KGB šmėkla tebeklajoja


2004-12-21
KGB šmėkla tebeklajoja

Buvęs konservatorių lyderis įtaria, kad Seimo Pirmininko pavaduotoją ir apie jį pažymą pateikusios VSD vadovą sieja ryšiai su sovietų saugumu

Ryšiais su sovietų saugumu KGB įtartą Seimo Pirmininko pavaduotoją Alfredą Pekeliūną ir apie tokį bendradarbiavimą informacijos ieškojusį, bet neradusį Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovą Arvydą Pocių gali sieti tas pats KGB. Tokius įtarimus vakar Seime surengtoje spaudos konferencijoje išsakė buvęs konservatorių lyderis, Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis.

“Aišku, tai yra sietina. Toks apie tokį rašo pažymą”, - vakar Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė V.Landsbergis.

“Tai yra rankų žiedas, kuris eina ratu, ypač tų rankų, kurios yra davusios čekisto priesaiką ir iki šiol jos neatsisakė”, - pažymėjo jis. Paprašytas pagrįsti įtarimus apie VSD vadovo A.Pociaus bendradarbiavimą su KGB, V.Landsbergis teigė, jog apie tai buvo rašyta spaudije.

Seimo Pirmininko Artūro Paulausko prašymu įtarimus dėl A.Pekeliūno tyręs VSD pateikė pažymą, jog nėra pagrindo teigti, jog Seimo Pirmininko pavaduotojas buvo slaptasis sovietų saugumo bendradarbis.

V.Landsbergis žurnalistams neatmetė galimybės pateikti papildomos informacijos apie VSD vadovą, jeigu to reikės.

“Galbūt aš ir galėsiu tai papildyti, jeigu reikės ir to klausimo nesiims valstybės institucijos. Aš manau, jog jos negali nereaguoti į tas publikacijas”, - pridūrė europarlamentaras.

VSD vadovą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia Prezidentas.

A.Pocius šią vasarą VSD vadovo poste pakeitė į Ispaniją ambasadoriumi išvykusį dirbti Mečį Laurinkų. Iki tol A.Pocius dirbo M.Laurinkaus pavaduotoju.

Opozicinė Tėvynės sąjunga, kuriai anksčiau vadovavo V.Landsbergis, pritarė A.Pociaus skyrimui VSD vadovu.

Dabartinis TS lyderis Andrius Kubilius pareiškė, jog V.Landsbergis išsakė ne partijos, bet savo “asmeninę” nuomonę apie A.Pocių.

BNS, KD inf.