Už naftą - sužaliavusi dykuma


2005-11-26
Darius SĖLENIS
Už naftą - sužaliavusi dykuma

Viena saugiausių ir greičiausiai besivystančių šalių Jungtiniai Arabų Emyratai stebina moderniais pastatais, neįtikimais turtais ir plačiais užmojais, netrukdančiais gilioms islamo tradicijoms

Įspūdingi stikliniai dangoraižiai, pramogų parkai ir čia pat stūksančios baltos apvalios mečetės su aukštyn besistiebiančiais minaretais. Naujuose prabangiuose automobiliuose sėdintys ūsuoti bei barzdoti vyrai, vilkintys baltais nacionaliniais drabužiais ir besikalbantys mobiliojo ryšio telefonu per prie ausies įtaisyta belaide laisvų rankų įrangą. Moterys ne tik kūną, bet ir veidą slepiančios po juodais apdarais, po kuriais vilkimų drabužių pavydėtų net ir prestižinių striptizo klubų šokėjos.

Jei trumpiau - nafta, prabanga, modernus dizainas bei gyvenimas ir tuo pačiu griežtos islamiškos tradicijos. Arba dar trumpiau - JAE.

Akies rainelės pavyzdys - specialiosioms tarnyboms

“Akies kontrolė”. Užrašas anglų ir arabų kalbomis Dubajaus oro uosto muitinėje. Paaiškėjo, kad tai nebuvo tik muitininko žvilgsnis į veidą. Kelias sekundes reikėjo sustingus žvelgti į ekraną, ir akies rainelės pavyzdys visam laikui liko JAE specialiųjų tarnybų kompiuteriuose.

“Šalis labai saugi, tačiau daug ką slapta kontroliuoja specialiosios tarnybos, - įsitikinę čia dirbantys lietuviai. - Tačiau jei gerbi šalies įstatymus, papročius, tradicijas, čia gali jaustis saugus”.

Nafta čia buvo atrasta 1958 metais. Tačiau tik 1971 metų gruodžio 2 dieną iš emyratų suvienyta šalis - viena greičiausiai pasaulyje besivystančių ir saugiausių valstybių. 83 tūkstančių kvadratinių metrų ploto suvienytą šalį sudaro 7 emyratai, o juos valdo absoliučią valdžią turintys emyrai, pas mus labiau žinomi kaip šeichai.

Didžiausias miestas ir JAE sostinė - Persijos įlankoje įsikūręs Abu Dabis (Gazelės tėvas), kurį prabanga lenkia visame pasaulyje žinomas emyratas ir miestas tuo pačiu vardu - Dubajus. Miestas, kuris, tikisi Maktumo šeimos emyrai, 2009 metais taps gražiausias, moderniausias ir įspūdingiausias visame pasaulyje.

Vienai palmei - kasmet po 2000 litų

“Noriu, kad miestas būtų žalias! Ir jis toks bus!” - emyratus suvienijusio pernai mirusio 92 metų šeicho Zaido Ben Sultano Al Nahajeno daugiau nei prieš 30 metų ištarta frazė apie gimtąjį miestą daugeliui sukėlė šypsenas.

Al Aine gimęs būsimasis ir pirmasis JAE valdytojas rizikavo. Keturis penktadalius šalies, kurioje itin retai lyja, “šalčiausia” būna sausio-balandžio mėnesiais, kai temperatūra siekia 18-25 laipsnius, o vasarą daugiau nei 40 laipsnių šilumos pavėsyje, sudaro dykuma.

Tačiau šeichas Zaidas Ben Sultanas Al Nahajenas rado pritarėjų, ir buvo pradėtas įgyvendinti grandiozinis projektas. Supamas dykumos Al Ainas, išvertus Šaltinis, sužaliavo. Į šį projektą buvo įtraukti ir... nusikaltėliai. Teigiama, kad nusikaltusiojo prieš įstatymą byla būdavo pradėta peržiūrėti tik tuomet, kai jis pasodindavo bent vieną palmę.

Dabar prižiūrėti ir laistyti kiekvienai palmei per metus skiriama apie 2000 litų. Nuolat laistomų nuostabių žalių plotų bei parkų atsirado ne tik gimtajame JAE suvienijusio šeicho mieste bei sostinėje, bet ir kituose miestuose. O kiek dabar JAE yra palmių, suskaičiuoti praktiškai neįmanoma.

Mylimas šeichas

Mylimo šeicho portretai puikuojasi visoje šalyje: viešbučiuose, gatvėse, restoranuose, pramogų centruose.

