Žvilgsnis


2004-01-30
Stasys JOKŪBAITIS
Žvilgsnis

Vakar priešais Užsienio reikalų ministeriją Prezidentą Rolandą Paksą remiančio pilietinio judėjimo “Už teisingumą ir demokratinę Lietuvą” aktyvistai surengė piketą ir “neoficialiai reikalavo ministro Antano Valionio galvos”. Piketuotojai laikė plakatus, kuriuose buvo įrašytas “neoficialus” reikalavimas ministrui atsistatydinti, pasmerkti “neatsakingi diplomatai”, URM pavadinta “gandų” ministerija. Ką rodo šis sarkazmu paskanintas piketas?

Pirmiausia tai, kad užsienio reikalų ministras A.Valionis tikrai parodė savo nediplomatiškumą bei nesugebėjimą atskirti oficialiąją JAV nuomonę nuo kuluarinės. Tai gali būti dovanotina kokiam nors kitam ministrui, tik jau ne užsienio diplomatijos šefui. Nemalonumų, kaip žinoma, ant savo galvos A.Valionis susilaukė dėl viešai paskelbtos neoficialios kai kurių JAV pareigūnų nuomonės, esą Vakarai laukiantys kuo greitesnio Prezidento R.Pakso atstatydinimo. Be jokios abejonės, ministras privalėjo apie ją informuoti valstybės, Vyriausybės bei Seimo vadovus, kartu ją aptarti ir padaryti tam tikras išvadas, o ne viešai platinti tai, ko niekas oficialiai negali patvirtinti.

Ar reikia po to stebėtis, kad vienas pirmųjų taisyti padėtį suskubo ne kas nors kitas, o pats JAV ambasadorius S.Malas? Kaip po tokių Lietuvos užsienio reikalų ministro kalbų pasaulyje gali atrodyti galingiausia pasaulio valstybė? Jau kitą dieną savo iniciatyva apsilankęs Prezidentūroje jis iš esmė paneigė A.Valionio viešai paskleistas žinias ir pakartojo oficialią savo valstybės poziciją. JAV ambasadorius Lietuvoje Styvenas Malas pareiškė, jog JAV neturi pozicijos, ką Prezidentas R.Paksas turėtų daryti, tai priklauso nuo jo. Ir Lietuvos žmonės turi tai nuspręsti. Ambasadorius taip pat pabrėžė, kad “JAV gerbs bet kokį demokratinio proceso rezultatą”.

Užvakar A.Valioniui kliuvo ir nuo Lietuvos premjero Algirdo Brazausko. “Aš nemanau, kad Antanas Valionis padarė teisingai, kad šitą neoficialią nuomonę išdėstė viešai. Tokie dalykai diplomatinėje praktikoje paprastai yra nutylimi”, - sakė žurnalistams A.Brazauskas. Premjeras dar sykį priminė, kad JAV ir Lietuvos santykiai yra “normalūs”, jokių komentarų dėl Prezidento apkaltos JAV oficialiai nepaskelbė. “Tai, kad kokie nors pareigūnai turi savo nuomonę apie mūsų Prezidentą ir apie vykstančius procesus, yra privati nuomonė, tai nėra valstybės nuomonė”, - pabrėžė A.Brazauskas.

Vakar užsienio reikalų ministras A.Valionis pylos jau gavo ne tik nuo piketuotojų, bet ir nuo valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos. Užsienio diplomatijos šefui nedviprasmiškai buvo pasakyta, jog jis galėjo santūriau komentuoti neoficialių pokalbių Vašingtone turinį.

Sunku būtų ginčytis su tokia nuomone. Nieko nuostabaus, kad ir Pilietinio judėjimo “Už teisingumą ir demokratinę Lietuvą” piketuotojai vakar buvo šventai įsitikinę, jog užsienio reikalų ministras tikrai įvykusius ar tariamus neoficialius, užkulisinius diplomatinius pokalbius su JAV politikais stengiasi paversti oficialia politine propaganda, nukreipta ne tik prieš Prezidentą R. Paksą, bet ir prieš pasitikėjimo ir partnerystės tarp Lietuvos ir JAV plėtrą.

Liberalų demokratų partija po tokių ministro pasisakymų pareikalavo, kad A.Valionis atsistatydintų. Tačiau premjeras staigių judesių daryti nelinkęs. Juo labiau kad iki kadencijos pabaigos laiko jau likę ne tiek daug ir, prasidėjus kokiems nors kėdžių perstatymams, būtų dar labiau įklimpta į krizę. Kol kas sudėtinga būtų pasakyti, kokia bus kita Seimo valdančioji dauguma ir kokią ji sudarys Vyriausybę. Tačiau galima prognozuoti, kad po šių viešų ir gana tolimų nuo tikrosios diplomatijos kalbų A.Valioniui vietos joje gali ir neatsirasti.