Žydintis alijošius


2004-01-27
Žydintis alijošius

Šis nuo seno auginamas Lietuvoje lapinis augalas garsėja gydomosiomis savybėmis. Štai kaunietė Raisa Vaitkevičienė tvirtina, kad jo lapų sultys, sumaišytos su medumi - puikus vaistas nuo peršalimo ligų. Beje, anksčiau šio augalo sultimis tėvai gydydavo vaikams mėlynes ant kelių. Kosmetologai tvirtina, kad alijošius - “naujas” kosmetinis augalas, esą jo lapų sultys gražina bei lygina odą. Tačiau R.Vaitkevičienę alijošius nustebino ne savo galiomis, o tuo, kad pražydo.

“Trisdešimt metų auginu įvairius alijošius, bet tik šiemet vienas iš jų pražydo. Beje, šį augalą man prieš pusketvirtų metų padovanojo bendradarbis. Alijošiaus šoninę ataugėlę pasodinau atskirai ir štai dabar ji pražydo gelsvai rausva spalva. Rengiasi žydėti ir kita atskirai pasodinta ataugėlė”, - pasakojo R.Vaitkevičienė.

Knygose apie kambarines gėles rašoma, kad šie augalai geriausiai auga labai saulėtoje, vasarą šiltoje, apsaugotoje nuo lietaus vietoje lauke, o žiemą - vėsioje (6-10 laipsnių šilumos) patalpoje. Tokiu metu alijošius laistomas saikingai (jokiu būdu padėkle neturėtų likti vandens).

R.Vaitkevičienė panašiai prižiūri alijošių - žiemą saikingai laisto, o vasarą laiko pusiau uždarame pietiniame balkone. Beje, žydintis alijošius auga plastmasiniame vazone, tokioms gėlėms skirtoje žemėje.

V.S.