Jaunieji Lietuvos kino kūrėjai išsidalijo savuosius “Oskarus”


2009-12-11
Tomas Jarusevičius
Jaunieji Lietuvos kino kūrėjai išsidalijo savuosius “Oskarus”

Visų kinui neabejingų kauniečių ir miesto svečių keliai penktadienio vakarą vedė į Kauno apskrities viešosios bibliotekos kino salę. Čia surengtas jau tradiciniu tapęs mėgėjiškų trumpametražių kino filmų festivalis-konkursas “Kinomanai.lt 2010”.

Šiemet konkursui buvo pateikti devyni pradedančiųjų kino kūrėjų darbai. Kaip renginio pradžioje kalbėjo vienas komisijos narių kino kritikas Gediminas Jankauskas, daugelis filmų skirtingi tiek profesine, tiek žanrine prasme. Anot jo, kaip tik žanrų įvairovės iki šiol lietuviškame kine gerokai trūko.

“Matydamas visus čia taip gausiai susirinkusius, turiu pasakyti, kad jūs paneigiate net tris mitus: kad lietuviškas kinas neįdomus lietuvių žiūrovams, kad lietuvių kino autoriai kuria tik patys sau ir kad lietuviškas kinas vien tik niūrus. Šio vakaro seansas prieštarauja visiems trims teiginiams”, - kalbėjo G.Jankauskas.

Kino kritikas pabrėžė, kad šiam konkursui savo kūrybos vaisius pateikė būtent neprofesionalūs autoriai, neturintys brangiai kainuojančios profesionalios technikos, bet užtat pasižymintys išskirtiniu ir bemaž pačiu svarbiausiu bruožu - meile kinui.

“Jauniesims kino režisieriams yra du būdai siekti aukštumų: ilgai ir kantriai mokytis teorijos ir rizikuoti, kad gali likti nieko neišmokęs arba atidžiai žiūrėti daug filmų ir bandyti kurti pačiam be brangios aparatūros, bet su dideliu užsidegimu ir idėja”, - kalbėjo G.Jankauskas, konkurso dalyviams linkėjęs daugiau drąsos ir veržlumo. Kaip tik jo minėtą antrąjį būdą išmėginusių autorių darbus penktadienį vakare įvertino kompetentinga komisija, sudaryta iš kritikų, aktorių ir kitų kino žinovų.

Bronzinio kinomano titulą šiemet iškovojo bendras Liudo Andrikio ir Edmundo Lukmino darbas - metaforinis eksperimentinis filmas “Vienatvė”. Sidabrinio kinomano nominacija atiteko Artūrui Eimuliui už filmą “Gimtadienio nuotraukos” (“Taking Photos”). Pastarasis filmas atsako į klausimą, kodėl žmonės dažnai apsimeta esantys laimingi, kai stovi priešais fotoaparato objektyvą. Šiųmečio konkurso “Kinomanai.lt 2010” laureatu ir auksinio kinomano laurus nuskynė filmas “Kontrabanda” (režisierius Vytautas Pauliukevičius).

Geriausiu pripažintame filme pasakojama apie du “banditėlius”, pasiskolinusius iš mafijos atstovų stambią sumą pinigų kontrabandinėms prekėms. Vienas iš jųdviejų išvyksta į užsienį parsivežti tariamos kontrabandos. Kaip netrukus paaiškėja, jaunasis gangsteris, sėkmingai įveikęs sienos kontrolę, grįžta ne su narkotikais ar kita įprasta kontrabanda, bet pilnu mikroautobusu sekso reikmenų. Savo bendrui jis teisinasi neva girdėjęs, kad netrukus bus uždarytos sekso prekių parduotuvės ir jie galėsiantys lengvai pralobti, tačiau jau po akimirkos per radiją praneša, kad tai tebuvęs balandžio 1-osios pokštas. Daugybe necenzūrinių žodžių “praturtinto” filmo atomazgoje vaikinai lieka nieko nepešę.

Be pagrindinių nominacijų festivalio organizatoriai nepamiršo įvertinti ir geriausių kūrybinių bei techninių darbuotojų. Čia daugiausiai pergalių nuskynė sidabrinio kinomano titulą pelnęs filmas “Taking Photos”. Jo autorius Arūnas Eimulis įvertintas už geriausią scenarijų bei meistriškiausią montažą, o pagrindinį vaidmenį atlikusi Lina Eimulytė nominuota geriausios aktorės apdovanojimui. Geriausiu aktoriumi tapo filme “Kontrabanda” vieno iš blogiukų vaidmenį atlikęs Vilmantas Žilinskas.

Už geriausią garso takelį apdovanojimą atsiėmė kaunietis kompozitorius ir žinomas atlikėjas Alfredas Kukaitis. Jo sukurta muzika skambėjo keliuose konkursui pateiktuose darbuose, bet pergalę pelnė garso takelis filme “Mano geriausia draugė”. Net du savo kūrinius festivalyje pristatęs Laimis Bartasūnas už darbą filme “Tasks” pripažintas geriausiu operatoriumi.

Kaip teigė Kauno apskrities viešosios bibliotekos Viešųjų ryšių specialistė Edita Urbonavičienė, kinomanai - tai fantazijos nestokojantys entuziastai, filmo kūrimui aukojantys savo santaupas, laisvalaikį, suburiantys aktorius, kompozitorius, operatorius, dažnai sutinkančius dirbti tiesiog „iš idėjos“.

Antrą kartą organizuojamas festivalis šiemet iš Vilniaus persikėlė į Kauną. Jaunuosius kino kūrėjus ir žiūrovus šįkart įsileido Kauno apskrities viešoji biblioteka. Nedidelė, tačiau jauki jos kino salė dar iki seanso pradžios kaipmat tapo sausakimša. Pasižiūrėti ir įvertinti augančios lietuviško kino kūrėjų kartos kūrybos susirinko gerokai per šimtą žiūrovų, o ir daugelio filmų kūrybinių grupių nariai nepraleido progos prisijungti prie auditorijos.

„Kodėl šįkart pasirinktas Kaunas? Dėl to, kad čia šilčiausia publika ir daugiausia kino mylėtojų“, - pusiau juokais pataikaudama publikai plojimų bangą sukėlė renginio vedėja.