Tarptautinė publika klausėsi M.K.Čiurlionio


2005-01-29
Žilvinė PETRAUSKAITĖ
Tarptautinė publika klausėsi M.K.Čiurlionio

Vienoje garsiausių pasaulio salių - Berlyno filharmonijoje - skambėjo ir Baltijos šalių klasikinė muzika.

Tarptautinis Vokietijos-Skandinavijos jaunimo orkestras, kurio meno vadovas - kompozitorius ir dirigentas Andreasas Peer Kėleris (Andreas Peer Kaehler), susirinkęs į tradicinę orkestro savaitę, šiemet grojo M.K.Čiurlionio simfoninę poemą “Miške”, latvių kompozitorės Santos Ratniece “Žvilgantį pasivaikščiojimą”, esto Eduardo Tubino koncertą kontrabosui ir orkestrui bei Modesto Musorgskio “Parodos paveikslėlius”. Šie kūriniai pasirinkti pažyminti Baltijos šalių narystės ES pradžią, E.Tubino 100-ąsias ir M.K.Čiurlionio 130-ąsias gimimo metines.

Vokietijos-Skandinavijos jaunimo orkestro savaitė - tai tarptautinis orkestro kursas jauniems muzikantams, muzikos studentams ir moksleiviams, besirengiantiems tapti profesionaliais orkestro atlikėjais. Tai puiki proga kūrybingam jaunimui susipažinti su užsienio šalių koncertiniais podiumais. Vokietijos-Skandinavijos jaunimo orkestro savaitė - kultūrinį bendradarbiavimą tarp Europos šalių skatinanti nekomercinė organizacija, remiama Skandinavijos valstybių ir daug metų kuruojama Berlyno burmistro Klauso Voveraito. Šiais metais 29 kartą į orkestro savaitę buvo susirinkę daugiau nei šimtas jaunųjų muzikantų iš 15 šalių. Tarp jų - 3 lietuviai: Giedrė Mundinaitė ir Kristina Buckutė iš Muzikos ir teatro akademijos Kauno fakulteto bei Mikas Dulevičius iš Klaipėdos universiteto.

Pasak Vokietijos-Skandinavijos jaunimo orkestro vadybininko asistentės Ilonos Adomavičiūtės, orkestro savaitės metu vyko ne tik koncertai, Vokietijos sostinės publiką supažindinę su beveik nežinoma muzika. Taip pat vyko lietuvių literatūros ir M.K.Čiurlionio fortepijoninės muzikos vakarai, mokslinės diskusijos apie šio lietuvių menininko indėlį į Europos muzikos ir dailės istoriją. Šiaurės šalių ambasadose buvo pristatyta M.K.Čiurlionio kūryba.