Aistros dėl įrašytų pokalbių neslopsta


2004-01-30
Aistros dėl įrašytų pokalbių neslopsta
Šalies vadovas prašo saugumiečių ir prokurorų išsiaiškinti, kodėl buvo viešai paskelbtas jo pokalbis su Jurijumi Borisovu

Pasak Prezidentūros pranešimo spaudai, Prezidentas turi galvoje Lietuvos televizijos laidą “Panorama”, kurioje buvo paskelbta informacija apie neva 2003 metų kovo 4 dieną vykusį Prezidento pokalbį su J.Borisovu.

Pranešime pažymima, jog “operatyvinės veiklos metu gauta informacija sudaro valstybės paslaptį”, apeliuojama į Konstitucijoje įtvirtintą teisę į privatumą.

Komentuoti atsisakė

Vakar Klaipėdoje viešintis Prezidentas paklaustas per spaudos konferenciją, ar iš tiesų toks pokalbis įvyko, atsakė klausimu: “O jūs, ar prisimenate, ką kalbėjote praėjusių metų kovo 4 dieną?”.

Pernai kovą įrašytas R.Pakso ir J.Borisovo pokalbis, kurį LTV tik perpasakojo, nepateikdama jo autentiškumo įrodymų, gali liudyti apie Prezidento įsipareigojimus savo rinkimų kampanijos dosniausiam finansiniam rėmėjui. J.Borisovas atsisakė komentuoti šį pokalbį.

Turi pokalbių įrašus

VSD turi pokalbių telefonu įrašus, kuriuose J.Borisovas buvusiam R.Pakso verslo partneriui Algirdui Drakšui kalba apie kažkokius R.Pakso nevykdomus įsipareigojimus ir grasina “atsiimti pinigus”. Viename pokalbių J.Borisovas grasina paversti R.Paksą “politiniu lavonu”.

Pernai balandį Prezidentas R.Paksas išimties tvarka suteikė J.Borisovui Lietuvos pilietybę, kurios J.Borisovas buvo netekęs, kai 2002-aisiais gavo Rusijos pilietybę. Konstitucinis Teismas pilietybės suteikimą įvertino kaip atlygį už paramą rinkimų kampanijai. Pilietybės suteikimas J.Borisovui yra vienas iš argumentų surengti Seime apkaltą Prezidentui.

Konstituciniam Teismui pripažinus R.Pakso dekretą neteisėtu, J.Borisovas Lietuvos pilietybės neteko ir turėtų būti išsiųstas iš Lietuvos. Tačiau verslininkas šį sprendimą apskundė teismui.

Komisija išvadų dar nepaskelbė

Seimo Operatyvinės veiklos komisija konstatavo, jog Prezidento pokalbiai buvo įrašyti teisėtai, tačiau dar nepaskelbė savo verdikto dėl jų paviešinimo.

Sausį žiniasklaidoje paskelbta, jog Prezidentas Naujųjų metų naktį skambino savo dosniausiam rėmėjui ir pasveikino jį.

R.Paksas, paklaustas žurnalistų, pats patvirtino, jog toks skambutis buvo, tačiau vėliau ėmė piktintis, jog jo pokalbių tebėra slapta klausomasi.

VSD vadovas Mečys Laurinkus paneigė, jog buvo padarytas tokio pokalbio įrašas.

BNS, KD inf.