Vaikus iš Beslano pasirengusi priimti Palanga


2004-09-07
Violeta GUSTAITYTĖ
Vaikus iš Beslano pasirengusi priimti Palanga

Lietuva siūlo pagalbą Šiaurės Osetijoje nuo teroristų nukentėjusiems žmonėms

Įkaitų dramai, kurios metu žuvo vaikai, abejingų neliko visame pasaulyje. Užuojautą reiškia ne tik šalys, valstybinės institucijos, bet ir paprasti žmonės, kurie nori padėti nukentėjusiesiems. Sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas per Rusijos ambasadą pareiškė užuojautą dėl teroristinių išpuolių Šiaurės Osetijoje Beslano mieste, dėl visų Kaukazo konflikte nukentėjusių žmonių. Ministras pasiūlė įkaitų dramoje nukentėjusiems vaikams ir jų tėvams reabilitacines paslaugas Lietuvoje bei paramą medikamentais.

Laukiama Rusijos atsakymo

“Kalbėjomės su Rusijos ambasada ir pasiūlėme Beslane nukentėjusiesiems reabilitacinį gydymą Vaikų reabilitacijos sanatorijoje “Palangos Gintaras”, - “Kauno dienai” vakar sakė sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas. - Galėtume priimti apie šimtą žmonių: vienų vaikučių ar su mamomis. Kol kas nežinome, ar priims mūsų pasiūlymą, nes Rusija paskelbė, kad nukentėjusieji Beslane galės gydytis ir Rusijos sanatorijose. Sulaukę atsakymo konkrečiau aptarsime paramos mastą, laiką”.

“Palangos Gintare”, pasak J.Oleko, yra visos sąlygos kompleksinei nukentėjusiųjų reabilitacijai: puikios gydyklos, čia dirba patyrę specialistai.

Vakar dalyvaudamas Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono sesijoje Kopenhagoje, sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas sakė laukiąs į konferenciją atvykstančio Rusijos sveikatos apsaugos ministro, su kuriuo ketino aptarti galimą Lietuvos paramą nukentėjusiems teroro akto Šiaurės Osetijoje metu.

Reabilitacija pajūryje

Įkaitų dramos košmarą išgyvenę vaikai ir suaugusieji patyrė didžiulį stresą, psichotraumas. Vaikų reabilitacijos sanatorijos “Palangos Gintaras” vyriausiojo gydytojo pavaduotojas reabilitacijai Gediminas Lapkauskas teigia, jog tokius išgyvenimus patyrusiesiems būtinas reabilitacinis gydymas.

“Jei bus priimta Lietuvos parama ir vaikai iš Beslano atvažiuos pas mus, jiems suteiksime visas būtinas reabilitacines paslaugas. Psichiatrų, psichologų pagalba, gydomosios vonios, masažai, gydomoji kūno kultūra, kitos procedūros, žaidimai, atitraukiantys vaikus nuo baisių prisiminimų, - tai dalis reabilitacijos, - sakė G.Lapkauskas. - Sveikti po stresinių situacijų padeda ir pati gamta: jūra, klimatas bei poilsis”.

Lietuva rezerve turi ir galėtų Rusijai nusiųsti kraujo plazmos preparato albumino. Tai specialus preparatas, naudojamas nudegimų, traumų atvejais, susižalojus. Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas šį klausimą siūlys Vyriausybei svarstyti skubiai.

Humanitarinė pagalba teroristų aukoms

Restoranų tinklo “Bernelių užeiga” kolektyvas surinko 5 tūkstančius litų, sukaupė vaikiškų žaislų. Visa tai norėtų perduoti nukentėjusiems Šiaurės Osetijoje vaikams ir suaugusiesiems.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamento laikinai direktoriaus pareigas einanti Aušra Semaškienė teigė, jog žmonės teiraujasi, kaip galėtų pervesti surinktas lėšas nukentėjusiesiems Beslane.

“Privačių asmenų iniciatyva sveikintina, tačiau privačių lėšų mes nekontroliuojame. Sveikiname žmonių nuoširdumą ir užuojautą ir tikimės, kad jie finansinę pagalbą gali suteikti patys privačiai suradę kontaktus arba susisiekti su Lietuvoje veikiančiomis nevyriausybinėmis, tarptautinėmis organizacijomis. Tai galėtų būti Raudonojo Kryžiaus, Jungtinių Tautų vaikų teises ginanti organizacija “Unicef”. Jos veikia Lietuvoje ir turi didelį tinklą visame pasaulyje. Galbūt galima kreiptis ir į Rusijos ambasadą, kuri nurodytų nevyriausybinių organizacijų kontaktus Rusijoje, kurie padėtų perduoti pagalbą vietoje”, - sakė A.Semaškienė.