Visus valdininkus - į vieną dangoraižį


2007-06-18
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Visus valdininkus - į vieną dangoraižį

Tokią idėją brandina Kauno savivaldybė, kurios padaliniai išsibarstę po 32 miesto vietas

“Su Kauno apskrities vadovais kalbėjomės, kad būtų efektyvu svarstyti galimybę abiem institucijoms įsikurti šiuolaikiškose patalpose. Tai dar tik idėja, tačiau verta diskutuoti, kur galėtų būti statomas bendras pastatas. Dabartiniai statiniai Laisvės alėjoje nėra pritaikyti savivaldybės veiklai. Be to, padaliniai išsibarstę po visą miestą”, - teigia Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Prieš keletą metų jau buvo pradėta braižyti Savivaldybės dangoraižio vizija, tačiau vėliau šios kalbos pritilo.

Turto rinkos kaina nežinoma

Viena pirmųjų vizijų - savivaldybės dangoraižis galėtų iškilti “Pergalės” gamyklos teritorijoje. Vėliau būta užuominų ir apie Nemuno salą, ir net Santakos parką.

Tačiau visi pasvarstymai apsiribojo tuščiais žodžiais. Iki šiol net nėra įvertintas Savivaldybės valdomas turtas, kurį pardavus būtų galima pastatyti naują pastatą.

Savivaldybei priklauso statiniai ir įvairios patalpos 24 adresais. Bendras jų plotas - apie 12,5 tūkstančio kvadratinių metrų.

“Iš tiesų esame gavę pasiūlymą iš “Pergalės” savininkų. Tačiau plačiau apie tai kol kas nediskutuota”, - sakė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Jūratė Matekonienė.

Puiki vieta viešbučiui

Bene labiausiai verslininkų žvilgsniai krypsta į Laisvės alėjoje esantį pagrindinį pastatą. Nekilnojamojo turto ekspertai pripažįsta, kad šis statinys rinkoje vertinamas dešimtimis milijonų litų. Tačiau neatlikę vertinimo procedūrų jie nesiryžo prognozuoti galimos kainos.

“Tai puiki vieta viešbučiui. Įmanoma ir kita veikla. Jeigu Savivaldybė nuspręstų parduoti pastatą, manau, kad tai sudomintų ne vieną pirkėją. Statinys yra miesto širdyje. Be to, kieme yra automobilių stovėjimo aikštelė. Kaina? Tam reikėtų atlikti vertinimą, bet manau, kad kalbame apie dešimtis milijonų litų. Prisiminkime, Vilniaus savivaldybės pavyzdį. Pardavę pastatą Gedimino prospekte, jie įsikūrė šiuolaikiškame dangoraižyje. Kauniečiai galėtų pasekti sostinės pavyzdžiu”, - teigė nekilnojamojo turto bendrovės “Latmas” vadovas Vygintas Leonavičius.

Į rekreacines zonas veržtis neketina

Paklaustas apie kažkada svarstytas idėjas savivaldybės dangoraižį ar net bendruomenių namus statyti Nemuno saloje ar Santakos parke, Kauno meras abejojo, ar tokie pasiūlymai - verti dėmesio.

“Šios vietos turi likti kauniečių poilsiui. Manau, kad Savivaldybės pastatui galima rasti ir kitų vietų. Tam tiktų ir Savanorių prospektas, ir “Pergalės” teritorija. Manau, kad prasidėjus diskusijoms sulauktume pasiūlymų ir iš architektų bendruomenės”, - mano A.Kupčinskas.

Kai kurių architektų planuose jau dabar atsiranda vietos ir naujam savivaldybės pastatui. Praėjusią savaitę Vilijampolėje vykusiame urbanistinių idėjų plenere buvo pristatyti aštuonių architektų grupių pasiūlymai, kaip turėtų būti vystoma šalia Neries upės esanti teritorija. Viename jų yra numatytas ir savivaldybės pastatas.

Žada pirkti

Savivaldybės administracijos vadovai jau svarsto galimybę iš bendrovės “Kauno energija” antrinės įmonės įsigyti Savanorių prospekte esantį pastatą. Už jį gali tekti sumokėti apie 6-7 milijonus litų. Šiame pastate įsikurtų keletas Savivaldybės skyrių.

Prie statinio priskirtas apie 1,1 hektaro sklypas, kuris ribojasi su Savivaldybei priklausančios bendrovės “Kauno vandenys” teritorija. Jau pasigirdo siūlymų, kad naujasis dangoraižis galėtų iškilti Savanorių prospekte.

“Šį variantą būtų galima svarstyti. Žinoma, pirmiausia reikia sulaukti politikų apsisprendimo. Svarbiausia, kad gyventojams būtų patogu atvažiuoti, būtų kur palikti automobilį”, - sakė J.Matekonienė.

Kauno vadovai užsiminė, kad artimiausiu metu bus bandoma įvertinti Savivaldybei priklausančius pastatus.

“Manau, kad pardavus dabartinius pastatus lėšų surinktume pakankamai”, - sako Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Brangi nuoma

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Jūratė Matekonienė aiškina, kad šiuo metu šešiose miesto vietose tenka nuomotis patalpas iš įvairių privačių asmenų ir firmų. Vien “Ūkio bankui” už patalpas J.Gruodžio gatvėje kiekvieną mėnesį sumokama apie 17 tūkstančių litų. Panašus mokestis ir už Laisvės alėjoje 94 name esančias patalpas.

Už 45 kvadratinius metrus pusrūsio K.Donelaičio gatvėje, kur įsikūrusi Civilinės saugos tarnyba, Savivaldybė kas mėnesį sumoka 876 litus. “Negailime pinigų nuomai”, - pripažino J.Matekonienė. Per metus savivaldybė sumoka daugiau nei pusę milijono litų nuompinigių.

“Pridėkime dar eksploatacijos išlaidas. Be to, valdininkams nuolat tenka važinėti į pagrindinę būstinę Laisvės alėjoje. Iš tiesų dirbame neekonomiškai. Idealiausia, kad, išskyrus vienuolika seniūnijų, visi savivaldybės skyriai būtų sukelti į vieną pastatą”, - teigė direktoriaus pavaduotoja.

J.Matekonienė neslėpė, kad dabar sunkoka sukontroliuoti po visą miestą išsibarsčiusių padalinių veiklą. “Išgirstame, kad vienas ar kitas darbuotojas išėjo kažkur su reikalais. Paskui pusę dienos jo nematome, o vėliau paaiškėja, kad “tie reikalai” - tik pasisėdėjimas picerijoje”, - ironizavo direktoriaus pavaduotoja.