Pagarba už gerumą ir nuopelnus miestui


2005-10-26
Rūta KANOPKAITĖ
Pagarba už gerumą ir nuopelnus miestui

Rytoj Rotušėje bus įteikti išskirtiniai miesto apdovanojimai - šiemet įsteigti Santakos garbės ženklai

Miesto Apdovanojimų taryba šiuos ženklus skyrė dešimčiai garbių kauniečių ir savo veikla Kaunui nusipelniusių užsieniečių. Kai kuriems - Čekijos ambasadoriui Peteriui Voznicai, Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktoriui Osvaldui Daugeliui apdovanojimai jau įteikti anksčiau, kiti juos atsiims iškilmingoje ceremonijoje. Tarp tų, kurių nuopelnai bus įvertinti Santakos garbės ženklais, - tarptautinio Pažaislio muzikos festivalio organizatoriai Petras Bingelis, Justinas, Krėpšta, Juozas Gudzinevičius, geradarys iš Italijos, Kaune įgyvendinantis labdaros projektus, Sergio Paterlinis, Kauno LEZ direktorių tarybos prezidentas Fredis Opsomeris, Kauno vyriausiasis policijos komisaras Algirdas Kaminskas.

Dailininko Aloyzo Jonušausko sukurti Santakos garbės ženklai yra trijų laipsnių. Pirmojo ir antrojo laipsnio ženklai savo dizainu primena po kaklu nešiojamą ordiną, trečiojo - segimą medalį.

“Džiugu, kad žurnalistų pastangomis į šios tarybos veiklą neakivaizdžiai įsijungia savo pastabomis, pasiūlymais ir miesto bendruomenė. Norisi padėkoti visiems, kurie savo patarimais padeda Apdovanojimų tarybai ieškoti geriausių sprendimų. Mes būtinai atsižvelgsime į žmonių pasiūlymus ir pasistengsime, kad kiekvienas, kurio darbai verti pagarbos, jos sulauktų”, - teigia Apdovanojimų tarybos pirmininkas vicemeras Erikas Tamašauskas.

E.Tamašausko nuomone, tik veikdami bendrai, sugebėsime pagerbti ir išaukštinti tuos mūsų bendruomenės narius, kurie tikrai šito nusipelnė. “Kviečiu įdėmiau pažvelgti į greta dirbančius, kuriančius bei gėrį kitiems dalijančius žmones ir pasiūlyti Apdovanojimų tarybai jų kandidatūras apsvarstyti”, - primena jis.

Pasiūlymų iš gyventojų ir visuomeninių organizacijų - kas verti simbolinių “Gerumo plytų”, jau laukia Kauno meras. Nedideles suvenyrines stiklines plytas su miesto herbu meras įteikia Rotušėje kiekvienų metų pabaigoje. Jos nuo 2001 metų skiriamos už nesavanaudiškus darbus miesto žmonėms. Po dešimt kandidatų siūlo gyventojai ir visuomeninės organizacijos, dar penkis - pats meras. Visus pasiūlymus apsvarstys ir “Gerumo plytos” vertuosius atrinks mero Arvydo Garbaravičiaus visuomeniniai patarėjai.

Tarp kandidatų gauti “Gerumo plytą” negali būti politikų ir valdžios pareigūnų. “Kartais apie žmogaus nesavanaudiškus darbus kitų labui žino tik jo artimieji. Yra buvęs atvejis, kai savo vyrą šiam apdovanojimui pasiūlė žmona - už tai, kad jis daug kartų nemokamai davė kraujo. Mes patikrinome šią informaciją, ji pasirodė teisinga, ir donoras buvo apdovanotas “Gerumo plyta”, - pasakojo mero patarėja Birutė Mačienė.

Kandidatūras “Gerumo plytoms” galima pateikti įmetant pasiūlymą į laiškų dėžutę merui Savivaldybėje, telefonu ir elektroniniu paštu.