Startavo DVD gamykla


2005-05-19
Renaldas GABARTAS
Startavo DVD gamykla

Vilniaus verslininkai tapo pramoninės diskų gamybos Baltijos šalyse pionieriais

Vienintelė Baltijos šalyse kompaktinių diskų gamintoja “Baltic Optical Disc” (BOD) vakar Vilniuje atidarė pirmąją Baltijos šalyse ir vieną moderniausių Europoje DVD diskų gamybos liniją. Specialistų teigimu, vilniečių įsigyta įranga yra moderniausia, kokią tik galima įsigyti, todėl ją naudojant bus galima gaminti šiuo metu dar tik kuriamų “Blu-ray” ar HD-DVD standartų produkciją.

Nauji rinkos poreikiai

Pasirinktosios pramoninės DVD diskų gamybos linijos “STEAG HamaTech DVD” pirkimas ir montavimas BOD atsiėjo apie 5 mln. litų. Ši įranga leidžia per metus pagaminti iki 10 mln. vnt. DVD diskų. Pasak įmonės direktoriaus Vlado Sakalausko, pirmaisiais veiklos metais tikimasi išnaudoti tik apie pusę realių pajėgumų, o rezervą išsaugoti ateičiai, nes DVD gamyba visame pasaulyje sparčiai auga.

“Tyrimų bendrovės “In-Stat” duomenimis, pasauliniai DVD diskų pardavimai per ateinančius keletą metų augs apie 20 proc. kasmet. 2004-aisiais DVD diskų pasaulyje parduota už 33 mlrd. dolerių, o 2009-aisiais rinkos vertė pasieks 76,5 mlrd. dolerių”, - pasakojo V.Sakalauskas.

Toks augimas siejamas su sparčiai tobulėjančiomis kompiuterinėmis technologijomis, žaidimų kūrėjų ambicijomis, didėjančiais leidybinių kompanijų užmojais ir panašiais verslo pasaulio poreikiais, kurių negalima patenkinti naudojant įprastus kompaktinius diskus (CD).

“Jei į CD telpa 700 megabaitų informacijos, tai į patį kukliausią DVD diską telpa 6 kartus daugiau informacijos. HD-DVD standarto laikmena, kurią mes taip pat esame pasirengę gaminti, talpina 25 gigabaitus duomenų - šiandien netgi nėra grotuvų ir skaitytuvų, kurie naudotų tokius diskus. Taigi, mes užbėgome rinkos poreikiams už akių mažiausiai penkeriais metais”, - tvirtino vienas BOD savininkų Vidmantas Janulevičius.

Taikiklyje - Skandinavija

Pasakodami apie verslo planus BOD vadovai teigė, jog rengiamasi aptarnauti ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Estijos, Rusijos įmones, taip pat aktyviai skverbtis į Suomijos, Švedijos bei Norvegijos rinkas. Ypač daug vilčių siejama su didžiųjų Skandinavijos katalogų leidėjais, kurių skelbiamuose tenderiuose Lietuvos įmonės visus turėtų nokautuoti kaina - lietuviški DVD bus iki 20 proc. pigesni.

“Kinijos valdžia dotuoja ne ryžių augintojus, o informacinių technologijų srityje dirbančias įmones, todėl, tarkim, įrašomi DVD diskai, nepaisant solidžių transportavimo išlaidų, yra beveik dvigubai pigesni už europietiškus analogus. Su šios Azijos šalies produkcija negalėtume konkuruoti netgi mes, tačiau lietuviški DVD diskai neabejotinai privers peržiūrėti šiame sektoriuje dirbančių Skandinavijos ir Rytų Europos įmonių paslaugų kainoraščius”, - prognozavo V.Sakalauskas.

BOD vadovai sako, kad mūsų šalies, Latvijos, Estijos, Rusijos leidėjų užsakymu yra numatę pagaminti 3-5 mln. DVD diskų ir gauti mažiausiai apie 5,5 mln. litų pajamų. Kitais metais planuojame iš DVD gamybos gauti iki 10 mln. litų pajamų.

Didžiausiu savo koziriu BOD vadina galimybę Lietuvos leidėjams siūlyti geresnes kainas ir greitesnius gamybos tempus. Bendrovės atstovų vertinimu, vietos užsakovams nuo šiol bus daug patogiau leisti DVD filmus, žaidimus, kitą audiovizualinę medžiagą.

“Visose Baltijos šalyse turime stiprias atstovybes. Taline šių metų spalį ketiname atidaryti analogišką kompaktinių diskų gamyklą, kuri turėtų tapti tramplinu į Skandinavijos rinką. Kitu mūsų prioritetu bus Rusijos rinka. Stengėmės kuo toliau žvilgtelėti į ateitį, todėl investavome į tokią įrangą, kuri dar ne vienerius metus leis visiškai patenkinti augančius regiono įmonių poreikius”, - dėstė “Baltic Optical Disc” direktorius.

BOD su nauja įranga gamins DVD-5, taip pat pažangiausių DVD-9 ir DVD-10 standartų diskus, kuriuose telpa žymiai daugiau informacijos. Pagrindiniai produktai, įrašomi į DVD diskus, ir šiemet išliks filmai bei kompiuteriniai žaidimai.

Filmuotos “Anties” premjera

Vakar buvo pristatytas ir pirmasis naujosios BOD gamybinės linijos produktas - legendinės roko grupės koncertas “Antis gyva!” 2003-iųjų gruodį Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose įvykęs teatralizuotas “Anties” šou įrašytas DVD formate.

“Džiaugiamės, kad pirmasis Lietuvoje ir visose Baltijos šalyse DVD formate atkurtas kūrinys - “Anties” koncertas. Paremdami šio koncerto išleidimą norime prisidėti prie dar vieno bene iškiliausios Lietuvos roko grupės įamžinimo muzikos ir visos šalies istorijoje”, - vakar vykusio oficialaus DVD linijos atidarymo metu kalbėjo “Baltic Optical Disc” vadovas V.Janulevičius.

Grandiozinis teatralizuotas koncertas Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose buvo kokybiškai nufilmuotas trimis vaizdo kameromis.

Kaip teigia filmo kūrėjai, prie šio projekto jie plušėjo beveik pusantrų metų. Koncerto metu kiekvienas instrumentas buvo įrašytas atskirai, vėliau studijoje įrašas buvo suvestas į namų kino formato “5.1 Dolby Surround” garso takelį. Šį darbą atliko “Bravo” metų prodiuseris Artūras Pugačiauskas. Vaizdas sumontuotas ir parengtas gamybai įmonėje “ImPro”.

Dalis “Anties” DVD koncerto tiražo išleista ypatingoje, “kolekcinėje” A5 formato “digipack” pakuotėje su 28 puslapių knygele, kurioje visi tekstai pateikiami lietuvių ir anglų kalbomis.