Pamokos tema — streikas


2008-03-06
Aldona KIBIRKŠTIENĖ
Pamokos tema — streikas

Vakar ryte šimtai kauniečių sprendė dilemą: ar vesti vaikus į mokyklą, jei streikuoja mokytojai. Prie streiko prisijungusiose keturiose Kauno mokyklose pamokas daugiausia vedė jų vadovai.

Vietoj mokslo – krepšinis

Prie neterminuoto streiko žadėjo prisijungti per 20 Kauno mokyklų, tačiau vakar mokytojai nedirbo keturiose: Senamiesčio ir Šilo pradinėse, Šančių ir Rokų vidurinėse.

Senamiesčio pradinėje mokykloje prie durų pasitiko užrašas „Mokytojų streikas“. Jį surengė profesinės sąjungos „Sandrauga“ grupė, vienijanti apie 20 pedagogų. Pamokos nevyko, nors mokytojai ir buvo mokykloje. Dauguma jų rengėsi vykti į mitingą Vilniuje.

„Streiko nepalaiko trys pirmokų ir viena tikybos mokytoja.

Visi kiti nepabūgome pakovoti už savo teises ir geresnius atlyginimus. Nemanome, kad elgiamės drastiškai, turime teisę taip išreikšti savo poziciją“, – visų streikuojančių kolegų nuomonę išsakė profsąjungos grupės vadovė mokytoja Diana Boskienė. Ji sakė, kad streikuodami mokytojai reikalauja ir geresnių darbo sąlygų, socialinių garantijų, mažesnių krūvių, galimybės klasėse dirbti su mažiau vaikų.

Mokytojų kambaryje streikuojančios pedagogės piešė plakatus, kuriuos ketino vežtis į sostinę. Jų mokinius klasėse tuo metu prižiūrėjo mokyklos direktorė Nijolė Vitkauskienė, pavaduotoja Zita Slaninienė ir tikybos mokytoja Laima Pukienė. „Tėvus įspėjome, kad pamokos bus kitokios nei įprasta. Jie mus suprato ir pretenzijų nereiškė“, – pasakojo ketvirtaklasių mokytoja Julija Garšvienė. Visi ketvirtokai su direktoriaus pavaduotoja buvo išvykę į Saugaus eismo mokyklą, paskui sporto salėje žaidė krepšinį.

Klasėje – keletas jaunuolių

„Stengiamės, kad vaikai nedykinėtų, visi būtų kuo nors užimti. Nedraudėme profsąjungai organizuoti streiką, ji turi tokią teisę“, – kalbėjo Senamiesčio pradinės mokyklos direktorė Nijolė Vitkauskienė.

Pirmosios „b“ klasės mokytoja Eglė Brazaitienė aiškino nesiryžusi palikti mokinių vienų. Ji streikuojančių kolegų nesmerkia, bet, jos nuomone, galima rasti kitokių būdų, kaip atkreipti į save Vyriausybės dėmesį ir pakovoti už geresnius atlyginimus.

Kitos pirmokų mokytojos Rasa Staniunaitienė ir Danutė Abromavičienė irgi buvo savo darbo vietose. Pamokos, sakė pedagogės, joms svarbiau už bet kokias mokytojų akcijas.

Šančių vidurinė mokykla vakar buvo apytuštė. „Žinojome, kad mokytojai streikuos. Jie iš anksto mums pasakė, kad nebus pamokų ir prašė suprasti. Jei kitaip negali pasiekti savo tikslų, tegul bando tokiu būdu“, – kalbėjo mokinių tarybos narė vienuoliktokė Lina Slavickaitė. Į mokyklą vakar atėjo tik keletas jos bendraklasių, kiti liko namuose.

Šančių vidurinės mokyklos direktoriaus Romano Jasulaičio teigimu, iš viso mokykloje mokosi per 600 mokinių, vakar susirinko gal 60-70. Labiausiai prarasti pamokų nenorėjo egzaminams besirengiantys abiturientai. Jie prašė mokytojų rengti konsultacijas tų dalykų, kurių egzaminus laikys.

Anglų kalbos mokytoja Gražina Gurskienė su būreliu dvyliktokų dirbo savo kabinete. „Tai – ne pamoka. Konsultuoju vaikus nemokamai, streikuoju kartu su visais“, – tikino pedagogė.

Įspėjo vaikų tėvus

Lietuvos profesinės mokytojų sąjungos (LPMS) Šančių vidurinės mokyklos grupės pirmininkė Ingrida Pagrandienė pripažino, kad streikas – kraštutinė priemonė, bet mokytojai kito kelio nematą. Streikui pritarė visi mokyklos pedagogai. „Pamokų nevesime tol, kol nebus priimtas mus tenkinantis Vyriausybės sprendimas dėl atlyginimų. Elgsimės taip, kaip nuspręs Nacionalinio streiko komitetas“, – dėstė profsąjungų lyderė. Jos teigimu, Darbo kodeksas streiko dalyvius apsaugo nuo atleidimo iš darbo ir kitokių sankcijų.

Atėję į mokyklą vaikai klasėse dirbo savarankiškai, juos prižiūrėjo koridoriuose budėję direktoriaus pavaduotojai, socialinė pedagogė ir psichologė. R.Jasulaitis sakė, jog mokiniams užduota daugiau namų darbų, kad jie streiko dienomis dirbtų savarankiškai. Visiems mokiniams klasių auklėtojai išdalijo įspėjimus apie streiką, kuriuos jie parnešė tėvams. „Jų priekaištų, kad nebus pamokų, nesulaukėme. Manome, tėvai mokytojų nesmerkia“, – samprotavo direktorius.

Pamokoje – tik fizikė

Rokų vidurinėje mokykloje pamoką vakar vedė tik viena pedagogė – fizikos mokytoja ekspertė Vanda Palubinskienė. „Negaliu kitaip. Kuo dėl mokytojų bėdų kalti vaikai?“ – trumpam palikusi prie fizikos uždavinių palinkusius mokinius komentavo pedagogė. Ant visų kitų klasių durų kabojo užrašas „streikas“. Koridoriuose nesimatė nė vieno moksleivio.

Anglų kalbos mokytoja Rasa Kavaliauskienė sakė, kad jai labiausiai gaila dvyliktokų. Jiems prieš egzaminus svarbi kiekviena pamoka. Bet jei vaikai paprašys konsultacijų, mokytoja sakė mielai sutiksianti. Abiturientams padėti, tikino lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas Egidijus Jankūnas, neatsisako nė vienas pedagogas.

„Kad nevyksta pamokos, kol kas ant mokytojų nepykstame. Bet nenorėčiau, kad streikas užsitęstų. Juk čia pat egzaminai, laiko jiems pasirengti ir taip nedaug“, – savo nuomonę apie mokytojų streiką išsakė abiturientė Eglė.

LMPS Rokų vidurinės mokyklos grupės pirmininkė mokytoja Vanda Mažeikienė neslėpė, kad šią savaitę pedagogai tikrai streikuos, o vėliau nuspręs, kaip elgtis.