Revanšas prieš atostogas


2006-06-09
Revanšas prieš atostogas

Stipriausia Kauno studentų krepšinio komanda laikyti egzaminų ir poilsiauti eina ramia galva

Sportininkai žino, kad vasarą galvoti apie praėjusio sezono nesėkmes ir trokšti revanšo nėra pats maloniausias poilsis. VDU krepšininkams to daryti nebereikės. Tartu mieste, Estijoje, vykusiose XXII Baltijos studentų žaidynėse SELL VDU krepšininkai pajuto saldų laimėjimo skonį, atsirevanšavo Šiaulių universiteto ekipai už pralaimėjimą Lietuvos studentų lygos finale.

“Tikrai geras jausmas. Mažai kas mus laikė lyderiais, todėl pergalė buvo tikrai saldi. Šį sezoną nemanėme, kad galime laimėti”, - po to, kai Kaunui buvo perduota kitų metų SELL varžybų šeimininkų vėliava, kalbėjo VDU ekipos žaidėjas Paulius Počiuipa.

Nelaikė favoritais

VDU ekipa yra stipriausia Kauno krepšinio komanda, pastaruosius kelerius metus jai pavykdavo iškovoti ir Lietuvos studentų lygos čempionų titulus. “Šiemet pritrūko sėkmės ir, ko gero, pajėgumo. Šiaulių universiteto ekipa pasirodė stipresnė, todėl sezoną baigėme kiek nusiminę”, - sakė VDU komandos treneris Arūnas Juknevičius. Tačiau ir jo, ir kitų komandos žaidėjų dabar nebeslegia pralaimėjimo kartėlis. Pasibaigus LSKL sezonui, komanda žinojo, kad turės dar vieną galimybę ir ja pasinaudojo.

Tris dienas vykusio SELL žaidynių krepšinio turnyro metu ypač lietuvių studentų dėmesys krypo į krepšinio aikštelę, kurioje kovėsi pačios pajėgiausios Šiaurės ir Rytų Europos šalies krepšinio komandos. Studentai žavėjo geru žaidimu, sumania taktika, o studentės - naujoviška sportine apranga, suknelėmis, išryškinančiomis kūno formas.

“Oficialiose varžybose merginos tokia apranga startavo pirmą kartą, - pastebėjo VDU komandos treneris Arūnas Juknevičius. - Vis dėlto man labiau rūpėjo, kad gerai pasirodytų mano vadovaujama vaikinų komanda, juo labiau kad iki paskutinės minutės nebuvo aišku, kurie krepšininkai galės rungtyniauti”.

Kai Kauno “Žalgirio” ekipa finalo seriją pralaimėjo “Lietuvos rytui”, prie VDU ekipos prisijungė žalgiriečiai Darius Šilinskis ir Mantas Kalnietis. Be to, treneriui nerimą kėlė ir tai, kad pastaruosius septynerius metus SELL žaidynių auksu pasipuošdavo tik Šiaulių universiteto krepšininkai.

Vienybė visuomet buvo išskirtinis VDU komandos bruožas. Komandos senbuvis Paulius Motiejūnas savo automobiliu žalgiriečius atvežė į Estiją. “Išėmė priekinę sėdynę, kad Dariui būtų kur kojas ištiesti”, - šypsojosi komandos nariai.

Per trumpos lovos

Tris dienas vykusiose žaidynėse, kuriose susirungė 16 stipriausių studentiškų krepšinio komandų iš Estijos, Latvijos, Lietuvos, Suomijos, Lenkijos ir Serbijos, į kitą etapą pateko aštuonios komandos, tarp jų ir VDU krepšininkai, sėkmingai nurungę Latvijos universiteto ir dviejų Estijos universitetų komandas.

Finale VDU krepšininkai nugalėjo praėjusių metų Europos studentų čempionato 2-osios vietos laimėtoją - Serbijos Nisos universitetą.

Krepšininkai sako net neradę laiko apžiūrėti Tartu miesto įžymių vietų, nes kasdien tekdavo žaisti po dvejas rungtynes. “Tokio įtempto grafiko seniai neturėjome. Į bendrabutį, kuriame gyvenome, grįždavome pavargę. Be to, ir maistas buvo labai kuklus”, - sakė Paulius Počiuipa. Kai kurie krepšininkai neturėjo galimybės gerai pailsėti - bendrabučio lovos pasirodė per trumpos.

Po rungtynių lietuviai rado laiko pabendrauti su kitų šalių sportininkais. Kinai ypač noriai fotografavosi su aukščiausiu lietuviu Dariumi Šilinskiu. Tuo tarpu lietuvių ekipa nusifotografavo prie Tartu simboliu vadinamos besibučiuojančių studentų skulptūros, vėliau šios skulptūros kopija buvo įteikta už pergalę krepšinio turnyre.

“Sportininkai buvo skirtingi: vieni tik norėjo pabendrauti, kiti - kautis sporto arenoje”, - pastebėjo krepšininkai. Kitais metais lietuviai vėl žada kautis dėl aukščiausių vietų, nes žaidynės vyks Kaune.

Per egzaminus jaudinasi mažiau

Dabar studentams rūpi egzaminai ir atostogos. “Tikrai pavargstame nuo krepšinio, - sakė P.Počiuipa. - Pavyzdžiui, Paulius Jankūnas rungtyniavo keliais frontais ir be atostogų, todėl krepšinis tikrai pabosta. Ir man norisi šiek tiek pabūti be kamuolio”.

Egzaminai krepšininkus jaudina mažiau nei svarbus mačas. “Studijuoju jau antrojoje magistrantūroje, todėl esu pripratęs prie mokslų. Žinau, kurioje vietoje reikia pasitempti, kiek dėmesio skirti vienam ar kitam dalykui”, - sakė VDU ekipos žaidėjas.

Tačiau nei jis, nei kiti komandos nariai vasarą nežada atsipalaiduoti. “Iki tol dar laukia turnyras Portugalijoje, kuriame kausis stipriausios studentų ekipos”, - sakė P.Počiuipa.

Ekipos treneriai, komplektuodami komandą, neturi problemų - perspektyviausi šalies talentai noriai renkasi šią aukštąją mokyklą, kur jiems sudarytos palankios sąlygos studijuoti ir sportuoti. “Nors išrinktas naujas aukštosios mokyklos rektorius, tačiau esu tikras, kad ir jis taip pat yra tikras krepšinio fanas”, - jokių pokyčių neprognozuoja treneris.

Komanda nesirengia atsisakyti tikslo kitais metais apginti stipriausios studentų lygos krepšinio komandos vardą. Komandoje nemažai jaunų žaidėjų, į VDU ketina stoti ir kai kurie kiti garsūs, talentingi jaunieji krepšininkai. “Su kitomis Kauno ekipomis teks pasistengti, kad miestas vėl susigrąžintų krepšinio sostinės vardą”, - sakė studentai.