Ar PVM vėl ūgtels?


2011-10-12
Stasys Gudavičius
Ar PVM vėl ūgtels?

Aukščiausi valdžios pareigūnai ne sykį kartojo, kad kitąmet mokesčiai didinami nebus. Bet Finansų ministerija vis dėlto pateikė Vyriausybei siūlymą kraštutiniu atveju, susidarius itin sudėtingai finansinei padėčiai, padidinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) vienu procentiniu punktu – iki 22 proc.

Pasigyrė vetavęs

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis internete pasigyrė, kad, pirmadienį Vyriausybės pasitarime svarstant 2012 m. biudžeto projekcijas, jo vadovaujamo Liberalų sąjūdžio deleguoti ministrai "pasipriešino siūlymui 1 proc. didinti PVM".

Paklaustas, kas pateikė tokį siūlymą, E.Masiulis atsakė, kad tai buvo Finansų ministerija, rengianti kitų metų biudžetą. "Natūralu, kad svarstymams pateikiamas visas galimų biudžeto deficito mažinimo priemonių paketas. Visas, kaip sakant, meniu. Iš jo turime išsirinkti tas priemones, kurios būtų racionaliausios, efektyviausios ir mažiausiai skausmingos gyventojams bei ekonomikai", – sakė jis.

E.Masiulis pasakojo, kad Vyriausybės pasitarime faktiškai iškart buvo atmestas pasiūlymas padidinti PVM tarifą. "Siekiant mažinti biudžeto deficitą sutarta imtis kitų, nemokestinių, priemonių, tarp jų – išlaidų visiems asignavimų valdytojams sumažinimas 2 proc. Jų turėtų pakakti fiskaliniam deficitui iki reikiamų 2,8 proc. "suspausti". Todėl mokestinių priemonių tiesiog neprireiks", – aiškino ministras.

Bet kuriems esminiams mokesčių pakeitimams aktyviai priešinasi ne tik Liberalų sąjūdis, bet ir kita valdančioji partija Liberalų ir centro sąjunga, nemažai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovų Seime, taip pat parlamentinė opozicija.

"Mokesčių didinimas kitais metais neturi jokios perspektyvos vien dėl politinių dalykų, kurie yra visiems suprantami, – artėjantys Seimo rinkimai. Netgi jeigu labai reikėtų didinti, tikriausiai niekas negalėtų to padaryti. Arba būtų labai sunku", – teigė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas, konservatorius Vitas Matuzas.

Įvairios alternatyvos

Finansų ministerija paaiškino, kad rengiant biudžetą Vyriausybei teikiamos įvairios alternatyvos, kaip pasiekti planuojamų rezultatų. Todėl, be kitų siūlytų biudžeto pajamų didinimo bei išlaidų mažinimo priemonių, buvo ir susijusių su mokesčiais.

Vyriausybė iš to priemonių paketo renkasi efektyviausias. Tarp pasirinktųjų, kaip atkreipia dėmesį Finansų ministerijos atstovai, nėra jokių mokestinių priemonių. Politikai griežtai prieštarauja tiek PVM, tiek bet kokių kitų mokesčių didinimo planams.

Kita vertus, sutinkama, kad mokesčių sistemos peržiūra gali likti kaip atsarginis receptas tuo atveju, jeigu Seime nebus pritarta kitoms biudžeto deficito mažinimo priemonėms arba kitąmet pajamos bus surenkamos blogiau, nei planuojama.

Rinkimų įkaitai?

Verslininkai neatmeta, kad Lietuvos valdžia vis dėlto gali būti priversta didinti PVM iki 22 proc.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas atkreipė dėmesį, kad susidarius prastoms biudžeto surinkimo sąlygoms Vyriausybei gali tekti grįžti prie PVM didinimo klausimo. "Žvelgiant į iššūkius pasaulinėje ekonomikoje ir siekius subalansuoti biudžetą, vaistas, kuris galėtų duoti laikinų ir greitų rezultatų, yra PVM didinimas. Bijau būti blogio pranašu, bet taip gali atsitikti", – sakė jis.

Kita vertus, sutinkama, kad politikų sprendimams įtakos turės artėjantys Seimo rinkimai, todėl net ir atsiradus būtinybei didinti mokesčius gali būti tiesiog baiminamasi tai padaryti.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, taip pat premjeras Andrius Kubilius, finansų ministrė Ingrida Šimonytė ir kiti aukšti politikai yra ne kartą sakę, kad nuo kitų metų mokesčiai nedidės.


Daugelį metų buvo 18 proc.

Šiuo metu PVM Lietuvoje yra 21 proc. Dabartinė Vyriausybė jį didino dusyk. Daugelį metų galiojęs 18 proc. PVM tarifas pirmą kartą iki 19 proc. buvo kilstelėtas nuo 2009-ųjų pradžios. Antrą kartą iki 21 proc. jis pakeltas tų pačių metų rugsėjį.

Lenkijoje ir Latvijoje pagrindinis PVM tarifas yra 22 proc., Estijoje – 20 proc. Kaimynai latviai PVM tarifą vienu procentiniu punktu pakėlė nuo šių metų pradžios.


Dramatiškų pokyčių premjeras nežada

Premjeras Andrius Kubilius dar kartą patikino, kad naujų mokesčių kitąmet įvesti neplanuojama, o pakeitimai galiojančiuose su mokesčiais susijusiuose įstatymuose bus nedideli. "Kelios korekcijos mokesčių įstatymuose bus daromos, bet jos nėra kuo nors dramatiškos", – interviu Lietuvos radijui sakė jis.

Anot A.Kubiliaus, kitų metų biudžetas, kuriame planuojama 300 mln. litų mažinti asignavimus ministerijoms, yra realistinis.