“Jis buvo labai paprastas, - didžiavosi vienas Palestinoje gimęs populiaraus Abu Dabio restorano-laivo žilagalvis savininkas. Palestiniečio laive - galybė lankytojų nuotraukų, tačiau garbingiausioje vietoje - mirusio ir dabartinio JAE šeicho valdytojo portretai. - Jis sėsdavo į automobilį ir važinėdavo po miestą, bendraudavo su paprastais žmonėmis. Iš pradžių aš prie jūros pardavinėjau arbatą, nes negavau leidimo parduoti žuvis. Tačiau kartą jis privažiavo, išgėrė arbatos ir paklausė: “Kodėl neparduoti žuvų? Juk čia pat - jūra”. Paaiškinau, o jis viską liepė sutvarkyti, nupirko man laivelį. Verslas man sekėsi, todėl po to nusipirkau didesnį laivą”.

Vieša Jungtinių Arabų Emyratų paslaptis, kad šeicho, kurio daugelis senų organų buvo pakeisti naujais, mirtis buvo slepiama penkias dienas. Baimintasi chaoso, kurį galėjo sukelti mylimo valdytojo mirtis. Ir tik slapta apsvarsčius visus politinius niuansus, paskyrus naują šeichą, buvo paskelbta skaudi žinia.

Alkoholiui reikia specialaus paso

“Alaus nėra”, - juokais paprašyti atnešti alaus šypsosi padavėjai sirai, kurių daug dirba JAE. Alaus, kaip ir stipresnių alkoholinių gėrimų, nėra daugelyje JAE miestų.

Viename iš septynių emyratų - Šardžoje, alkoholio nėra net ir viešbučiuose, kuriuose apsistoja užsieniečiai. Tiesa, kelis kartus brangiau nei Lietuvoje, alkoholio įmanoma nusipirkti kai kuriuose viešbučiuose bei keliose specializuotose parduotuvėse.

“Aš turiu specialų dokumentą alkoholiui pirkti”, - aiškino čia dirbantis ir gyvenantis libanietis Šukri. Už brangiausią mėnesinį dokumentą jis mokėjo 1200 dirhamų - apie 1000 litų. Tiesa, juodbruvas vyras pirkdamas alkoholio pasą privalėjo įrodyti, kad jis nėra musulmonas.

Musulmonams taisyklės itin griežtos. Tiesa, net ir užsieniečiai, geriantys alkoholį viešoje vietoje ar gurkšnojantys alų automobilyje (ne vairuotojai), gali būti baudžiami labai griežtai ir net sulaukti arešto.

“Tačiau pas mus saugu ir mažai nusikaltimų”, - patenkinti tvirtina vietos gyventojai.

Slaptos mergystės plėvės operacijos

Vietos musulmonai negali ne tik vartoti alkoholį.

Iki vestuvių jie negali turėti intymių santykių, vaikščioti kartu, liestis vienas prie kito. Daug ką pasako ir užrašas “Tik šeimos paplūdimiai”. Neįprasta matyti, kai moterys maudosi, tiksliau įbrenda į vandenį ar sėdi prie pat jūros kranto su drabužiais. Arba prabangiame ir moderniame vandens parke “Wild Wadi” tarp tik maudymosi kostiumėliais vilkinčių turistų matyti juodai vilkinčias ir veidus slepiančias arabes.

Tiesa, sutemus laukiniuose paplūdimiuose sustoja automobiliai ir slapta renkasi įsimylėjėlių porelės. Sėdi automobiliuose, kalbasi, laikosi už rankų, vaikščioja pakrante, o kartais...

“Mūsų šalyje nėra retenybė slaptos mergystės plėvės sulopymo operacijos”, - nenorom pripažįsta arabai. Neduok Dieve, jei moteris pagimdys iki vestuvių ar paaiškės, jog mergina nebuvo skaisti. Šeimai ir, žinoma, merginai, didelė gėda ir menkesnė galimybė ištekėti už geidžiamo jaunikio.

Vietos gyventojai sudaro tik apie 30 procentų

“Taip, pas mus dar tėvai dažnai renka nuotakas”, - sako devyniolikmetis Hamadas Al Hajedas. Tris brolius ir dvi seseris turinčiam vaikinukui pasisekė: vyriausybėje dirbantis jo tėvas mąsto moderniai, sūnui leido lankytis Vakaruose. Tačiau savo šalyje arabai elgiasi gan griežtai ir laikosi islamo tradicijų.

“Melstis, melstis!” - tai dažnai kartojama atvykėliams musulmonams, kurie dirba Emyratuose. Prieš maldas dažnai įstaigose apsilanko žmogus ir ragina eiti į mečetę. Aptarnaujantis personalas - atvykėliai. Vietiniai gyventojai, kurie sudaro tik apie 30 procentų, užima vadovaujamuosius postus. Atvykėlės musulmonės galvą dengia skaromis, tačiau veidus slepia retai. Net ir modernių bei savo namuose europietiškai gyvenančių čia gimusių JAE gyventojų žmonos, seserys ir dukros vilki juodomis ebajomis ir slepia net veidus.