Parkas kardinolui atminti


2006-02-18
Virginija SKUČAITĖ
Parkas kardinolui atminti

Žasliai, iki šiol garsėję traukinių avarijomis, netrukus turėtų tapti patrauklia sakraline vietove

Kaišiadorių vyskupo Juozapo Matulaičio iniciatyva ir sprendimu, Žaslių seniūnijos Guronių kaime kuriamas sakralinis Rožinio slėpinių parkas “Tėviškės šviesa”. Šiam itin originaliam parkui parinkta kardinolo Vincento Sladkevičiaus sodybos žemė. Įrengiant parką jau atlikta daugybė svarbių darbų, o būsimuosius iš dalies parėmė ir Lietuvos Vyriausybė, neseniai paskyrusi kardinolo atminimui įamžinti ketvirtį milijono litų.

Gražiausias pasveikinimas

Žaslių seniūnijos Guronių kaimo pakraštyje, V.Sladkevičiaus gimtinėje, stovi didžiulis kryžius. Kai būsimajam kardinolui buvo maždaug 18 metų, jo tėvai įsikūrė naujoje vietoje, kurioje dabar ir kuriamas Rožinio slėpinių parkas.

Anot Kaišiadorių vyskupo J.Matulaičio, šiam parkui V.Sladkevičiaus tėviškė parinkta neatsitiktinai. Mat tokiu būdu siekiama įamžinti ne tik kardinolo, bet ir jo labai brangintą rožinio maldą, kurią laikė gražiausiu pasveikinimu Dievo Motinai.

Religinės ir valstybinės minties simbiozė

Vyskupo J.Matulaičio išpirktoje kardinolo V.Sladkevičiaus sodybos žemėje (beveik 10 ha) yra du pilkapiai, gilus melioracijos griovys, kuriuo teka vanduo. Sodybai priklausiusios žemės pakraštyje jau pastatytas akmuo kardinolo tėviškei atminti, įrengta erdvi aikštelė automobiliams, išasfaltuotas įvažas prie būsimo sakralinio parko, pastatyta Šv.Mergelės Marijos skulptūra ir penkios koplyčios. Palikta vieta centrinės koplyčios statybai. Šio sakralinio parko projekto autorius - architektas Stasys Petrauskas.

Penkių koplytėlių paveiksluose norima parodyti visą rožinį, nes Popiežius Jonas Paulius II papildė jį ketvirtąja dalimi. Paveikslai nutapyti ketursienių gelžbetoninių koplytėlių išorinėse sienose. Dvidešimtyje paveikslų - jų dydis 3,5x2,5 m - rožinio slėpiniai menine forma sujungti su Bažnyčios gyvenimo istorija. Tokie diptichai (dviejų dalių paveikslai) leidžia įtaigia menine kalba prabilti apie svarbius religinius ir istorinius Lietuvos valstybei momentus.

Visų dvidešimties paveikslų (kiekviename yra ir paaiškinamieji tekstai) autorius - profesorius Antanas Kmieliauskas.

Jau panaudota apie 800 tūkstančių litų

Sakraliniame parke dar reikia atlikti daugybę darbų, norint priimti pirmuosius lankytojus. “Didžiulių lėšų prireiks vandentiekiui, elektrai atvesti, valymo įrenginiams. Juk planuojame kelis pastatus lankytojų reikmėms pastatyti, o kur dar centrinės koplyčios statyba. Jei atsirastų rėmėjų, gal ir senelių ar rekolekcijų namus pastatytume. Gal praverstų ir kaimiškų amatų atgaivinimui skirtos patalpos...” - samprotavo prie Rožinio slėpinių parko projekto palinkęs vyskupas J.Matulaitis.

Anot vyriausio amžiumi, bet sportiškiausio Kaišiadorių rajone Žaslių seniūno Algimanto Mataičio, įrengiant Rožinio slėpinių parką jau panaudota apie 800 tūkstančių litų. Nuoširdžiai talkina Kaišiadorių miškų urėdija, bendrovė “Lietuvos geležinkeliai”. Tikimasi, kad atsiras ir kitų rėmėjų. Seniūnas tiki gražia sakralinio parko ateitimi. “Pernai pavasarį ant pastatytos Dangiškosios Motinos skulptūros (baltas akmuo buvo atgabentas net iš Indijos) galvos mačiau stovintį gandrą. Šis paukštis kiekvienai vietovei atneša laimę”, - įsitikinęs seniūnas.