Pagal močiutės receptus


2004-12-21
Pagal močiutės receptus

Kūčių vakarą valgomi tradiciniai patiekalai, todėl siūlome ne modernius, o prieškario Lietuvoje ruoštus silkių patiekalus

Kapota silkė

4 silkės, 2 riekutės batono, 2 šaukštai gero aliejaus, obuolys, virtas kiaušinis, svogūnas

Išmirkytas ir išvalytas silkes smulkiai sukapoti, smulkia supjaustyti batono riekeles, suvilgytas aliejuje, sumaišyti su kapotomis silkėmis, maltais pipirais ir tarkuotu obuoliu. Viskai gerai išmaišius, suformuoti iš masės silkės formą, palaistyti aliejumi, papuošti kapotais kiaušiniais ir petražolių lapeliais.

Marinuotos silkės

Pamirkytas ir išvalytas silkes perpjauti išilgai. Puseles tirštokai patepti garstyčiomis, suvynioti ir sutvirtinti dantų krapštukais. Po to sudėti į indą, užpilti geru aliejumi, pabarstyti maltais pipirais, susmulkintais laurų lapais, pašlakstyti actu.

Su krienų padažu

4 silkės, 2 šaukštai tarkuotų krienų, šaukštas grietinės, sauja razinų, virto kiaušinio trynys, petražolių lapelių, druskos, cukraus, pipirų, citrinos sulčių

Išmirkytos, išvalytos silkės supjaustomos ir sudedamos į silkines. Grietinė sumaišoma su razinomis, krienais, susmulkintais petražolių lapeliais, sutrintu tryniu. Į gautą masę pridėti pagal skonį cukraus, citrinos sulčių, druskos, sumaišyti ir užpilti ant silkių.

Su burokėliais ir obuoliais

4 silkės, 3 svogūnai, 2 obuoliai, 200 g majonezo, virtas burokėlis

Išmirkytos, išvalytos silkės supjaustomos gabaliukais. Į stiklinį dubenį dedamos sluoksniais: pjaustytų svogūnų, silkių, tarkuoto burokėlio, tarkuoto obuolio, majonezo. Kitą sluoksnį kartoti taip pat. Paskutinis sluoksnis turi būti majonezo. Tokiu būdu paruošta silkė parą laikoma šaldytuve.