Teisėsauga bando pričiupti ES pinigų grobstytojus


2006-04-06
Stasys GUDAVIČIUS
Teisėsauga bando pričiupti ES pinigų grobstytojus

Buvęs aukštas Nacionalinės mokėjimo agentūros pareigūnas galėjo padėti pagrobti dideles europietiškos paramos sumas

Buvęs aukštas Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) pareigūnas įtariamas padėjęs grobstyti šimtus tūkstančių Europos Sąjungos paramos kaimui lėšų. Įtariamasis sulaikytas. Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą.

Leido suimti dviem savaitėms

Vakar pavakarę Vilniaus 2-asis apylinkės teismas byloje dėl kandidatėms į ES skirto kaimo paramos fondo SAPARD paramos lėšų grobstymo leido suimti dabartinį Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) direktoriaus pavaduotoją Mindaugą Vilčinską. Teismo sprendimu, M.Vilčinskas suimtas dviem savaitėms.

Per tą laiką Generalinėje prokuratūroje tikimasi surinkti pakankamai įrodymų, jog M.Vilčinskas, prieš kelerius metus dirbęs NMA departamento vadovu, galėjo prisidėti prie SAPARD lėšų grobstymo. Įtariamasis buvo Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Generalinės prokuratūros pareigūnų sulaikytas šio antradienio popietę dabartinėje savo darbo vietoje LVPA patalpose.

Iškart po sulaikymo jo darbo vietoje buvo atlikta krata. LVPA pranešė, kad krata atlikta tik M.Vilčinsko kabinete. Kiti agentūros darbuotojai tikrinti nebuvo. LVPA laikinai sustabdė M.Vilčinsko įgaliojimus.

Rasta reikšmingos medžiagos

Kratos metu, kaip “Kauno dienai” sakė Generalinės prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka, “rasta bylos tyrimui reikšmingos medžiagos, kuri dabar nagrinėjama”.

Pranešama, kad kiek anksčiau buvo suimtas ir buvęs LVPA Kontrolės departamento priežiūros skyriaus vadovas Tomas Ulinauskas. Jis agentūroje nebedirba nuo praėjusių metų gruodžio 1 dienos.

M.Vilčinskas įtariamas prieš trejus metus aplaidžiai vykdęs savo tuometes NMA departamento vadovo pareigas ir sudaręs sąlygas Jonavos rajone registruotai fiktyviai bendrovei “Šilų paukštynas” gauti apie 200 tūkstančių litų iš ES fondų.

Siekė dar 800 tūkstančių

Neoficialiais duomenimis, pagrindiniai vadinamosios “Šilų paukštyno” aferos organizatoriai buvo vienos Kauno gaujos vadeiva Bronislavas Sirutis ir buvęs M.Vilčinsko pavaldinys T.Ulinauskas. Įtariama, kad prieš ketverius metus Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetas B.Sirutis kreipėsi į tuo metu dar Nacionalinėje mokėjimo agentūroje (NMA) dirbusį savo vaikystės draugą T.Ulinauską, kad šis padėtų pagrobti Europos Sąjungos Kaimo rėmimo fondo SAPARD pinigus.

Pinigų grobstymui buvo pasirinkta netoli Kauno esanti neveikianti “Šilų paukštyno” bendrovė. Klastodami dokumentus nusikaltėliai suspėjo gauti 198,8 tūkst. litų Europos Sąjungos pinigų ir ketino netrukus gauti dar apie 800 tūkst. litų. Tuomet šiai aferai kelią užkirto Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai.

Tyrėjai išsiaiškino, kad vienas šios aferos sumanytojų - tuometis NMA Marijampolės skyriaus kaimo plėtros specialistas T.Ulinauskas suklaidino kelis bendradarbius, kad šie padėtų “Šilų paukštynui” gauti SAPARD lėšų.

Pareigūnai dėl aplaidaus savo pareigų vykdymo tuomet pareiškė įtarimus penkiems NMA darbuotojams, tarp jų - ir dabartiniam LVPA direktoriaus pavaduotojui M.Vilčinskui.

Sutartys, privertusios atsistatydinti

Dėl vadinamojo SAPARD lėšų grobstymo 2003 metų viduryje turėjo atsistatydinti tuometinis NMA vadovas Evaldas Čijauskas. Jis dar 2002 metais pasirašė sutartį su “Šilų paukštyno” bendrovės direktoriumi prisistačiusiu Žilvinu Burinsku.

Kartu su Ž.Burinsku fiktyvius dokumentus paramai gauti rengė viešosios įstaigos “Žemės ūkio ir kaimo plėtros centras” direktorius Andrius Pakštaitis. Buvo parengti paramos iš SAPARD fondo gavimui reikalingi suklastoti dokumentai - verslo planas, paraiška ir kiti. Jie buvo pateikti NMA Kauno plėtros programų skyriui. Įtariama, kad T.Ulinauskas ir M.Vilčinskas galėjo daryti įtaką, kad šiems projektams buvo uždegta “žalia šviesa” ir sutartys parengtos pasirašyti. Pagal sutartį į “Šilų paukštyno” sąskaitą buvo pervesta beveik 200 tūkst. litų. Šios lėšos neva turėjo būti skirtos statybos ir renovavimo darbams paukštyne, tačiau atiteko tiesiai sukčiams į rankas.