Šiurpus radinys senovinėje kapinių kriptoje


2003-08-30
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Šiurpus radinys senovinėje kapinių kriptoje
Manoma, kad nužudytą motiną maiše palaidojo jos vienturtis sūnus

Vakar rytą senųjų Krakių kapinių kriptoje rastas liepos pabaigoje dingusios vietinės gyventojos lavonas.

Manoma, kad devyniasdešimt vienerių metų senolė buvo nužudyta ir įmesta į kriptos duobę, viliantis, kad niekas niekada jos čia neras.

Įtariant šiuo sunkiu nusikaltimu vakar rytą sulaikytas vienturtis velionės sūnus.

Ne paskutinį vaidmenį šioje dramoje suvaidinusi Krakių seniūnė Ramutė Ona Gaučienė vakar “Kauno dienai” teigė, jog nuo pat močiutės pasigedimo dienos buvo įsitikinusi, kad jos mirtis - smurtinė.

Pirmoji kapinių kaimynystėje gyvenusios Aleksandros Jakštienės pasigedo Krakių pašto viršininkė, pas kurią senolė dažnai užsukdavo pasiguosti gyvenimu.

Kad kažkur dingo močiutė, pastebėjo ir kaimynai. Už simbolinį atlygį (bulvių maišelį, vieną kitą litą) ji prižiūrėjo ne vieno Anapilin iškeliavusio kaimyno kapą. Senolė apeidavo prie pat jos namų buvusias kapines beveik kasdien. Jose palaidotas ir A.Jakštienės vyras - įtariamojo motinos nužudymu tėvas.

Žmonės pasidalijo savo nerimu su seniūne. Pastaroji, pasikvietusi kompanijon seniūnijos socialinę darbuotoją, nuskubėjo tiesiai į senolės namus. Į vienareikšmį seniūnės klausimą, kur paslėpei nužudytą motiną, A.Jakštienės sūnus atsakęs, kad ši išvažiavo paviešėti pas Akademijoje gyvenančius gimines.

Seniūnė šešiasdešimtmečiu A.Jakštienės sūnumi nepatikėjo. Į Krakius jis atsikėlė ne per seniausiai: kai pragėrė Panevėžyje turėtą butą, užsikorė su žmona senai motinai ant sprando. A.Jakštienė skundėsi, jog sūnus ją reketuoja, dar jam tebegyvenant Panevėžyje ir atvykstant į Krakes tik paviešėti.

Seniūnė “Kauno dienai” pasakojo pati iššniukštinėjusi beveik visus A.Jakštienės namo bei kiemo kampus. Neradus lavono, apie senolės dingimą pranešta Kėdainių rajono policijai. Pareigūnai paskelbė A.Jakštienės paiešką.

Galima teigti, kad dingusiosios lavoną surado Krakių seniūnijos kasininkė. Ketvirtadienį ji, kaip įprasta, su policijos apsauga vyko į banką pinigų. “Ar A.Jakštienė tik nebus paslėpta kur nors kapinių kriptoje?” - paklausė ji pareigūnų. Šie sukluso ir vakar rytą nusprendė patikrinti kasininkės versiją.

Moteriška intuicija nemelavo. Nustūmus ant kriptos plyšio užridentą akmenį, šalia jos duobėje esančių dviejų karstų aptiktas įtartinas ryšulys. Nors į maišą, polietileną bei skudurus susuktas lavonas jau buvo pradėjęs irti, kaimynai atpažino, jog tai dingusios senolės kūnas.

Dėl palaikų būklės vakar dar negalėta pasakyti, koks buvo močiutės likimas, tačiau kad jos mirtis buvo smurtinė, beveik neabejota. Netrukus iš namų su antrankiais išvežtas velionės sūnus. Pasak liudytojų, jį išlydėjusios žmonos paakyje “švietė” nemaža “mėlynė”.

Pasak šio įvykio aplinkybes tiriančių Kėdainių teisėsaugininkų, šešiasdešimtmetis velionės sūnus - vienintelis įtariamasis. Kol kas jis užsispyrėliškai tyli. Panašią taktiką pasirinkusi ir jo žmona.

Pagrindinė versija, jog močiutė užmušta reikalaujant iš jos pinigų “velnio lašams”.