Veterinarijos gydytojo pacientai neverkia


2005-06-14
Virginija SKUČAITĖ
Veterinarijos gydytojo pacientai neverkia

Susirgusiems gyvūnėliams prireikia net ir odontologo paslaugų

Lietuvoje yra gyvūnų okulistas, tačiau dar neteko girdėti apie gyvūnų stomatologą, dabar vadinamą odontologu. Tačiau veterinarijos gydytojas Vidmantas Kairevičius ryžosi išvaduoti vieną didžiulį šunį nuo baisaus danties skausmo.

Mat šuo nusilaužė iltį, ir atsivėrė gyvo nervo kanalas. Teko gyvūną užmigdyti trims valandoms - tiek reikėjo laiko nepaprasto ilgio ir skersmens danties kanalui išvalyti ir užplombuoti.

Varna pasirinko laisvę

Pernai rudenį gydytojas pastebėjo šlaite prie gydyklos keistai straksinčią varną. Pasirodo, jos sparnas buvo lūžęs taip, kad teko pusę jo amputuoti. Klara (tokį ji gavo vardą) žiemą apsigyveno gydykloje, o pavasarį išėjo krypuodama į kiemą. Kreivai, skersai skrisdama įsitaisė artimiausiame medyje ir iki šiol nebegrįžta į svetingai ją priėmusį kiemą - iškeitė V.Kairevičiaus jautieną į šiukšlynų “skanumynus”.

Beje, varna Klara, nors ir būdama invalidė, sugeba apsisaugoti nuo priešų, labai nenutoldama nuo veterinarijos gydyklos. Klara moka paslėpti jai patikusį niekutį. Kartą jos gelbėtojas slapta stebėjo, kaip varna, apsidairiusi žiemą kambaryje, ar nieko nėra šalia, už spintos paslėpė nežinia kur surastą kažkokį blizgutį.

V.Kairevičiui teko gydyti ne vieną sužalotą varną, kurias žmonės priglaudė ir dabar laiko namuose.

Vėžliukams terariumas nebūtinas

Veterinarijos specialistas įsitikinęs, kad namuose laikomiems vėžliukams nereikia jokių terariumų - kai gyvūnas norės ramybės, pats susiras savo vietelę, o kai užsimanys užkąsti, atslinks į įprastą jam mitybos vietą salotos lapo ar kito skanėsto ir nesirgs rachitu.

Namie auginamos žiurkės, sulaukusios 4-5metų, paprastai kenčia nuo auglių. Jei auglys vienas, jį galima išoperuoti, tačiau veterinarijos gydytojas bejėgis padėti gyvūnui, kai tų auglių atsiranda daug. Vienas kaunietis, auginęs narvelyje 4 metų žiurkę, pastebėjo, kad ji pradėjo silpti ir kreipėsi į veterinarijos gydytoją. Šis nustatė priežastį - smarkiai kliba vienas iš dviejų priekinių dantų. Teko jį sutvirtinti su sveikuoju vielute. Žiurkė pasveiko.

V.Kairevičiui teko gelbėti silpstantį dekoratyvinį triušiuką, kurio priekiniai dantys išaugo tokie ilgi, kad prasikišo pro apatinę lūpą. Teko juos patrumpinti žirklėmis. Tai neskausminga ir ne tokia jau reta operacija, tačiau jos metu gyvūnėliai patiria didelį stresą.

Išgelbėjo nukryžiuotą katinėlį

Į gydyklą moteris atnešė sužeistą katinėlį. Gydytojas, apžiūrėjęs žaizdą, ištraukė orinio šautuvo šovinuką. Katinėlio šeimininkė nepatikėjo radiniu, nes gyvūnas niekur neišeina iš buto. Po mėnesio moteris pripažino, kad gydytojas buvo teisus - į katinuką, tupintį balkone, šaudė priešingoje gatvės pusėje gyvenantis paauglys.

Vienas gailestingas kaunietis atnešė V.Kairevičiui beširdžių vaikėzų nukryžiuotą ant lentos katinėlį. Gydytojui pavyko katinėlį ne tik išgelbėti nuo pragariškų kančių, bet ir išgydyti bei surasti jam šeimininką.

Serga ir žaliosios iguanos. Vienai teko plauti žarnyną, nes ji kentėjo nuo užkietėjusių vidurių. Dėl netvarkingos mitybos serga ir namuose laikomos įvairios papūgėlės. Žmonės kartais atneša ir laukinių paukščių sužalotais sparnais ar kojomis. Dabar dažniausi pacientai - šunys, kuriuos aktyviai puola erkės, platinančios pavojingą ligą - babeziozę.