Karbauskis “Kauno dienai” sakė, kad daugiau nenumatoma pratęsti darbo. “Išvados turėtų būti patvirtintos komisijos posėdyje iki birželio 30-osios, kaip numatyta”, - teigė jis.

Šią savaitę komisija rinksis į posėdį, kad aptartų išvados pirminį projektą. “Prie jo intensyviai dirbama. Mūsų teisininkai įvertina visą komisijos surinktą medžiagą ir pateiks labai preliminarų išvados variantą, kuriam kiekvienas komisijos narys galės pateikti savo pastabas. Tada per savaitę ketinama į šias pastabas atsižvelgti ir pateikti patobulintą išvados projektą, kurį jau galutinai koreguos patys komisijos nariai savo posėdžiuose”, - pasakojo V.Karbauskis.

Jis neabejojo, kad dėl kai kurių išvados formuluočių gali kilti įvairioms politinėms jėgoms atstovaujančių Seimo narių ginčai. “Taip visuomet laikinosiose komisijose būna - kai tik išvadoje tiesiogiai arba net netiesiogiai paliečiamas vienas ar kitas politikas, politinė partija ar jos interesai, kyla ginčai, kuriuos reikia išspręsti balsavimu. Neabejoju, kad ir šiuo atveju taip bus. Juk kai kurie liudytojai pateikė labai politizuotus su J.Abromavičiaus žūties aplinkybėmis susijusius vertinimus. Į juos būtina atsižvelgti rengiant išvadą. Tad dėl tokių formuluočių ir gali gimti nemenkos diskusijos pačioje komisijoje”, - sakė V.Karbauskis.

Komisijos posėdžiai, kuriuose bus diskutuojama dėl išvadų projekto, bus uždari.

Pasiteiravus, ar išvadose bus kokių nors itin griežtų tam tikrų politikų ar politinių partijų įvertinimų, V.Karbauskis atsakė: “Čia ne apie griežtumą derėtų kalbėti. Išvados turi būti objektyvios, parengtos atsižvelgiant į visą turimą medžiagą”.

Komisijos vicepirmininkas tikisi, kad išvados bus pateiktos Seimui dar šiuo metu vykstančioje pavasario sesijoje, kurią ketinama pratęsti iki liepos 4 dienos. “Gal bus suspėta netgi dėl jų balsuoti. Jeigu ne, tuomet išvadų galutinis patvirtinimas Seime nusikels į rudens sesiją”, - teigė V.Karbauskis.

Buvęs Valstybės saugumo departamento darbuotojas savanoris J.Abromavičius buvo susprogdintas savo automobilyje Kaune 1997 metų sausio 31 dieną. Jis tyrė geležinkelio tilto per Bražuolės upelį susprogdinimą, buvo susijęs su pakaunėje vykusiu savanorių maištu.