Saugūs kilimai ir nusileidimai


2005-01-08
Julius LENČIAUSKAS
Saugūs kilimai ir nusileidimai

Kėlimo įrenginių kontrolieriams Kaune įteiktas akreditavimo pažymėjimas

Viešoji įstaiga “Kėlimo įrenginių priežiūros tarnyba” (KĮPT) dirba nuo 1997 metų. Pagrindinė veikla - pavojingų įrenginių techninės būklės įvertinimas. Aptarnavimo zonoje veikia apie 3000 liftų, kurie sudaro apie pusę tokių šalies įrengimų. Tarnybos specialistai tikrina ir eskalatorius, kėlimo kranus, funikulierius ir jų įrangą. Be to, ekspertai dalyvauja tiriant įrenginių avarijų priežastis bei jų darbo sutrikimus, pateikia pasiūlymus dėl mechanizmų tobulinimo.

KĮPT specialistai su pavojingų kėlimo mechanizmų savininkais sudaro sutartis apie naujo įrenginio įvertinimą ir vėlesnę techninę priežiūrą. Darbo vis daugėja, nes, pavyzdžiui, 2003 metų pradžioje buvo sudarytos tik 165 sutartys dėl 763 potencialiai pavojingų mechanizmų priežiūros, metų pabaigoje darbo apimtys padidėjo tris keturis kartus.

Tarnybos ekspertai 2003 metais atliko 3189 techninius patikrinimus. Kiekvienam darbuotojui teko po 637. Dauguma iš jų buvo planiniai, bet būta ir netikėtų apsilankymų. Per minėtą laikotarpį be eilės patikrinta 11 liftų, 57 keliamieji kranai, 154 neregistruojami įrenginiai. Specialistai nustatė, kad 721 liftu, 159 keliamaisiais kranais, 11 eskalatorių ir kai kuriais kitais mechanizmais leista naudotis tik su išlyga - kai bus pašalinti trūkumai. Dešimtys mechanizmų buvo pripažinti netinkamais ir jų veikla uždrausta.

Tačiau KĮPT ekspertai savo klientų nešiurpina baudomis, nes tai nėra jų funkcija. Pagal KĮPT dokumentus baudas skiria Valstybinė darbo inspekcija. Ši veikla labai panaši į automobilių techninės apžiūros stočių darbą, kuriose įvertinama transporto techninė būklė ir nusprendžiama, ar ja galima naudotis.

KĮPT žmonės rengė patys ir plačiai dalyvavo giminingų institucijų seminaruose, kėlė profesinę kvalifikaciją. Tokio darbo rezultatas - Lietuvos nacionalinio akreditacijos biuro įteiktas pažymėjimas, kurį neseniai KĮPT vadovams įteikė šio biuro direktorė Irena Mikelionienė.

Kauno vicemeras Antanas Balutis šia proga pasidžiaugė, kad naujų solidžių įstaigų įsikūrimas - miesto ekonominio atsigavimo požymiai. Akreditavimo šventėje dalyvavo nemažai svečių iš Vilniaus, kitų šalies miestų, todėl A.Balutis nepraleido progos paagituoti drąsiau perkelti firmas į Kauną ir “palikti automobilių ir valdininkų kamščiais varginamą sostinę”. Be to, Kaune lengviau susirasti patalpas, pigesnis gyvenimas.

Liftų įmonių asociacijos prezidentas, bendrovės “Kauno liftai” generalinis direktorius Jonas Guzavičius pasidžiaugė, kad mieste daugėja naujų liftų. Tokių pastaruoju metu įrengta beveik 70 namų, todėl KĮPT ekspertams bus lengviau dirbti, nes žmonės turės daugiau laiko aptarnauti įrenginius kituose rajonuose. Anot I.Mikelionienės, duomenys apie šią tarnybą perduoti į Europos Komisijos generalinį direktoratą, iš kurio tikimasi europinio pripažinimo. Tada KĮPT ekspertai galės tikrinti įrengimus visoje Europos Sąjungoje.

Tarnybos ekspertų šventėje buvo pasakyta daug linkėjimų, nes dalyvavo gana daug visuomeninių organizacijų ir ne tik Kauno įmonių vadovų - esamų ir būsimų KĮPT klientų. O Kauno apskrities viršininko administracijos atstovas palinkėjo, kad kruopščiai ekspertų prižiūrimi pavojingi mechanizmai ne tik saugiau pakiltų, bet taip pat ir nusileistų.