Seimo Pirmininkas laukia skandalo atomazgos


2004-01-30
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Seimo Pirmininkas laukia skandalo atomazgos
Susitikimuose su Kauno vadovais ir akademine visuomene Artūras Paulauskas neslėpė, kad Prezidento apkaltos rezultatai priklausys nuo socialdemokratų pozicijos

Vakar Kaune viešėjusiam parlamento vadovui Artūrui Paulauskui nepavyko išvengti klausimų apie Lietuvą krečiantį Prezidentūros skandalą. “Laukiame atomazgos. Būkime atviri: tolesnis procesas - socialdemokratų rankose. Jie užima laukimo poziciją. Tuo tarpu Lietuvoje suaktyvėjo radikaliosios jėgos. Baisu, kad situacija neperaugtų į gatvės sprendimus”, - Kauno universitetų rektoriams teigė Seimo Pirmininkas.

Pietavo su meru

A.Paulauskas su Kauno miesto vadovais susitiko restorane “Medžiotojų užeiga”. “Kalbėjomės apie miestui svarbius investicinius projektus, aptarėme Lietuvos politinę situaciją. Mūsų pozicijos sutapo”, - tvirtino parlamento vadovas.

“Kauno dienos” šaltinių teigimu, daug dėmesio buvo skirta Prisikėlimo bažnyčiai ir Botanikos sodui. Taip pat buvo aptarta ir miesto politinė situacija - nemažai dėmesio sulaukė liberaldemokratų ir Darbo partijos. A.Paulauską domino, kokią įtaką šios partijos turi laikinojoje sostinėje.

Seimo Pirmininkas neslėpė, kad kalbėta ir apie praėjusią savaitę vykusį Prezidento Rolando Pakso vizitą Kaune. “Apsikeitėme nuomonėmis. Kiekvienas turi teisę pareikšti savo poziciją. Kartais būna atvejų, kai tai būtina padaryti”, - teigė A.Paulauskas.

Tuo tarpu Kauno meras Arvydas Garbaravičius susilaikė nuo politinių komentarų. “Nekomentuoju”, - tvirtino meras, paklaustas apie praėjusios savaitės Prezidento boikotą.

Rektoriai ragina keisti įstatymą

Susitikime su Kauno aukštųjų mokyklų vadovais Seimo Pirmininkas išgirdo konkrečių pasiūlymų, kaip būtų galima padėti universitetams. VDU rektoriaus Vytauto Kaminsko teigimu, akademinė visuomenė turi būti pasirengusi permainoms, kai Lietuva įstos į Europos Sąjungą.

“Norėtųsi, kad bendroje Europos erdvėje mūsų universitetai būtų ne provincijos lygio, o solidūs partneriai”, - teigė rektorius.

Nemažai dėmesio buvo skirta aukštojo mokslo finansavimui. Universitetų vadovai atkreipė dėmesį, kad valstybė deklaruoja skirianti kur kas daugiau lėšų, nei tai iš tiesų daro. Dalį pinigų universitetai patys užsidirba, tačiau ataskaitose tai neatsispindi.

Rektoriai taip pat akcentavo problemą, susijusią su universitetų turtu. “Jeigu norime parduoti nereikalingas patalpas, turime kreiptis į Turto fondą. Prarandame apie 10 procentų lėšų. Būtų galima priimti įstatymo pataisą. Tokiu būdu, universitetai galėtų daugiau lėšų skirti investicijoms”, - teigė V.Kaminskas.

A.Paulauskas pritarė šiam rektorių pasiūlymui bei žadėjo peržiūrėti įstatymus ir parengti jų pataisas. Seimo Pirmininkas taip pat paneigė kalbas, kad rengiamasi pertvarkyti universitetų valdymo modelį. “Negirdėjau, kad kas nors rengtų tokį įstatymo projektą. Kadencija baigiasi, todėl neketiname priimti kardinalių sprendimų”, - sakė parlamento vadovas.

Domėtasi, kas užims R.Pavilionio vietą

Akademinio jaunimo lyderiai vakar sutarė su A.Paulausku, kad artimiausiomis savaitėmis pasirašys savotišką bendradarbiavimo sutartį. Išgirdęs, kokius pažadus turi duoti studentams, Seimo Pirmininkas atsakė lakoniškai: “Nėra problemų”.

Dauguma studentų reikalavimų sutapo su rektorių norais: kurti akademinius miestelius, Lietuvos aukštojo mokslo diplomai turėtų būti pripažinti užsienyje ir t.t. Paklaustas, ar studentai turėtų veltis į valstybėje vykstančius procesus, parlamento vadovas teigė, kad negalima likti abejingiems.

“Nenoriu kalbėti apie politikavimą, tačiau studentai turi būti pilietiškai aktyvūs. Negalima likti abejingiems. Akademinis jaunimas visada buvo priekyje. Ir šioje situacijoje matau, kad studentai vieninteliai nedviprasmiškai pareiškė savo nuomonę”, - sakė A.Paulauskas.

Akademinį jaunimą domino, kas vietoj Rolando Pavilionio užims Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko postą. “Jūsų kolega, socialliberalų frakcijos narys Valerijus Simulikas”, - sakė A.Paulauskas, priminęs, kad V.Simulikas šiuo metu tęsia studijas universitete.

Vakare Seimo Pirmininkas susitiko su Naujosios sąjungos Kauno skyriaus nariais. “Kalbėjome apie partijos narių aktyvumą ir pasirengimą rinkimams”, - teigė jis. A.Paulauskas neslėpė, kad Kauno socialliberalams išsakė ir nemažai priekaištų.